Θα υλοποιηθούν έργα ύψους 1.680.000 ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας

Στο επίκεντρο η προστασία του αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας Πάρου

Έργα με τα οποία θα βελτιωθεί και θα προστατευτεί το αλιευτικό καταφύγιο της Νάουσας Πάρου, βρίσκονται προ των πυλών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020), επικαιροποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση της πράξης «Λιμενικά Έργα Προστασίας Αλιευτικού Καταφυγίου Νάουσας Νήσου Πάρου: Συμπληρωματικά Έργα Επέκτασης του Προσήνεμου Βόρειου Μόλου για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ελλιμενισμού» μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου και του Δήμου Πάρου.

Σε τι αφορά το έργο

Η παρούσα πράξη αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου βόρειου μόλου από φυσικούς ογκόλιθους κατά 83µ. ως έργου βελτίωσης / ενίσχυσης της προστασίας του καταφυγίου, δεδομένου ότι από τους κυματισμούς του ευρύτερου Β-Β∆-∆ τομέα δημιουργείται σοβαρή κυματική διαταραχή στην είσοδο και στις λιµενολεκάνες του Αλιευτικού Καταφυγίου, η οποία καθιστά προβληματική και ανασφαλή την προσέγγιση, την αγκυροβολία, την πρόσδεση και τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών στις λεκάνες αυτές στην παρούσα κατάσταση. Η προτεινόμενη επέκταση έχει διαπιστωθεί ως βέλτιστη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος, με βάση την αξιολόγηση της υφιστάμενης και εναλλακτικών λύσεων στην εκπονηθείσα μελέτη μαθηματικής προσομοίωσης της κυματικής διαταραχής. Το έργο θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ασφάλειας των σκαφών στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Νάουσας Πάρου, στις οποίες ελλιμενίζεται ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους των Κυκλάδων και του Αιγαίου, και στις οποίες καταφεύγουν και φιλοξενούνται συχνά – ιδιαίτερα σε συνθήκες κακοκαιρίας – παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη από λιμένες. 

Δεδομένου ότι ο κύριος του έργου δεν καλύπτει τις διοικητικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις για την υλοποίηση του Έργου, ο Φορέας Υλοποίησης διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, κατά τα προβλεπόμενα στη σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της. 

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο Δήμος Πάρου

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, ο ∆ήµος Πάρου αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του κυρίου του έργου την αρμοδιότητα να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης του έναντι της ∆ιεύθυνσης ∆ηµοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονοµίας & Ανάπτυξης (Τεχνικής Γραµµατείας Αναπτυξιακού Προγράµµατος Νοτίου Αιγαίου) και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):

    • Ωρίµανση του έργου(έλεγχος πληρότητας, θεώρηση ή σύνταξη μελετών και λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, όπου απαιτείται).

    • Οργάνωση και σχεδιασµό υλοποίησης.

    • Σύνταξη του Τεχνικού ∆ελτίου Έργου (Τ.∆.Ε.) για την ένταξη του Έργου στο Αναπτυξιακό Πρόγραµµα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου / Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων - Εθνικοί Πόροι.

    • Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων.

    • Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων.

    • Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται από τον Κύριο του Έργου, εφόσον οι υπηρεσίες τιμολογούνται σε αυτόν.

    • Σύνταξη και υποβολή Τεχνικών Δελτίων Υποέργων, σε περίπτωση που απαιτείται.

    • Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου.

    • Παρακολούθηση των χρηµατορροών και υποστήριξη του Κυρίου του Έργου στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου.

    • Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (έως και την οριστική παραλαβή) .

    • Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου µε πλήρη τεχνική και οικονοµική τεκµηρίωση.

Ο φορέας υλοποίησης, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της προϊσταμένης αρχής και της διευθύνουσας υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων. Διευκρινίζεται ρητά στην περίπτωση αυτή ότι οι ανάδοχοι των τεχνικών έργων εκτελούν το έργο για λογαριασμό του κυρίου του έργου και ότι ο φορέας υλοποίησης ασκεί για λογαριασμό του κυρίου του έργου την αρμοδιότητα της αναθέτουσας αρχής. 

Οι αρμοδιότητες της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από 2 εκπροσώπους του κυρίου του έργου με τους αναπληρωτές τους και έναν εκπρόσωπο του Φορέα Υλοποίησης με τον αναπληρωτή του και με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης ο κύριος του έργου και ο φορέας υλοποίησης ορίζουν τα αντίστοιχα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Αντικείμενο της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων της, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της παρούσας, η αιτιολογημένη υπόδειξη τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης, η πέραν του εξαμήνου παράταση του χρονοδιαγράμματος και η επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που προκύπτει σχετικά με την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και τον τρόπο εφαρμογής της. 

Προϋπολογισμός και διάρκεια εκτέλεσης

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση (κατασκευή) του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.680.000 ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Ε.Π. Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020. Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων με θέμα «Ένταξη της Πράξης Λιμενικά έργα προστασίας αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας Πάρου: συμπληρωματικά έργα επέκτασης του προσήνεμου βόρειου µόλου για τη βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού» το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».

Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί σύμφωνα με υποδείξεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης, εφόσον τροποποιηθούν όπως προβλέπεται τα χρηματοδοτικά στοιχεία της πράξης. Για την αναπροσαρμογή εγκρίνουν τα ίδια όργανα των συμβαλλομένων μερών που αποφάσισαν για την σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Ο φορέας υλοποίησης δεν μπορεί να αναλάβει συμβατικές δεσμεύσεις έναντι τρίτων, που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον Κύριο του Έργου. Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου καθορίζεται στην σύμβαση και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της που υπερβαίνουν τους 3 μήνες γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.