Σε ανοιχτό διαγωνισμό προχωράει η Δημοτική Αρχή του νησιού

Προ των πυλών έργα αγροτικής οδοποιίας στην Κέα

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο είναι στα σκαριά εδώ και κάποια χρόνια, το οποίο έχει ως στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα τόσο των κατοίκων, όσο και επισκεπτών του νησιού της Κέας είναι έτοιμο προς υλοποίηση. Συγκεκριμένα, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 1.556.596,85 ευρώ, εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου, η μελέτη με τίτλο: «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Ν. Κέας», η οποία αποτελεί θεωρημένη μελέτη του ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε από τον Φεβρουάριο 2023. Το έργο θα εκτελεστεί με δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και ήδη έχουν καθοριστεί οι όροι του.

Το ιστορικό της σύμβασης

Είχε προηγηθεί, η ένταξη του έργου στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Δήμος Κέας είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιίας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχοταν σε 1.255.105,36 ευρώ βάσει της θεωρημένης μελέτης από τον ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.

Πλέον, και καθ’ υπόδειξη της Διευθύνουσας υπηρεσίας και της νέας θεωρημένης μελέτης, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, λόγω ανατιμήσεων, σε 1.556.596,85 ευρώ. Το ποσό θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" έως ποσού 1.255.113,03 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 301.483,82 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου Κέας και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2025 του Δήμου Κέας, μέσω πολυετούς υποχρέωσης.

Η σπουδαιότητα του έργου

Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της βατότητας της αγροτικής οδοποιίας του νησιού. Η πρόταση που είχε κατατεθεί περιελάμβανε οδοστρωσία και διάνοιξη τάφρων σε νευραλγικά σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου και αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κέας παίρνει χρηματοδότηση για τέτοιου είδους έργο. Το έργο είναι καίριας σημασίας, καθώς βασική ασχολία των κατοίκων της Κέας ήταν και παραμένει η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται δυναμικά και ο τριτογενής τομέας του τουρισμού. Σε όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν οι βελτιώσεις των αγροτικών οδών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη γεωργική γη και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η μείωση του κόστους μεταφορά των προϊόντων, η ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, άρα και η αύξηση της αποδοτικότητας και, τέλος, η ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Τη σπουδαιότητα του έργου για την ανάπτυξη του νησιού, την εξυπηρέτηση των πολιτών της Κέας (ιδιωτών και επαγγελματιών), των οικιστών και των επισκεπτών του νησιού είχε επισημάνει η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντηση της με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, που έθεσε το έργο ως πρωταρχική προτεραιότητα, επιφέροντας την τελική ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αντικείμενο της μελέτης

Το έργο αφορά στην βελτίωση της βατότητας 5 αγροτικών οδών συνολικού μήκους 13.950,00 μ. Σε μικρά τμήματα των οδών αυτών, κυρίως στα δυσχερή σημεία, έχει κατασκευαστεί οδόστρωμα από σκυρόδεμα. Το καθαρό μήκος των οδών προς βελτίωση είναι 12.113,00 μ.. Το έργο συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια των υλικών οδοστρωσίας για την κατασκευή οδοστρώματος, συγχρόνως με τοπικές βελτιώσεις που θα γίνουν από τα μηχανήματα οδοστρωσίας (εξομάλυνση σκάφης οδού, συμπύκνωση σκάφης, κλπ.).

Οι δρόμοι και οι εργασίες

Αναλυτικότερα προβλέπεται η ασφαλτόστρωση 5 οδικών τμημάτων τόσο στο πεδινό όσο και στο ορεινό τμήμα του νησιού. Τα τμήματα των αγροτικών οδών που βελτιώνονται, είναι:

• Από την περιοχή Φωτημάρι μέχρι την διασταύρωση με την οδό που συνδέει την Ιουλίδα με την Μονή Καστριανής. Μήκος 3.818,0 μ.

• Από τον οικισμό Πέρα Μεριά μέχρι την περιοχή Συκαμιά . Μήκος 3.316,0 μ.

• Από την Επ. Οδό Ιουλίδας Κάτω Μεριάς μέχρι τον οικισμό Ατζερίτη. Μήκος 753,0 μ

• Από την περιοχή Φουσκή μέχρι την οδό που συνδέει την Κάτω Μεριά με τον Κούνδουρο στην περιοχή Κοκκινάδα. Μήκος 2.650,0 μ

• Από την οδό που συνδέει την Κάτω Μεριά με τον Κούνδουρο μέχρι την περιοχή Λιπαρό. Μήκος 1.617,0 μ.

Το συνολικό μήκος των αγροτικών αυτών οδών, είναι περίπου στα 13.950 μ. Σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη, βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των οδών με οφέλη την εύκολη πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Ο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» και ο σκοπός του

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» συστήθηκε στις 07/08/2020, με την μορφή Ανωνύμου Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με κύριο σκοπό την τοπική ανάπτυξη, την τεχνική υποστήριξη σε ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού, την ανάδειξη του πολιτισμού και του τουριστικού αποθέματος, την ψηφιακή σύγκλιση, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι σε θέση να αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την εκτέλεση, την επίβλεψη, τη λειτουργία, τη διαχείριση, και το συντονισμό επιχειρησιακών προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ίδια μέσα ή μέσω τρίτων, προς τους μετόχους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις ΟΤΑ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, των λοιπών Οργανισμών και Ιδιωτών.

Κάποιοι από τους στόχους του, είναι η τεχνική στήριξη και διαχειριστική υποστήριξη των μετόχων, για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και την προετοιμασία, ωρίμανση και προώθηση σε χρηματοδοτικά μέσα, Έργων και Σχεδίων κλίμακας, με σημαντική τοπική, διαδημοτική και υπερδημοτική επίπτωση, σε συνεργασία με άλλους Αναπτυξιακούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου & κοινωνικού τομέα, καθώς και η παραγωγή επιχειρησιακού σχεδιασμού και αναπτυξιακού έργου, για την παραγωγή και διάδοση σχεδιαστικών και μεθοδολογικών εργαλείων, στο επίπεδο του τοπικού και υπερτοπικού σχεδιασμού στην ευρύτερη αστική κλίμακα.