Συμμετέχει οριστικά στην πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Στόχος η ευκολότερη πρόσβαση στις παραλίες της Νάξου

Στην προ δύο μηνών πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, που αφορά στη «βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παράλιες», φαίνεται να ανταποκρίνεται και ο Δήμος Νάξου. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Νάξου θα δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα για τις προσβάσιμες παραλίες.

Δ. Λιανός: "Να εγκαταστήσουμε τις απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο εύκολα προσβάσιμο περιβάλλον"

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την απόφαση του Δήμου να συμμετάσχει στην πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού και μεταξύ άλλων, για τη σημαντικότητα της πρόσβασης στις παραλίες, αναφέρει, ότι, "είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με την πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού, μας δίνετε η δυνατότητα να λάβουμε χρηματοδότηση προκειμένου να εγκαταστήσουμε τις απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο εύκολα προσβάσιμο περιβάλλον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Θα δίνετε λοιπόν η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, να απολαύσουν με ασφάλεια την παραλία και τις υπέροχες παραλίες της Νάξου. Από εδώ και πέρα αυτό που μένει, είναι να λάβουμε την έγκριση."

Αντικείμενο και στόχος του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό. Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος αποτελούν:

  • Συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας

  • Προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων

  • Κατασκευή/ αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

Ποιες παραλίες μπορούν να λάβουν ενίσχυση

Επιλέξιμες προς ένταξη παραλίες, αποτελούν οι παραλίες που δεν έχουν ενισχυθεί από άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Παραλίες οι οποίες έχουν λάβει σχετική ενίσχυση από άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν δύναται να επιχορηγηθούν από το παρόν έργο για τις ίδιες δαπάνες. Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (70.000 €) ανά παραλία.

Οι εργασίες και οι δαπάνες ανά παραλία

Το είδος της ενίσχυσης είναι επιχορήγηση/επιδότηση και με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι ακόλουθες επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών:

  • Η κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία

  • Κτηριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης

  • Προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως: λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής , διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο

  • Χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων

  • Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού

  • Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες δαπανών που αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Κάθε δικαιούχος οφείλει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της πρόσβασης από το οδικό δίκτυο σε κάθε σημείο παρέμβασης/παραλία που περιλαμβάνεται στην αίτηση χρηματοδότησής του.

Έργα που αφορούν οικονομική και εμπορική εκμετάλλευση υπηρεσιών (παρεμβάσεις σε παραλίες στις οποίες η πρόσβαση προσφέρεται έναντι τιμήματος), εφόσον η δημιουργία των υποδομών παρέχει πρόσθετα οικονομικά οφέλη, θα εξετάζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων (Κανονισμός De Minimis). Ο υποψήφιος δικαιούχος θα υποβάλει προς αξιολόγηση Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με την σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Υποβολή αιτήσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός από το Υπουργείο Τουρισμού είναι 17.136.800 ευρώ με τον προϋπολογισμό του Ταμείου να είναι 13.820.000 ευρώ. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων είχε οριστεί η 25/10/2023 και η λήξη υποβολής των αιτήσεων, η 25/01/2024. Η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο συντομότερο της ανωτέρω προσδιοριζόμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων (ΠΣ) και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων όπως ορίζονται στην πρόσκληση.

Γενικές προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Εκτός των ειδικών όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών, για την ένταξη και παραμονή στο Υποέργο λαμβάνονται υπόψη οι πιο κάτω γενικοί κανόνες λειτουργίας του καθεστώτος:

  • Ως πεδίο υλοποίησης των ενισχύσεων ορίζονται οι παραλίες ανά την επικράτεια.

  • Οργανωμένες παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και στις οποίες είναι δυνατό να εφαρμοστούν πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που προέκυψαν από την πανδημία COVID 19.

  • Παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με άλλες τουριστικές υποδομές, όπως θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας.

  • Παραλίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «γαλάζια σημαία» και κατέχουν τη σχετική πιστοποίηση σε ισχύ.

  • Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης. Στην εδαφική εμβέλεια κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας (Δήμος) δύνανται να προταθούν για υλοποίηση παρεμβάσεις σε μέχρι τέσσερις (4) διαφορετικές περιοχές παρέμβασης/παραλίες. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος Π/Υ για κάθε σημείο παρέμβασης/παραλία δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 70.000 ευρώ.

  • Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης κάθε δυνητικός δικαιούχος δύναται να αιτηθεί δαπάνες για την προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα και μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων κ.ά.

  • Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σύννομες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής και λοιπής σχετικής νομοθεσίας.

  • Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός στο σύνολό του θα πρέπει να φέρει τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας και συμβατότητας με τα όρια ασφαλείας που επιβάλλονται από οδηγίες, κανονισμούς και το εθνικό πλαίσιο.

  • Σε κάθε περιοχή παρέμβασης/παραλία πρέπει να τοποθετηθούν ενημερωτικές πληροφοριακές πινακίδες για την ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία της παραλίας που είναι προσβάσιμα, τους χώρους υγιεινής κ.ά.