Προμήθεια εξοπλισμού για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Μήλου

Με φόντο την απόκτηση επιπλέον εξοπλισμού για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς της Μήλου και συγκεκριμένα μονάδας ελαφριάς προκατασκευής για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων και προμήθεια οχήματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων, προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός στη Μήλο. 

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 372.000 ευρώ. Με τη σύμβαση θα υλοποιηθεί το πρώτο υποέργο της πράξης με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων». Η μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση μονάδας ελαφριάς προκατασκευής και το δεύτερο στην προμήθεια ενός οχήματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μονάδα ελαφριάς προκατασκευής

Οι μονάδες θα πρέπει να εγκατασταθούν στον τόπο του έργου και θα είναι δυνατή η τοποθέτησή τους μεμονωμένα ή εν σειρά σε συνδυασμό, ανάλογα με την ιδιομορφία του οικοπέδου ή την επιδιωκόμενη αρχιτεκτονική διάταξη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του καταφυγίου που θα στεγασθεί σε αυτές. Οι μονάδες θα παρουσιάζουν άρτια και ολοκληρωμένη αισθητική εικόνα εξωτερικών και εσωτερικών όψεων. Όπου απαιτείται, οι αρμοί θα καλύπτονται με αρμοκάλυπτρα κατάλληλης διατομής. Οι μονάδες θα τοποθετηθούν επί σκυρόδετης βάσης η οποία είναι επίσης αντικείμενο της προμήθειας. 

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, είναι καθαρισμός, μπάζωμα και ισοπέδωση του χώρου, περίφραξη του χώρου, δημιουργία αποχετευτικού συστήματος για την απορροή των λυμάτων αλλά και των όμβριων υδάτων, σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, φύτευση πρασίνου για την δημιουργία χώρων σκίασης αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου, δημιουργία χώρου στάθμευσης για τους εργαζόμενους και του επισκέπτες του χώρου, κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια και τοποθέτηση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας των ζώων.

Όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Το προς προμήθεια όχημα θα είναι κλειστό φορτηγό τύπου van καινούριο και αμεταχείριστο, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας κατάλληλο για τη μεταφορά μεταφορά αδέσποτων ζώων συντροφιάς Το όχημα θα παραδοθεί με έγκριση τύπου από το Υπουργείο Μεταφορών. Το μικτό βάρος του οχήματος θα είναι μέχρι 3.500 kg. Όσα σημεία ζητούνται με τον χαρακτηρισμό "απαραίτητα" θα πρέπει να πληρούνται από τους προσφέροντες, ειδάλλως οι προσφορές δεν θα αξιολογούνται. Όλες οι απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών είναι ουσιώδεις και απαράβατες. Το όχημα θα καλύπτει όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες για αντίστοιχα οχήματα, ειδικότερα αυτές που αφορούν στο πλαίσιο του οχήματος (εκπομπές καυσαερίων, θόρυβο, σύστημα πεδήσεως, σύστημα διευθύνσεως, βάρη και διαστάσεις, κλπ), τον Κ.Ο.Κ. και γενικότερα την Ελληνική Νομοθεσία. 

Η ανακοίνωση κατασκευής του καταφυγίου

Το περασμένο Μάρτιο, η Δημοτική Αρχή της Μήλου είχε ανακοινώσει πως είχε ενταχθεί στην πρόσκληση για τη κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναφέροντας στην ανακοίνωσή τους, ότι, “ύστερα από σχετική πρόταση που είχαμε υποβάλει, ο Δήμος Μήλου εντάχθηκε στην πρόσκληση: «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Μήλου». Η πρόταση μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημιουργία ολοκαίνουργιου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προμήθεια κινητής μονάδας υγείας και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως τσιπάκια, κολάρα, κλπ. Η Δημοτική Αρχή Μήλου, κρίνοντας αναγκαία την απόδοση λύσης στο χρόνιο θέμα των αδέσποτων ζώων, ακολούθησε μια σειρά δράσεων και ενεργειών όπως η παροχή τροφής, σίτιση σε υποδεδειγμένα σημεία ανά οικισμούς, φιλοξενία εθελοντικών ομάδων και μη κερδοσκοπικών εταιρειών για στειρώσεις, τοποθέτηση μικροτσίπ και ιατρικής φροντίδας ζώων σε πλήθος αδέσποτων γατών στο νησί, ενημέρωση μαθητικών κοινοτήτων με επιμορφωτικές ημερίδες, αναζήτηση κτηνιάτρων και χώρων για συγκεκριμένες παρεχόμενες υπηρεσίες. Κρίθηκε ως επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου χώρου, ικανού να στεγάσει περαιτέρω δράσεις και να ακολουθήσει πρόγραμμα στειρώσεων και φροντίδας των γατών. Πλέον ο Δήμος Μήλου θα μπορεί να προβεί στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, χώρου και εξοπλισμού προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.”