Μεταφορά και προστασία του ιστορικού αρχείου του Δήμου Μυκόνου

Σε ασφαλές χώρο βρίσκεται από την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 το ιστορικό αρχείο του Δήμου Μυκόνου καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά του, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια του Πολιτιστικού, Αθλητικού και Κοινωνικού Οργανισμού (Π.Α.Κ.Ο.) «Γεώργιος Αξιώτης» .

Η περιγραφή και ταξινόμηση του αρχείου πραγματοποιήθηκε, πριν μία δεκαετία, στο διάστημα μεταξύ 2010-2011 από επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον ιστορικό Δημήτρη Δημητρόπουλο, Διευθυντή Ερευνών, εν γνώσει της αρμόδιας υπηρεσίας ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Κυκλάδων. Το αρχείο για παραπάνω από δέκα χρόνια βρισκόταν στους χώρους που είχε εντοπιστεί, στην σοφίτα του κτιρίου Βοίνοβιτς, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και το κτίριο της Κοινότητας Άνω Μεράς.

Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του αρχείου

Η μεταφορά του αρχείου σε κατάλληλο χώρο φύλαξης κρίθηκε απαραίτητη για την καλύτερη φύλαξη και διάσωση του αρχείου αλλά και για την καλύτερη πρόσβαση των ερευνητών σε αυτό. Για τον λόγο αυτό, το θέμα ήρθε στο ΔΣ του Δήμου στις 31/1/2023 με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου κ. Κων/νου Κουκά και εισήγηση της Προέδρου του Π.Α.Κ.Ο. " Γ. Αξιώτης" Άννα Καμμή. Με την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου 10/2023 αποφασίστηκε η μεταφορά του αρχείου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, σε χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Έτσι η ομάδα του ΙΙΕ προσκλήθηκε εκ νέου στη Μύκονο με στόχο τον σωστό απεγκιβωτισμό, τον έλεγχο και τη διασταύρωση των αρχειακών περιγραφών και την ορθή τοποθέτηση του υλικού στο νέο χώρο φύλαξης. Η ομάδα εργασίας αποτελούνταν από την ιστορικό Κατερίνα Δέδε, Κύρια Ερευνήτρια, τον ιστορικό Βαγγέλη Σαράφη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή και τον ιστορικό/αρχειονόμο Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΙΕ/ΕΙΕ, ο οποίος είχε εργαστεί στην ταξινόμηση του αρχείου στο παρελθόν.

Τόσο η μεταφορά όσο και η εργασία της ομάδας ολοκληρώθηκε παρουσία της προέδρου του Π.Α.Κ.Ο. " Γ. Αξιώτης" Άννας Καμμή. Τα τεκμήρια του αρχείου του Δήμου Μυκόνου έχουν χρονολογικό εύρος από τη δεκαετία του 1840 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και παρουσιάζουν όψεις της διοικητικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού.

Εξαιτίας της φυσιογνωμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο υλικό αυτό εντοπίζονται όλοι οι κάτοικοι του νησιού και οι δραστηριότητές τους, καθώς και η σχέση της τοπικής με την κεντρική διοίκηση. Στο αρχείο εντοπίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, ληξιαρχικά έγγραφα, εκπαιδευτικά θέματα, τεχνικά έργα, αρχαιολογικά ζητήματα κ.ά., καθώς και τα πρώτα βήματα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Ικανοποίηση για την σωστή αξιοποίηση

Η κ. Καμμή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της μεταφοράς και την δημιουργία ενός προσβάσιμου χώρου φύλαξης στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, ανοικτό στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ντόπιο και επισκέπτη, για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Ευχήθηκε να ανοίξουν οι δρόμοι για μια νέα συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ. Ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης επισκέφτηκε τον νέο χώρο φύλαξης στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτού του αρχείου για το νησί, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την επέκταση του αρχειακού προγράμματος και την αξιοποίηση του υλικού με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ και ευχήθηκε να αξιοποιηθεί το υλικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αναδειχθούν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Μυκόνου.