Ο δήμαρχος Μανώλης Μικέλης μιλάει για το ζήτημα στην "Κοινή Γνώμη"

Μπαράζ συναντήσεων με φόντο την επικινδυνότητα στο Κλέφτικο της Μήλου

Συνεχείς συναντήσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη Μήλο, με αφορμή την περιοχή του Κλέφτικου και τις απαγορεύσεις που επίκεινται να παρθούν λόγω επικινδυνότητας. Η πιο πρόσφατη συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, όταν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων του νησιού και συγκεκριμένα των «Ιδιοκτήτων και Εκμεταλλευτών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μήλου», των «Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Μήλου» και των «Ξενοδόχων Μήλου», προχώρησαν σε συνάντηση στο Δήμο Μήλου με το δήμαρχο, Μανώλη Μικέλη για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την περιοχή του Κλέφτικου.

Το θέμα της συνάντησης

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης, όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία, ήταν η προσπάθεια που γίνεται, μετά το κλείσιμο του «Παπάφραγκα», για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πρόσβασης και στην περιοχή του Κλέφτικου. Το Λιμεναρχείο Μήλου ζήτησε από την «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» τη σύνταξη μίας μελέτης για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην εν λόγω περιοχή. Η μελέτη αυτή προτείνει τον αποκλεισμό κάθε πρόσβασης στο Κλέφτικο έως ότου συνταχθεί μια πλήρης μελέτη. Παρότι αυτή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα μεθοδεύεται η υιοθέτηση του πρώτου σκέλους της και υπολογίζοντας συνδυαστικά τα συμπεράσματά της καταλήγουμε στον πλήρη αποκλεισμό όλων μας, (δημοτών, παραθεριστών και επαγγελματιών) σε απόσταση έως και 75 μέτρων από το Κλέφτικο. Δεν επιτρέπεται ούτε η κολύμβηση. Μετά από διάλογο συμφωνήθηκε ο Δήμος Μήλου και ο Δήμαρχος να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μη νομιμοποιηθεί η συγκεκριμένη μεθόδευση και σύσσωμα τα σωματεία μας θα είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Το ερώτημα του Δήμου

Την Παρασκευή 3 Νοέμβριου 2023, κοινοποιήθηκε στα σωματεία επίσημο έγγραφο από τον Δήμο Μήλου όπου ζητάει περαιτέρω ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θέτει ορθά, όπως αναφέρουν τα Σωματεία, ερώτημα περί της λειτουργίας των θεσμών του Δήμου όπου ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη των τεχνικών του υπηρεσιών και του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την σκοπιμότητα της εν λόγω μελέτης. Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι, "το Κλέφτικο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τουριστικό πόρο, όχι μόνο για το νησί αλλά για το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της χώρας. Όλοι συμφωνούμε στη σωστή του διαχείριση αλλά όχι στο γενικό και κάθετο αποκλεισμό κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή."

Μ. Μικέλης: "Όλο αυτό, ξεκίνησε από μία διαμαρτυρία στον λιμενάρχη"

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις συναντήσεις που αφορούν στο ζήτημα του Κλέφτικου και μεταξύ άλλων ανέφερε: "Δεν έχω κάνει μόνο μία συνάντηση για το Κλέφτικο, έχω κάνει πολλές και συνεχίζω τις επαφές για να κάνω και μελέτη. Όλο αυτό, ξεκίνησε από μία διαμαρτυρία στον λιμενάρχη, ο οποίος εξέτασε το θέμα και κάλεσε μία δημόσια υπηρεσία και πραγματοποίησαν μία αυτοψία και όχι μελέτη. Σε αυτή την αυτοψία, εντόπισαν κάποια επικίνδυνα σημεία και αποφάσισαν να κλείσουν κάποια μέτρα από την ακτή. Εγώ από τη μεριά μου τους είπα να περιμένουν, διότι αυτή τη στιγμή ο χώρος δεν έχει επισκεψιμότητα. Με τη σειρά μου θα κάνω αντίστοιχες συναντήσεις και με τη δημόσια υπηρεσία και έχω βάλει στο πρόγραμμα μου άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει και η μελέτη που χρειάζεται και θα μιλήσω για να μπορέσουμε να δούμε ποια σημεία είναι τα επικίνδυνα, γιατί η συγκεκριμένη ακτογραμμή είναι 800 μέτρα και δεν έχει όλη επικινδυνότητα. Όταν λέμε κλείσιμο, εννοούμε να μπούνε κάποιες σημαδούρες για να μη προσεγγίζονται τα συγκεκριμένα σημεία."

"Ο Δήμος ειδοποιήθηκε τον Αύγουστο για το θέμα, τελευταίος από όλους"

Για τους λόγους που θεωρεί ότι ξεκίνησε αυτή η διαμαρτυρία κάνει λόγο, στη συνέχεια, ο κ. Μικέλης, τονίζοντας, ότι, "όλο αυτό ξεκίνησε από μία διαμαρτυρία κάποιων ανθρώπων που θεωρώ ότι έγινε για άλλους λόγους. Προεκλογικά και μετεκλογικά προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν κάποιοι μάλλον για λόγους οικονομικών συμφερόντων. Ο λιμενάρχης θέλει από τη μεριά του να πάρει και αυτός τα μέτρα του για να είναι καλυμμένος, αλλά όλο αυτό δεν πρέπει να γίνει αυθαίρετα αλλά βάσει μίας μελέτης που πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχει επισκεψιμότητα η περιοχή και προσπαθούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να κάνουμε ανάθεση, ενδεχομένως στο Πολυτεχνείο, για να πάρουμε τις προσφορές και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Δήμου για την εκπόνηση της μελέτης". Κλείνοντας ο κ. Μικέλης, αναφέρθηκε στη στιγμή που ενημερώθηκε ο Δήμος για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας, ότι, "ο Δήμος ειδοποιήθηκε τον Αύγουστο για το θέμα, τελευταίος από όλους και μετά από παρέμβαση δική μου, που αναρωτήθηκα τι συμβαίνει στην περιοχή καθώς το σημείο ανήκει στον Δήμο. Πρώτο πήγε το Λιμεναρχείο, μετά τη διαμαρτυρία και ορθά έπραξε αλλά έπρεπε να ενημερωθούμε και εμείς άμεσα."

Τα μέτρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Πριν λίγους μήνες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δεδομένης της μεγάλης επικινδυνότητας, ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας κατά τα τελευταία έτη, τοποθετώντας πλέον της περισχοίνισης και των απαγορευτικών/προειδοποιητικών πινακίδων περίφραξη κατά μήκος της ανατολικής απόκρημνης πλευράς του σχηματισμού και της πρόσβασης προς τη ασπηλιά». Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες εξακολουθούν να αγνοούν τις πινακίδες και την περίφραξη και κατεβαίνουν στη «σπηλιά». Σημειώνεται μάλιστα ότι το καλοκαίρι του 2020, περίοδο που είχε κλείσει η διπλή θύρα περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου να αποτραπεί η επικίνδυνη για το κοινό πρόσβαση στη ασπηλιά», άγνωστοι έριξαν τη διπλή θύρα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και η θύρα αποκαταστάθηκε από συνεργείο του Δήμου Μήλου. 

Η παράβαση που έφερε τη νέα απαγόρευση

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, "στις 20.07.23, διαπιστώθηκε από υπαλλήλους της Εφορείας στη Μήλο η παραβίαση της κλεισμένης με λουκέτο Θύρας που αποκλείει την επικίνδυνη κάθοδο προς τη σπηλιά καθώς και η αφαίρεση της μίας απαγορευτικής πινακίδας. Με τη βοήθεια ταυ ΑΤ Μήλου απομακρύνθηκαν οι λουόμενοι που βρίσκονταν στη μικρή παραλία της «σπηλιάς» και έκλεισε εκ νέου η διπλή θύρα της περίφραξης. Μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, η διπλή θύρα θα παραμείνει κλειστή, η παραβιασθείσα θύρα θα αποκατασταθεί άμεσα, θα επανατοποθετηθεί νέα απαγορευτική πινακίδα και θα δρομολογηθεί στο προσεχές διάστημα η τοποθέτηση περίφραξης στο υπόλοιπο τμήμα του ορίου του απαλλοτριωμένου αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από την πλευρά αυτή. Στο κλείσιμό της η επιστολή απευθυνόμενη στους φορείς της Μήλου, αναφέρει, "Μετά τα παραπάνω και θεωρώντας δεδομένο ότι η ασφάλεια των επισκεπτών της Μήλου αποτελεί γνώμονα και κοινό στόχο, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ως προς τη σχετική ενημέρωση ταξιδιωτικών γραφείων και κατοίκων της Μήλου που ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου κυρίως να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων αλλά και να μην επαναληφθούν παρόμοια συμβάντα παραβιάσεων που ενέχουν μεγάλους κινδύνους για το κοινό."