Συνέντευξη του νέου δημάρχου Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη, στην "Κοινή Γνώμη"

"Οι Μυκονιάτες θα νιώθουμε περήφανοι για το νησί μας"

  • Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, 2023 - 06:18

Ακόμη μια ηχηρή αλλαγή στους Δήμους των Κυκλάδων, έγινε και στη Μύκονο. Ο Χρήστος Βερώνης ανακηρύχθηκε με σημαντική διαφορά νέος δήμαρχος, με ποσοστό 50,86%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κωνσταντίνο Κουκά με ποσοστό 34,23%. Με αυτό τον τρόπο επανήλθε στο δημαρχιακό θώκο της Μυκόνου, για μία ακόμη θητεία έπειτα από τις 5 συνεχόμενες θητείες, που είχαν ολοκληρωθεί με την παραίτησή του την πρωτοχρονιά του 2009, καθώς είχε συμπληρώσει 18 χρόνια στο δημαρχιακό αξίωμα του νησιού.

Ο νέος δήμαρχος Μυκόνου, παραχώρησε συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη", τονίζοντας ότι ήδη έχει αρχίσει τη δουλειά, ενώ υποσχέθηκε στον κόσμο ότι θα παλεύει για τα καθημερινά προβλήματα του νησιού. Την ίδια στιγμή, σταχυολόγησε τα σημαντικότερα προβλήματα της Μυκόνου και στάθηκε και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οι συντοπίτες σας, σας επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν, ως μία δύναμη αλλαγής που θα προσφέρει στον τόπο. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του νησιού και αν μπορείτε να τους δώσετε μία υπόσχεση, ποια θα είναι αυτή; 

Καταρχάς αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στους συμπολίτες μου, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν σ εμένα και την ομάδα μου το τιμόνι του Δήμου  για την επόμενη πενταετία. Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός μας στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, αντανακλά τη σαφή βούληση της Μυκονιάτικης κοινωνίας για ουσιαστική αλλαγή στη διακυβέρνηση του δήμου. Αυτή την ξεκάθαρη εντολή  του Μυκονιάτικου λαού θα τη σεβαστούμε απόλυτα. Η υπόσχεση που έδωσα προεκλογικά,να ενώσω τους Μυκονιάτες, να ανοίξω την πόρτα της δημαρχίας σε όλους τους πολίτες, να επιλαμβάνομαι όλων των προβλημάτων που απασχολούν το νησί μας, ανεξαρτήτως με το ποιος έχει την αρμοδιότητα, αποτελούν δεσμεύσεις τις οποίες θα τηρήσω απαρέγκλιτα.

Θα αγωνιστούμε ώστε η Μύκονος να αποκτήσει ξανά τη λάμψη της και να αποκαταστήσει τη φήμη της ως κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός. Το αρνητικό κίνημα για τη Μύκονο θα πάψει να υπάρχει και αντικατασταθεί από το "yes Mykonos". Θα αγωνιστούμε, ώστε  η Μύκονος να είναι ελκυστική για τους επισκέπτες και αξιοβίωτη  για όσους ζουν και εργάζονται εδώ. Η νομιμότητα θα ισχύσει έναντι πάντων, η  υγιής επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί , ο δημόσιος χώρος θα προστατευτεί, η κοινωνική συνοχή θα διατηρηθεί. Οι Μυκονιάτες θα νιώθουμε περήφανοι για το νησί μας. Θα αισθανόμαστε ασφάλεια και θα μπορούμε και εμείς να απολαμβάνουμε  τις ομορφιές και τις χαρές του τόπου μας. Δεσμευτήκαμε να κάνουμε τη Μύκονο -"Πρώτη Ξανά "και εμείς ότι υποσχόμαστε  το κάνουμε πράξη . 

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή; 

Ήδη εργαζόμαστε, ώστε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Όλα τα μέλη της παράταξής μας θα αναλάβουν συγκεκριμένες ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου. Αντίστοιχα θα αξιοποιηθούν όλα τα μέλη του συνδυασμού μας που δεν έχουν εκλεγεί, καθώς και καταξιωμένοι συμπολίτες μας με γνώση και εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και στα θέματα που απασχολούν τη Μύκονο. Όλα τα συλλογικά όργανα του δήμου ,(Δημοτικό Συμβούλιο, Δημαρχιακή Επιτροπή κλπ ), θα λειτουργήσουν εξαρχής με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ,ώστε να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και των Νομικών του Προσώπων, με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θα ανασυγκροτήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου αξιοποιώντας το σύνολο των υπαλλήλων, προκειμένου να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, θα υλοποιήσουμε χωρίς καθυστέρηση το Τεχνικό μας Πρόγραμμα και θα εκτελέσουμε με συνέπεια τον νέο Προϋπολογισμό  του Δήμου. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε  επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου με ιεραρχημένες προτεραιότητες, με επεξεργασμένες προτάσεις για ένταξη έργων στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και με επίσπευση όσων έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει. Έχοντας συνδέσει κατά το παρελθόν το πέρασμά μου από τον Δήμο με όλα τα μεγάλα έργα υποδομής του νησιού, φιλοδοξώ να ξανακάνουμε το Δήμο Μυκόνου, Δήμο Πρότυπο, πρωτοπόρο στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων. 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού σας και πως σκοπεύετε σαν νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε και ποιος είναι για σας, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί; 

Η Μύκονος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει  αρκετά σύνθετα προβλήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε ταυτόχρονα με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Ιεραρχούμε τα προβλήματα κατά τη σπουδαιότητα τους και θα ξεκινήσουμε από την ανάταξη των βασικών υποδομών του νησιού:

● υδροδοτικη επάρκεια, ποιότητα του νερού ,επέκταση των δικτύων, βέλτιστη αξιοποίηση των φραγμάτων, εκσυγχρονισμός των αφαλατώσεων, συνιστούν το επιχειρησιακό μας σχέδιο στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.

● διαρκής και συστηματική παρακολούθηση και άμεσες-σωστικές παρεμβάσεις στα προβληματικά τμήματα του αποχετευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων, με επισκευές,  επεκτάσεις και κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού. 

●προώθηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με   καινοτόμο μέθοδο, σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ, για να σταματήσει να διαιωνίζεται η απαράδεκτη κατάσταση στον ΧΥΤΑ.

Οι στόχοι μας είναι να λειτουργήσουμε με όρους κυκλικής οικονομίας,  κυκλικής βιοοικονομίας και μηδενικού πρριβαλλοντικού αποτυπώματος. Σε αυτούς τους τρεις άξονες "νερά -λήμματα -απορρίμματα", διαρθρώνεται το σχέδιο των παρεμβάσεων μας και ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργείο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση ,θα εκπονήσουμε τις μελέτες και θα υλοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα σημαντικά αυτά έργα .

Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα οφέλη για έναν τόπο, αλλά τα τελευταία χρόνια, με τον υπετουρισμό σε κάποια περιοχές, έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πρόβλημα. Έχει αγγίξει αυτό το πρόβλημα τον τόπο σας και αν ναι πως σκοπεύετε να το χειριστείτε και αν; 

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Με εργαλεία το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη μελέτη της Φέρουσας Ικανότητας του νησιού μας, θα προωθήσουμε την αειφορική αξιοποίηση των τουριστικών μας πόρων, ώστε να μη στερήσουμε από τις μελλοντικές γενιές το δικαίωμα να προοδεύουν και να ευημερούν τον τόπο τους. Είναι προφανές ότι, η χωρίς όρια και κανόνες τουριστική ανάπτυξη, μπορεί να ευνοεί τον γρήγορο πλουτισμό μακροπρόθεσμα όμως απαξιώνει τον προορισμό. Προτεραιότητά μας είναι να αναβαθμίσουμε το συνολικό τουριστικό μας προϊόν ,να προωθήσουμε τον τουρισμό της εμπειρίας και να προβάλουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. 

Τον υπερτουρισμό όπως εμφανίζεται π.χ. στη κρουαζιέρα , στο κυκλοφοριακό στη στάθμευση κλπ θα τον αντιμετωπίσουμε με έργα  υποδομών ,με ρεαλιστικές ρυθμίσεις και με ψηφιακές έξυπνες δράσεις.

Η Μύκονος ανοίγει και πάλι τα πανιά της και με όπλο τη μοναδικότητα της, φιλοδοξεί  να κατακτήσει καινούργιες "Πρωτιές" στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.