Στη Σύρο βρέθηκαν Θ. Σουσούδης και Δ. Λοτσάρης για την εκδίκαση της ένστασης

Εν αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου στην Άνδρο

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το οριακό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Άνδρο και στην αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου, βρίσκονται ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης και ο πρώην δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Σύρο τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, όπου εκδικάστηκε η ένσταση του πρώτου, με την απόφαση να αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες.

Δ. Λοτσάρης: "Έγινε η ακροαματική διαδικασία και είμαστε στην αναμονή του αποτελέσματος"

Αρχικά, το αποτέλεσμα ήταν να οριστικοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, όταν και θα έβγαινε η απόφαση του Εκλογοδικείου, στο οποίο προσέφυγε με την ένστασή της, η παράταξη "Μαζί για την Άνδρο" του Δημήτρη Λοτσάρη, η οποία είχε αναφέρει ότι, "δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές". Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Σουσούδης, είχε τονίσει τότε, ότι, "οι πολίτες της Άνδρου, για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν, επέλεξαν δήμαρχο και δημοτική αρχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο".
Σε νέα επικοινωνία της "Κοινής Γνώμης" με τον Δημήτρη Λοτσάρη, ο ίδιος ανέφερε ότι, "η υπόθεση εκδικάστηκε και πλέον θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι δικηγόροι το επόμενο διήμερο και θα περιμένουμε την απόφαση. Έγινε η ακροαματική διαδικασία και είμαστε στην αναμονή του αποτελέσματος, προς το παρόν δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω."

Η ένσταση που είχε προηγηθεί

Στην ένσταση γίνεται λόγος για αρκετές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και κυρίως σε κάποια συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, με το ένα από αυτά να είναι το Μπάτσι, στο οποίο αμφισβητούνται 44 ψηφοδέλτια. Η ένσταση αναφέρει ενδεικτικά τα εξής:

"Από τον επιτόπιο έλεγχο του εκλογικού υλικού, διαπιστώθηκε ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, σημειώθηκαν πολλαπλές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, 44 ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», έφεραν επάνω τους σημειώσεις με στυλό πράσινου χρώματος και παντελώς ανόμοιες μεταξύ τους μονογραφές. Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ο συνδυασμός των αντιδίκων, έλαβε 134 ψήφους, και σχεδόν αποκλειστικά στα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια παρατηρείται αυτό το διακριτικό γνώρισμα των σημειώσεων επάνω στα ψηφοδέλτια με στυλό πράσινου χρώματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο περί πρακτικής του δικαστικού αντιπροσώπου να σημειώνει επάνω στα ψηφοδέλτια με αυτό τον τρόπο, αλλά οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις επί των ψηφοδελτίων αυτών, προήλθαν με αποκλειστικό σκοπό την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Επίσης όλα τα πιο πάνω ψηφοδέλτια εμφανίζουν σωρευτικά και την ακόλουθη ουσιώδη πλημμέλεια: Εκτός του ότι οι υπογραφές που έχουν τεθεί από τον (φερόμενο) δικαστικό αντιπρόσωπο επ' αυτών, έχουν πράσινο χρώμα, το μείζον είναι, ότι οι υπογραφές αυτές είναι εμφανώς παραλλαγμένες, ώστε να προκύπτει δια γυμνού οφθαλμού ότι δεν έχει θέσει την υπογραφή του στα εν λόγω ψηφοδέλτια το ίδιο πρόσωπο.

Για όλους τους ανωτέρω σαφείς και ορισμένους λόγους, το βάσιμο των οποίων άλλωστε θα αποδειχθεί από την επισκόπηση του περιεχομένου των επιδίκων ψηφοδελτίων στην οποία οφείλει να προβεί το δικαστήριό σας, αμφισβητώ τη γνησιότητα και εντεύθεν την εγκυρότητα των προσβαλλόμενων ως άνω ψηφοδελτίων, τα οποία συνεπώς πρέπει να κριθούν άκυρα. Να σημειώσω άλλωστε, ότι με δεδομένο ότι η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων αποτελεί θεσμική εγγύηση προκειμένου να διασφαλίζεται με πλήρη διαφάνεια η βούληση των ψηφοφόρων και να αποτρέπονται φαινόμενα νόθευσης και παρατυπιών, στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα Θεσμικά εχέγγυα παρακάμθηκαν εντελώς. Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι μία τέτοιου είδους πρακτική (αν γινόταν ανεκτή, quod non), θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου τις προαναφερόμενες εγγυήσεις που τάσσει ο νόμος για την αποτροπή φαινομένων νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος."