Σοβαρές καταγγελίες για τον παιδικό σταθμό και άμεσες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή

"Μάχη χαρακωμάτων" στην Κέα με φόντο τον παιδικό σταθμό

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης του Γιάννη Ευαγγέλου, «Ενωμένοι με νέα προοπτική». Αφορμή στάθηκε ένα κείμενο-καταγγελία της παράταξης με τίτλο, "Σκανδαλώδες διαχειριστικό αλαλούμ με τον παιδικό σταθμό", με την Ρένα Βελισσαροπούλου να απαντά, με έντονο ύφος στις καταγγελίες και τα υπονοούμενα, κατηγορώντας την παράταξη του κ. Ευαγγέλου για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τονίζοντας ότι σε αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον, το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

Οι καταγγελίες της παράταξης «Ενωμένοι με νέα προοπτική- Γιάννης Ευαγγέλου»

Αρχικά η παράταξη, αναφέρθηκε στη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, λέγοντας: "Ενώ ΟΛΟΙ ευχόμαστε να λειτουργήσει επιτέλους ο βρεφονηπιακός σταθμός (που τώρα έγινε παιδικός σταθμός), πολλά περίεργα έως και κατακριτέα συμβαίνουν εδώ και αρκετό καιρό με την προετοιμασία του σταθμού. Ιστορικά η ιδέα ξεκινάει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, με μία μελέτη που σκάλωσε στην αρχαιολογία για την κατασκευή από το Δήμο ενός βρεφονηπιακού σταθμου στα Τρία Πηγάδια σε ιδιόκτητο οικόπεδο κάτω από το Δήμο (παλιό σχολείο)."

Στη συνέχεια ξεκινούν τα ερωτήματα και οι καταγγελίες που αναφέρουν, ότι "τον Ιούνιο του 2020 με μία απόφαση του Δήμου συμφωνήθηκε η παραχώρηση του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Ροκομένο, με σκοπό να γίνει εκεί ο βρεφονηπιακός. Ανατέθηκε και σε μελετητή η μελέτη που στοίχισε 72.000 ευρώ. Στη συνέχεια αποφασίσθηκε αλλαγη του σχεδίου και τον προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ενοικίαση χώρου για τον ίδιο σκοπό. (συνημμένο αρχείο). Απο τις προσφορές προτιμήθηκε ο χώρος του KEA EVENTS ιδιοκτησίας ΠΡΟΜΠΕΤΟΝ , με 930 ευρώ το μήνα. Και εδώ αρχίζει το αλαλούμ και εμείς βαζουμε ερωτήματα τα οποια η δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει. Το ενοίκιο άρχισε να πληρώνεται απο τον Οκτώβριο του 2022 και πληρώθηκε ασταμάτητα μέχρι σήμερα που ο σταθμός δεν έχει ακόμη ανοίξει. Δηλαδή 12 μήνες Χ 930 =11,160 ευρώ χωρίς λόγο. Μάλιστα ο Δήμος πληρώνει  τη σύνδεση από το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στο οίκημα δαπάνη που κανονικά έπρεπε να επιβαρύνει το ιδιοκτήτη του οικήματος. Ζητάμε άμεσα απάντηση από τη δημοτική αρχή και εξηγήσεις”. 

"Ζητάμε απαντήσεις και επεξηγήσεις για όλα!"

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η παράταξη αναφέρεται στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι γονείς, τονίζοντας: "Και ήλθε η ώρα της πρόσκλησης για την πελατεία για να φέρουν στο σταθμό τα παιδιά τους. Γιατί για πελατεία πρόκειται όπως και στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί με 230 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, αντί για παροχή σε δικαιούχους δημότες που το έχουν ανάγκη, όπως γίνεται σε άλλους Δήμους. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός ενός Δημοτικού παιδικού σταθμού. Μήπως ξέχασαν πως υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και προγράμματα που καλύπτουν αυτές τις δαπάνες; Θα θέλαμε η Δημοτική Αρχή να μας εξηγήσει πως κατέληξε στο ποσό των 230 ευρώ τον μήνα! Αν και με αυτή τη σπατάλη δεν μας κάνει εντύπωση. Αυτά υπέπεσαν στην αντίληψη μας, με έναν απλό έλεγχο στις αποφάσεις του Δήμου. Προφανώς όταν γίνει προσεκτικός έλεγχος να προκύψουν κι άλλα μαργαριτάρια από την αλλόφρονη διαχείριση και τις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και την προφανή εύνοια των ημετέρων (επιεικής χαρακτηρισμός). Ευχόμαστε πάντως να βρεθούν οι τρόποι να λειτουργήσει  με επιτυχία αλλά με πιο οικονομικούς όρους για τους δικαιούχους γονείς των μικρών παιδιών μας."

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Με κάποια πράγματα δεν παίζουμε!"

Στην αντεπίθεση πέρασε η Δημοτική Αρχή και η δήμαρχος, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία καταγγέλλει ευθέως την παράταξη του κ. Ευαγγέλου για διασπορά ψευδών πληροφοριών, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της, ότι, "κατά την προσφιλή συνήθειά της, η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι με νέα προοπτική- Γιάννης Ευαγγέλου», εξακολουθεί να επιδίδεται σε προσωπική λασπολογία και διασπορά  ψευδών – παραποιημένων πληροφοριών. Και όσο κι αν προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, μένοντας στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο έχουμε εντολή, τη διαχείριση και διεκδίκηση της τοπικής ανάπτυξης, ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ! Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό μας και δεν προτιθέμεθα να τις αφήσουμε να πλανώνται."

Στη συνέχεια, η κ. Βελισσαροπούλου θέλησε να κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στη μακρά προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού, εγχείρημα που, που όπως τονίζει, "γνωρίζοντας τη δυσκολία του, κανείς δεν τόλμησε στο παρελθόν."

"Πάμε τώρα να καταρρίψουμε τα μυθεύματα"

Αμέσως μετά το ιστορικό, η Δημοτική Αρχή θέλησε όπως έγραψε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, "να καταρρίψει τα μυθεύματα". Αρχικά αναφέρθηκε στο κτήριο της ΔΕΗ που είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί για τον σταθμό, λέγοντας, ότι, "η αξιοποίηση του κτιρίου της ΔΕΗ δεν εγκαταλείφθηκε. Αντιθέτως, στις 24/06/2021 και στις 19/07/2021 υποβάλλαμε εκ νέου αίτημα δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου  «για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, με στόχο την επανάχρησή του για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.». Και το πετύχαμε. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 το κτίριο της ΔΕΗ έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμου για 15 έτη για να στεγάσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Κέας. Και η προσπάθεια δεν σταματά, καθώς έκτοτε διεκδικούμε την υπαγωγή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η μελέτη, που αφορά στην ανέγερση Δημοτικού Παιδικού Σταθμού δεν αφορούσε ποτέ, το κτίριο της ΔΕΗ. Αντιθέτως, αφορούσε την κατασκευή ιδιόκτητου παιδικού σταθμού σε ακίνητο του Δήμου, στη θέση Τρία Πηγάδια, μελέτη η οποία έχει παραληφθεί. Αυτές τις ημέρες μάλιστα ολοκληρώνεται η έκδοση οικοδομικής άδειας και προχωρούμε στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης κατασκευής του έργου."

"Ουδέποτε αντιμετωπίσαμε τους γονείς των παιδιών ως πελάτες"

Κλείνοντας αναφέρθηκε και απάντησε για τα τροφεία και το κόστος συμμετοχής των γονέων, λέγοντας, ότι "στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει λάβει έγκριση νομιμότητας, αναφέρονται ρητά περιπτώσεις και ποσοστά έκπτωσης επί του ποσού των 230 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό των 230 ευρώ προέκυψε, υπολογίζοντας α) τη δυναμικότητα του σταθμού (μόλις 20 παιδιά πλέον προσαύξησης 10% για παιδιά υπαλλήλων του Δήμου, συνολικά 22 παιδιά, αριθμός που διαμορφώθηκε βάσει κτιρίου και ΦΕΚ) και β) το κόστος λειτουργίας του σταθμού (ενοίκιο, ΔΕΚΟ, τροφεία, αναλώσιμα, μισθοδοσίες, έξοδα συντήρησης). Ακόμα, λοιπόν, και στο ιδανικό οικονομικά σενάριο της φοίτησης 22 παιδιών χωρίς ποσοστό έκπτωσης, χωρίς vouchers κ.λπ., τα έσοδα από τα τροφεία θα ανέρχονται σε (22Χ230,00€) 5.060,00€, ποσό το οποίο καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις μισθοδοσίες του προσωπικού, αφήνοντας τα υπόλοιπα έξοδα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ουδέποτε αντιμετωπίσαμε εσάς, τους γονείς των παιδιών ως πελάτες."

"Σε οποιοδήποτε μύθευμα, στο μέλλον, θα απαντούμε κάνοντας χρήση των νομίμων δικαιωμάτων μας"

Κλείνοντας, την ανακοίνωσή της, η κ. Βελισσαροπούλου, τόνισε: "Εν κατακλείδι, στη συκοφαντία, στην παραπληροφόρηση ή/και στην αδυναμία των έμπειρων στελεχών της δημοτικής παράταξης «Ενωμένοι με νέα προοπτική- Γιάννης Ευαγγέλου», στην απροθυμία συνεργασίας τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, παρά τα όσα αντίθετα κατά καιρούς διατείνονται, προκειμένου να εξακριβώσουν την αληθινή φύση δημοσίων εγγράφων, απαντούμε με διάφανη και συνεχή προσπάθεια και εργασία όλων για το καλύτερο δυνατό του τόπου μας. Απαντούμε, όμως, και το εξής, ουδέποτε στο μέλλον θα ανεχθούμε την απασχόληση αιρετών και υπαλλήλων για την απάντηση σε συκοφαντίες και αλλοιωμένες πληροφορίες. Ουδέποτε στο μέλλον θα ανεχθούμε την κατασπατάληση χρόνου και ενέργειας σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου που έχουμε ξεκινήσει. Αντιθέτως, σε οποιοδήποτε μύθευμα, θα απαντούμε κάνοντας χρήση των νομίμων δικαιωμάτων μας."