Αντίπαρος: Ο λόγος στους πολίτες για την ενεργειακή φτώχεια
- Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023 - 06:18
Εδώ και κάποιους μήνες ο Δήμος Αντιπάρου μαζί με 12 ακόμη νησιωτικούς Δήμους συμμετέχει στον Συμβουλευτικό Κόμβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH). Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ενέργειας όπως θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, γεγονός που επιφέρει δυσμενείς συνέπειες τόσο στην υγεία και την ευημερία, όσο και στο περιβάλλον.
Με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και του οργανισμού ΙΝΖΕΒ, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δράσεις για τον εντοπισμό και την καταγραφή της ενεργειακής φτώχειας καθώς και δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης για το προσωπικό των Δήμων αλλά και για τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος καλεί μόνιμους και εποχιακούς κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν στην έρευνα που διεξάγεται, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο. Ο χρόνος συμπλήρωσής του δεν ξεπερνά τα 15’ και δεν απαιτείται κανένα προσωπικό δεδομένο (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας). Όπως τονίζουν από τον Δήμο Αντιπάρου: "Σε μία εποχή που η ενεργειακή φτώχεια γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή στον νησιωτικό χώρο, η συμμετοχή όλων είναι καθοριστική."
Δίκτυο ΔΑΦΝΗ: “Τα νησιά εξέφρασαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και φτιάξαμε όλοι μαζί μία πρόταση”
Ο Πέτρος Μαρκόπουλος, από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” για αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία μεταξύ του Δικτύου και των νησιών, επισημαίνοντας πως “είναι μία σημαντική πρόταση που προωθήσαμε εμείς μαζί με κάποια από τα μέλη μας, γιατί αποτελούμε ένα δίκτυο νησιών, και ήταν κάποια από τα νησιά που εξέφρασαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και φτιάξαμε όλοι μαζί μία πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία και εγκρίθηκε”, ενώ σχετικά με τον ακριβή στόχο της πρωτοβουλίας τόνισε πως “θα παρέχεται μία τεχνική υποστήριξη μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τα νησιά για να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες που θα βοηθούν τους δημότες τους.”
“Πρέπει να γίνει πιο σαφές, το πόσο ξοδεύει ο κόσμος ανά περιοχή”
Η ενημέρωση για την ενεργειακή φτώχεια προς τους κατοίκους των νησιών είναι το πρώτο μέλημα, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ απαριθμεί και τα σημαντικότερα που όπως λέει, είναι: “Τα θέματα ενημέρωσης για μείωση του λογαριασμού ρεύματος και χρηματοδοτικά εργαλεία για ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους”. Η διάγνωση που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αφορά όπως λέει ο εκπρόσωπος του Δικτύου Δάφνη, “Στον εντοπισμό της ενεργειακής ένδειας στα νησιά. Σε κάποια από τα νησιά για παράδειγμα, μπορεί το θέμα της θέρμανσης να μην είναι τόσο έντονο αλλά να είναι πιο έντονο το καλοκαίρι το θέμα της ψύξης. Πρέπει να γίνει πιο σαφές, το πόσο ξοδεύει ο κόσμος ανά περιοχή.”
Οι 4 βασικοί δείκτες της ενεργειακής φτώχειας
Η ενεργειακή φτώχεια ολοένα και γίνεται πιο οικεία στα αυτιά μας και οι 4 βασικοί δείκτες που την υποδηλώνουν είναι λίγο πολύ γνωστοί σε όλους. Αρχικά είναι το μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος που δαπανάται για την ενέργεια και παράλληλα η δυσκολία να διατηρηθεί το σπίτι επαρκώς ζεστό. Ένα ακόμα κομμάτι που συμβάλλει επίσης είναι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ενεργειακών λογαριασμών ή ληξιπρόθεσμες οφειλές και τέλος ότι το σπίτι έχει διαρροές, υγρασίες, ανεπαρκή κουφώματα κτλ.
Συμβουλευτικός Κόμβος για την Ενεργειακή Φτώχεια
Ο συμβουλευτικός κόμβος για την ενεργειακή φτώχεια -EPAH (Energy Poverty Advisory Hub), αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας ακολουθούνται οι οδηγίες της ΕΕ, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Την ίδια στιγμή λειτουργεί συμβουλευτικά προς τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κατανόηση του πώς αναγνωρίζεται, καταγράφεται η ενεργειακή φτώχεια. Οι εμπλεκόμενοι δήμοι μπορούν μέσω του Hub να αναζητήσουν τοπικές δράσεις προσαρμοσμένες σε κάθε περιοχή και να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν εμπειρία για δράσεις και μέτρα
Τι είναι το One-stop-shop
Το One-stop-shop είναι ένα ενεργειακό γραφείο, χρήσιμο τόσο κατά το στάδιο μελέτης και αναζήτησης δεδομένων όσο και στην συνέχεια στην ενημέρωση και προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Ενδεικτικά ένα OSS μπορεί να παρέχει πληροφορίες για το κέρδος από την αντικατάσταση του λέβητα με πετρέλαιο με αντλία θερμότητας, το κέρδος από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη και τα επιχειρησιακά προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κ.α.
Τι ενέργειες προβλέπονται στο technical assistance
Τα ζητούμενα στάδια του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσα από σχήματα συνεργασίας με τους Δήμους, το ΔΑΦΝΗ και το INZEB, σε χρονικό πλαίσιο εννέα μηνών. Τα στάδια αυτά είναι εστίαση στη Διάγνωση της Ενεργειακής Φτώχειας (ΕΦ), προσδιορισμός μεθοδολογικής προσέγγισης για τη Διάγνωση της ΕΦ και καθορισμός τοπικών δεικτών, η ανάπτυξη εργαλείων για την διάγνωση, και εκπαίδευση προσωπικού του Δήμου που θα εμπλακεί, η συλλογή των δεδομένων, η ανάλυση των δεδομένων και η κατανόηση των συνθηκών ενεργειακής φτώχειας για τον τοπικό πληθυσμό, συναντήσεις με την τοπική κοινωνία ώστε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα, το ενεργειακό γραφείο (One-stop-shop), προγραμματισμός και υλοποίηση των OSS μέσω μεθοδολογικής προσέγγισης, η κοινωνική πτυχή της διαχείρισης ενός OSS, διαμόρφωση τεχνικής πληροφορίας που θα παρέχεται στο OSS, προσομοίωση OSS και πρακτική εμπειρία για ένα μήνα, workshops με τους Δήμους για τα OSS, ενημέρωση και επικοινωνία για την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και διαμόρφωση σχεδίου δράσης για το μετριασμό της ενεργειακής φτώχειας αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της διάγνωσης.
Ποια νησιά έχουν λάβει θετική αξιολόγηση;
Υποβλήθηκε πρόταση από 13 νησιωτικούς δήμους και το ΔΑΦΝΗ. Οι ομάδες νησιών είναι 2 και συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, η Κάλυμνος, η Μυτιλήνη και η Λευκάδα. Την δεύτερη ομάδα αποτελούν οι Δήμοι Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Ηρωικής Νήσου Κάσσου, Λήμνου, Μυκόνου, Σίφνου, Σκιάθου και Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Για την έναρξη των διαδικασιών απομένει η υπογραφή συμφωνητικών και επίσημη έναρξη, που θα εμπεριέχει, τη διάγνωση (ερωτηματολόγια φτιαγμένα για κάθε Δήμο), εκπαίδευση προσωπικού Δήμων και τέλος γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η κυκλική οικονομία στην πράξη
24 Δεκ. 2024 - 6:17 - Έργα "πνοής" για την Αντίπαρο
19 Δεκ. 2024 - 6:17 - Σε εφαρμογή σχέδιο προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος
3 Δεκ. 2024 - 6:15 - Στοχεύοντας σε αναβάθμιση σημαντικών κτηρίων
18 Οκτ. 2024 - 6:17 - Επισκευές και συντηρήσεις στις παιδικές χαρές της Αντιπάρου
13 Σεπ. 2024 - 6:17