Τοποθέτηση της Ντίνας Σαμψούνη και απάντηση του Πέτρου Σταυρακόπουλου μέσω της "Κοινής Γνώμης"

"Μάχη χαρακωμάτων" μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Μύκονο

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Μύκονο και με αφορμή την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ένα κείμενο - απάντηση, της Ντίνας Σαμψούνη, προς το νέο αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, Πέτρο Σταυρακόπουλο. Σε αυτό το κείμενο, θέλησε να απαντήσει, στις τοποθετήσεις του νέου αντιδημάρχου κατά τη συνεδρίαση της έγκρισης του προϋπολογισμού για το έτος 2024. Ο ίδιος απαντά μέσω της "Κοινής Γνώμης" στην Ντίνα Σαμψούνη.

Η εισήγηση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού, από την οποία, ήταν απούσα η Ντίνα Σαμψούνη, έγιναν σκληρές τοποθετήσεις για την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, με κατακλείδα της εισήγησης να είναι ότι: "Καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, που για εμάς είναι προϋπολογισμός ανάγκης, προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος. Φιλοδοξούμε σταδιακά , με τις αναμορφώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2024 και κυρίως με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2025, να αποκτήσει ο δήμος μας έναν προϋπολογισμό που θα υλοποιείται πραγματικά, θα υπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και τους αναπτυξιακούς στόχους του δήμου και θα αντιστοιχεί στο Επιχειρησιακό του Σχέδιο. Έναν προϋπολογισμό που θα υπακούει πραγματικά στις αρχές της ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, της ειλικρίνειας και της διαφάνειας. Έναν προϋπολογισμό του οποίου η κατάρτιση και η υλοποίηση θα καλύψει το επενδυτικό κενό πολλών ετών, θα βελτιώσει σημαντικά της τεχνικές υποδομές του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας."

Ν. Σαμψούνη: "Ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές ακούγοντας το αφήγημα της «καμένης γης»"

Στην εισαγωγή του κειμένου της, που έχει ως γενικό τίτλο "Αντί να παρουσιαστούν οι 107 προεκλογικές δεσμεύσεις για το μέλλον μας, ακούσαμε 7 λάθη του παρελθόντος! Όραμα ή τακτική;", η κ. Σαμψούνη, αναφέρει ότι, "με θλίψη και έκπληξη διάβασα την τοποθέτηση του νέου αντιδημάρχου οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση της έγκρισης του προϋπολογισμού για το έτος 2024. Θα περίμενε κανείς να ακούσει την στόχευση, τις προτεραιότητες και το όραμα της νέας δημοτικής αρχής. Τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί για το έτος 2024. Αντί αυτών ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές ακούγοντας το αφήγημα της «καμένης γης» και της καταστροφολογίας. Στοιχεία βέβαια που ταυτίζονται απόλυτα με τον παλαιοκομματισμό των εμπνευστών του. Ασφαλώς δεν θα αναφερθώ σε όλα τα αναφερόμενα σημεία παρά μόνο στο τμήμα που αφορά τις αρμοδιότητές μου ως τέως αντιδήμαρχος και ειδικότερα στο θέμα των εσόδων."

Π. Σταυρακόπουλος: "Το ρόλο του απολογητή του συνδυασμού του κ. Κουκά ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ανέλαβε η κ. Σαμψούνη"

Ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, ο Πέτρος Σταυρακόπουλος, έδωσε τη δική του απάντηση μέσω της "Κοινής Γνώμης", τονίζοντας, ότι "το ρόλο του απολογητή του συνδυασμού του κ. Κουκά ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ανέλαβε η κ. Σαμψούνη με ανάρτηση της τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. Πριν απαντήσουμε στην ουσία των ισχυρισμών της πρώην αντιδημάρχου οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κ Σαμψούνη απουσίασε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024." Ενώ συμπλήρωσε, ότι, "μοναδικός μας στόχος να καλύψουμε το επενδυτικό κενό των τελευταίων χρόνων, να βελτιώσουμε τις τεχνικές υποδομές του νησιού, να οργανώσουμε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό δήμο, να πολιτευτούμε με διαφάνεια και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας για να κάνουμε τη Μύκονο, Πρώτη Ξανά."

Η αναφορά Σαμψούνη στην καθαριότητα

Μεταξύ άλλων η κ. Σαμψούνη στο κεφάλαιο για τα ανταποδοτικά τέλη, ανέφερε, ότι, "με δεδομένο ότι ήταν προεκλογική δέσμευση η μη εκτέλεση της σύμβασης του Δήμου με τον ιδιώτη για την καθαριότητα κι εφόσον αυτή ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί και δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί η δαπάνη της. Είναι μια πολιτική επιλογή που δεν έγινε! Επίσης υπάρχει δυνατότητα να το πραγματοποιήσει στην πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση που θα κάνει. Το αν γίνεται ή όχι φαντάζομαι το γνώριζαν όταν το εξήγγειλαν! Βεβαίως δικαιολογίες υπάρχουν πάντα. Απλά δεν είναι πάντα αποδεκτές και πολύ περισσότερο απέναντι σε δημόσιες δεσμεύσεις. Άγνοια δεν συγχωρείται"

"Συνιστούμε να κάνει λίγο υπομονή και θα διαπιστώσει σύντομα τη διαφορά της δικής μας πολιτικής"

Σε αυτή τη τοποθέτηση ο κ. Σταυρακόπουλος απαντά χαρακτηριστικά, ότι, "η κα Σαμψούνη μας δίνει την ευκαιρία να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία που αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, που ο Δήμος μας καλείται να καταβάλει για την εργολαβία καθαριότητας πληρώνει για μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ της ανύπαρκτης υπηρεσίας καθαριότητας ποσό που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια Ταυτόχρονα, αλλά καθόλου τυχαία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όλα τα μηχανήματα και οχήματα καθαριότητας του Δήμου. Αρκετά από αυτά βρίσκονται για πολλούς μήνες σε συνεργεία των Αθηνών προς επισκευή, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι απαραίτητες συμβάσεις ανάθεσης, με αποτέλεσμα ο δήμος να δέχεται εξώδικα και η σημερινή δημοτική αρχή να καταβάλει προσπάθειες να μας επιστραφούν. Τα υπόλοιπα οχήματα βρίσκονται διάσπαρτα, εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία του νησιού. Και αφού η κατάσταση με τις δικές τους ενέργειες έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο Δήμος μας έχει δεθεί χειροπόδαρα, η κα Σαμψούνη μας καλεί με ειρωνικό τρόπο "να μην υπογράψουμε τη σύμβαση με τον εργολάβο καθαριότητας". Συνιστούμε να κάνει λίγο υπομονή και θα διαπιστώσει σύντομα τη διαφορά της δικής μας πολιτικής, τόσο ως προς την δαπάνη ,όσο και ως προς την εικόνα του νησιού στον τομέα της καθαριότητας . Ως προς το δημοτικό φωτισμό η κα Σαμψούνη τηρεί σιγή ιχθύος."

Η προσωπική αναφορά της Ντίνας Σαμψούνη

Η Ντίνα Σαμψούνη στο κείμενο της αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια κομμάτια που είχε διαχειριστεί η ίδια, ενώ μίλησε για το άλλοθι της "καμένης γης" και έκανε μία συνολική προσωπική τοποθέτηση, στην οποία αναφέρει, ότι, "η ανάληψη των καθηκόντων μου ως αντιδήμαρχος, συνδυάστηκε με μια εξαιρετικά άσχημη συγκυρία, λόγω συνθηκών υγειονομικής κρίσης και της θεσμικής μου θέσης στο Κέντρο Υγείας. Ήταν 4 δύσκολα χρόνια. Πάραυτα το διάστημα αυτό είχα την τύχη να συνεργαστώ με τους ελάχιστους υπαλλήλους των τμημάτων της υπηρεσίας, οι οποίοι πολλές φορές ξεπέρασαν το στενό υπηρεσιακό τους καθήκον. Μαζί ενωθήκαμε, μαζί πορευτήκαμε και τα καταφέραμε στο πλαίσιο των συνθηκών και του εφικτού. Επιτελέστηκε τελικά σπουδαίο έργο το οποίο εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι για μένα άθλημα ατομικής αυτοϋπέρβασης κι αυτοπροσφοράς, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Οι εκλογές έγιναν. Τελείωσαν. Το αποτέλεσμα και η απόφαση των δημοτών είναι πάντα απολύτως σεβαστό ακόμα και αν το μετανιώσουν σε πέντε χρόνια. Ας μείνει στην άκρη η καταστροφολογία και η μιζέρια και ας αναπτυχθούν ρεαλιστικές στοχεύσεις με ωριμότητα που απαιτεί η καρποφόρα άσκηση της διοίκησης. Στο τέλος αν δεν πάμε στα βαθιά θα μείνουμε στην παραλία να πετροβολάμε τη θάλασσα".