Στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου

"Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου"

Ζωτικής σημασίας ήταν πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δήμου Τήνου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτός από το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, που αποτελεί βραχνά για το νησί της Τήνου, ένα ακόμα ζήτημα που, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς, είναι "ζήτημα ζωής και θανάτου", ήταν αυτό του Κέντρου Υγείας του νησιού και η έντονη υποστελέχωση που παρουσιάζει.

Το θέμα στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιείται ανά δίμηνο και έχει σκοπό να φέρει στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα, έφερε ο συνδυασμός "Κοινό Τηνίων", μέσω του επικεφαλής και μοναδικού δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού, Πέτρου Κουσουνάδη.

Η πρόταση του "Κοινό Τηνίων" για το Κέντρο Υγείας

Στην προταση που διαβάστηκε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δήμου Τήνου, το "Κοινό Τηνίων" αναφέρει αναλυτικά, ότι: "Η τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Τήνου κυρίως όσον αφορά τους γιατρούς απειλεί την ίδια την ζωή των κατοίκων της Τήνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη γενικού ιατρού και παθολόγου. Οι οργανικές θέσεις (τέσσερις) δεν προκηρύσσονται (υπάρχει προκήρυξη μόνο για μία ΑΔΑ: ΨΒ2Λ469Η2Ξ-0ΣΞ), όμως και για αυτή την μία δεν υπάρχει ενδιαφέρον καθώς κανείς γιατρός δεν θέλει να αναλάβει μόνος του ολόκληρο νησί. Θα πρέπει ο Δήμος να πιέσει το Υπουργείο και την Διεύθυνση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να προκηρύξουν όλες τις οργανικές θέσεις ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που σκέφτονται να έρθουν στην Τήνο, όπως στέγαση, σίτιση ή αντίστοιχα επιδόματα όπως προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα ο Δήμος Δράμας έδωσε 2.000€ επίδομα στέγασης για δέκα μήνες σε επικουρικό γιατρό.

Π. Κροντηράς: "Η κατάσταση είναι ζήτημα ζωή και θανάτου"

Τον λόγο πήρε άμεσα ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος στάθηκε στην κρισιμότητα του ζητήματος, τονίζοντας ότι, "αρχικά να συμφωνήσω ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και να συμφωνήσω επίσης, ότι η κατάσταση είναι ζήτημα ζωή και θανάτου. Δεν διαφωνούμε κ. Κουσουνάδη, όπως το θέτετε και εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην άχαρη θέση, να απαντώ σε μία ερώτηση που δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Όμως εγώ το έχω ξαναπεί, ότι οτιδήποτε αφορά τον δημότη και τον Τηνιακό, το θεωρώ υποχρέωση ενός σύγχρονου Δήμου και ενός Δήμου που σέβεται και αγωνιά για τον δημότη του, να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις για να γίνεται η κατάσταση, όσο δυνατόν καλύτερη σε θέματα τέτοια, που αφορούν και θέματα υγείας."

Οι κινήσεις για να βρεθεί λύση

Στη συνέχεια ο κ. Κροντηράς, μίλησε για τις κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας, ότι, "θέλω να πω ότι ήδη μέσα στις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποίησα στην Αθήνα, μάλλον και η πρώτη, ως εκλεγμένος δήμαρχος, που ακόμη δεν είχα αναλάβει, ήταν με τον τότε υπουργό Υγείας, τον κ. Χρυσοχοΐδη, μέσα στο Νοέμβριο. Καταλαβαίνετε ότι ο υπουργός έχει αλλάξει και ότι είχαμε συζητήσει και αποφασίσει με τον προηγούμενο, πρέπει να τα συζητήσουμε και με τον καινούργιο υπουργό. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι μόλις κατατέθηκε η πρόταση για την συγκεκριμένη συζήτηση, τηλεφώνησα στον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, τον κ. Βασιλάκη και του ζήτησα να βρίσκεται εδώ. Ο ίδιος με ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Τήνου και μου έστειλε μία απάντηση, ή καλύτερα ένα υπόμνημα, που έχει να κάνει με τις θέσεις και με τα κενά που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας. Παράλληλα, είχα μία συνάντηση με μία αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας, που μου μετέφεραν την αγωνία τους και μου μετέφεραν ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Δηλαδή όταν σου λέει μία νοσηλεύτρια πως αντιμετωπίζει τα περιστατικά και τι κίνδυνος υπάρχει, πραγματικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το νησί μας, στον τομέα της Υγείας, θα την χαρακτηρίσω τραγική, παρ όλη την προσπάθεια των όσων εργάζονται στο Κέντρο Υγείας."

"Ίσως είμαστε η μοναδική δομή Υγείας στην Ελλάδα, που δεν έχουμε γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγο"

Εμφανώς απογοητευμένος και προβληματισμένος στη συνέχεια ο κ. Κροντηράς, τόνισε, ότι "με βάση το οργανόγραμμα που μου έστειλε ο κ. Βασιλάκης, στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν τρεις θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, διευθυντή, επιμελητή Α', επιμελητή Β', εκ των οποίων δεν είναι καμία καλυμμένη. Σήμερα δηλαδή, το Κέντρο Υγείας της Τήνου λειτουργεί, χωρίς γιατρό Γενικής Ιατρικής ή παθολόγο. Ίσως είμαστε από τις ελάχιστες δομές υγείας, στην Ελλάδα, ίσως και η μοναδική, που δεν έχουμε αυτές τις δύο ειδικότητες. Είχα την πληροφόρηση, ότι μέσα στον μήνα οι 11 εφημερίες καλύπτονται από την καρδιολόγο, οι 8 μέρες καλύπτονται από την παιδίατρο και οι υπόλοιπες μέρες καλύπτονται από την μικροβιολόγο. Αυτό σημαίνει, ότι όταν πηγαίνει ένα περιστατικό στο Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχει ένας γιατρός ειδικότητας να κάνει τη διάγνωση. Το ερώτημα είναι πως το αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή, μόνο με κάποιο ιδιώτη γιατρό, ο οποίος μπορεί να πάει να κάνει τη γνωμάτευση στο Κέντρο Υγείας ή να φύγει το περιστατικό να πάει στη Σύρο. Για αυτό υπάρχουν και οι πολλές διακομιδές προς τη Σύρο." Στη συνέχεια ο κ. Κροντηράς, αναφέρθηκε στις παροχές και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιατρούς για να αποφασίσουν να έρθουν να εργαστούν στην Τήνο.

Γ. Σιώτος: "Κάθε κάτοικος αυτού του νησιού, καταλαβαίνει την ψυχολογία που έχουμε, όποτε ακούμε απαγορευτικό"

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της μείζονος πλειοψηφίας, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κέντρου Υγείας, τονίζοντας, ότι, "για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό που είχατε ξεκινήσει το 2010 που ήταν πρωτοποριακό, με ιδιωτική εταιρία, όταν ήταν δήμαρχος, ο αείμνηστος Σίμος Ορφανός και ήθελε να το συνεχίσει, το "έκοψε" το ελεγκτικό συνέδριο, ως μη νόμιμη δαπάνη, δεδομένου ότι υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εγώ σαν δήμαρχος και προκειμένου να το συνεχίσω και ρωτώντας, είδα αυτό που έκανε η Σύρος, η οποία για να ξεπεράσει τον σκόπελο του ελεγκτικού συνεδρίου, το έκανε επικουρικά. Μάλιστα μου είπαν ότι ήταν χορηγία της ΟΝΕΧ και ότι μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί. Αναζήτησα τότε και εγώ χορηγία και το είχα ζητήσει και από την τότε υφυπουργό Υγείας. Όπως και εσείς πάρα πολύ σωστά είπατε, παρόλο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, για εμάς είναι πρωταρχική υποχρέωση γιατί η υγεία είναι το άγχος όλων μας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς και πρέπει να δούμε αν μπορούμε ακόμα να δώσουμε και παροχή σίτισης στους γιατρούς. Κάθε κάτοικος αυτού του νησιού, καταλαβαίνει την ψυχολογία που έχουμε, όποτε ακούμε απαγορευτικό. Σε αυτό θα είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά και ότι μπορούμε θα βάλουμε πλάτη."