Συνάντηση εργασίας της νέας Δημοτικής Αρχής Τήνου με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

Άμεσες εξελίξεις για την ανακύκλωση στην Τήνο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της νέας Δημοτικής Αρχής και θέλοντας να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις στο ιδιαίτερο κομμάτι της ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στον Δήμο Τήνου υπό τον δήμαρχο, Παναγιώτη Κροντηρά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου, οι συνεργάτες του Δήμου από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), ο γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Κομνηνός και η υπεύθυνη στον τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας, Δέσποινα Μπακογιάννη, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αντώνης Ξενόπουλος, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Ευάγγελος Κορνάρος, ο δημοτικός σύμβουλος, Ιγνάτιος Δασύρας, ο άμισθος σύμβουλος του δημάρχου για τα θέματα ανακύκλωσης, Μάνθος Δελλατόλας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή – Κελιά» και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Μ. Δελλατόλας: "Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και για αυτό πρέπει να τρέξουμε"

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Καλλονή Κελλιά, Μάνθος Δελλατόλας μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη σημαντική συζήτηση που ξεκίνησε στην Τήνο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, "το πρόγραμμα LIFE-IP CEI Greece που έχει ενταχθεί ο Δήμος μας από το 2018 μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου Κ.Δ.Α.Υ. (κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στην Τήνο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή και όπως έχουν τα πράγματα, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί αυτό το έργο λήγει το 2027 και η υλοποίηση του, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και για αυτό πρέπει να τρέξουμε. Το τι θα προσφέρει το Κ.Δ.Α.Υ. στην τοπική κοινωνία της Τήνου, είναι ότι σε συνδυασμό με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Καλλονή Κελλιά, όπου ανήκω στο διοικητικό συμβούλιο, θα είναι αυτή που θα διαχειριστεί, τα μηχανήματα για να γίνει ανακύκλωση. Ήδη διαχειρίζεται περίπου 400 ανακυκλώσιμα υλικά κάθε χρόνο και πιστεύουμε ότι τουλάχιστον θα τριπλασιαστούν οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών με την επένδυση αυτή. Θεωρώ ότι θα φτάσουμε τους 150 ετησίως. Είμαστε το μόνο νησί στην Ελλάδα που έχουμε διαλογή στην πηγή τεσσάρων ρευμάτων και την εφαρμόζει."

Τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι

Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει στην Τήνο η εφαρμογή του έργου «LIFE-IP CEI Greece - Circular Economy Implementation in Greece», το οποίο κατά την πλήρη εφαρμογή του θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, ενισχύοντας την ανακύκλωση και υλοποιώντας δράσεις πρόληψης παραγωγής αποβλήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή της νέας υπηρεσίας αποκομιδής "πόρτα-πόρτα", χωριστά διαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών από επιχειρήσεις, με χρήση μικρών ηλεκτρικών οχημάτων. Αμέσως μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού του οικ. Έτους 2024, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του έργου (προμήθειες κάδων, πρέσας, οχημάτων κλπ).

Το έργο «LIFE-IP CEI Greece»

Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP CEI Greece - Circular Economy Implementation in Greece», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα των αποβλήτων. Φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και του επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα.

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας (ΥΠΕΝ) και υλοποιείται σε συνεργασία με άλλους εταίρους μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αλοννήσου, τον Δήμο Πάρου, τον Δήμο Αντιπάρου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Θήρας, τον Δήμο Ναυπακτίας, τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. -ΔΙΑΔΥΜΑ, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), την Terra Nova Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική Ε.Π.Ε., την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Το έργο LIFE18 IPE/GR/000013 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Πράσινο Ταμείο.

Οι βασικοί στόχοι του Circular Greece είναι:

• Ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων σε 9 δήμους και σε 1 περιφέρεια για την προώθηση της πρακτικής εφαρμογής της ιεράρχησης των αποβλήτων, με ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στη βάση των αρχών κυκλικής οικονομίας (5 νησιωτικοί και 1 ορεινός δήμος), προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και χωριστή συλλογή (2 αστικοί δήμοι), διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων (1 αστικός δήμος και 1 περιφέρεια) και εφαρμογή οικονομικών εργαλείων (1 αστικός δήμος).

• Εφαρμογή δράσεων για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

• Ενίσχυση της χρήσης οικονομικών εργαλείων και ανάπτυξη προτύπων δευτερογενών υλικών για την υποστήριξη της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας

• Δημιουργία γνωσιακής βάσης για την παρακολούθηση της κυκλικής οικονομίας, ιδίως στον τομέα αποβλήτων.

• Ευαισθητοποίηση εμπλεκόμενων φορέων και ευρύτερου κοινού σχετικά με την έννοια της κυκλικής οικονομίας και τη σύνδεσή της με τον τομέα αποβλήτων.

• Ενεργοποίηση συμπληρωματικών χρηματοδοτικών πόρων για την υποστήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

• Διάχυση αποτελεσμάτων του έργου και υποστήριξη εφαρμογής και αναπαραγωγής τους σε άλλες περιοχές.

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία αποκαλείται συχνά βιομηχανικό ή οικονομικό σύστημα ή έκφανση οικονομικών μοντέλων. Κοινός στόχος αυτών είναι η κατάργηση του παραδοσιακού γραμμικού μοντέλου της οικονομίας το οποίο στηρίζεται στην “εξόρυξη-χρήση-απόρριψη”. Μέσα από την κυκλική οικονομία επιδιώκεται η δημιουργία κύκλων, μέσα από τους οποίους οι πρώτες ύλες, τα εξαρτήματα και τα προϊόντα, χάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη από την αξία τους. Ταυτόχρονα επιδιώκει τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και συστημικής σκέψης. Τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά, αποσυναρμολογήσιμα, επισκευάσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα μέσα από τεχνικούς ή βιολογικούς κύκλους. Προτεραιότητα δίνεται σε ότι έχει ήδη φτιαχτεί π.χ. επανακατασκευή, ενώ η κατασκευή νέων προϊόντων στρέφεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμους πόρους και πρώτες ύλες, εξαλείφοντας όσο γίνεται δυνατόν τις τοξικές ουσίες μέσα σε αυτά.

Έτσι εισέρχονται στην αγορά τα δευτερογενή υλικά, που προκύπτουν από την επεξεργασία αποβλήτων ή προϊόντων, αντικαθιστώντας τις πρώτες ύλες που προκύπτουν από την εξόρυξη. Κλειδί στην κυκλική οικονομία αποτελεί η αποϋλοποίηση. Συνοδεύεται συχνά από την παροχή προϊόντων ως υπηρεσίες και οδηγείται από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που επηρεάζουν τις παραδοσιακές καταναλωτικές συνήθειες. Οι παραπάνω διαδικασίες δημιουργούν αλυσίδες αξίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυκλική οικονομία να στηρίξει νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να είναι έμμεσα ή άμεσα κυκλικές, με τις τελευταίες να χωρίζονται σε αυτές που την καθιστούν εφικτή (enablers) και αυτές που την εφαρμόζουν (core). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόσφατης μελέτης1 , η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην οικονομία της ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα αύξησης του ΑΕΠ της ΕΕ κατά επιπλέον 0,5 % έως το 2030, με τη δημιουργία περίπου 700.000 νέων θέσεων εργασίας.