Με επιτυχία και μία σημαντική πρόταση ολοκληρώθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευσή του

Στόχος η ενίσχυση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ

Με μία σημαντική πρόταση, του πρώην πλέον προέδρου του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Δημήτρη Λιανού, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου, με επιτυχία, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ με δια ζώσης συμμετοχή 51 από τα συνολικά 56 μέλη. Η πρόταση του κ. Λιανού ήταν να μετατραπεί το Δίκτυο, από Δίκτυο ΟΤΑ σε Αναπτυξιακό ΟΤΑ, μία ιδέα που βρήκε πολλούς υποστηρικτές στη συνέλευση.

Όσα έγιναν στη Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε ιστορική μιας και μετά από την αναλυτική παρουσίαση από τον γενικό διευθυντή του ΔΑΦΝΗ, Κώστα Κομνηνού, των σημαντικών πεπραγμένων της περιόδου 2020 - 2023, ήρθε η πρόταση από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Λιανό, ο οποίος εισηγήθηκε την μετατροπή του ΔΑΦΝΗ από Δίκτυο ΟΤΑ σε Αναπτυξιακό ΟΤΑ με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικής του ΔΑΦΝΗ και των δυνατοτήτων υποστήριξης των μελών του. Η εν λόγω πρόταση είχε την ενθουσιώδη υποστήριξη από τα μέλη και λήφθηκε θετική απόφαση, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επόμενες ενέργειες. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου και μετά από την πρώτη συνεδρίαση και τέλεση των αρχαιρεσιών του διαμορφώνεται ως εξής:

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου ΔΑΦΝΗ

Τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα είναι οι,

Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου – Προέδρος

Αλέξανδρος Παρίσης, Αντιπρόεδρος ΠΕΔΙΝ – Αντιπροέδρος

Κώστας Βρατσάνος, Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών – Γραμματέας

Αναστάσιος Φαρούπος, Δήμαρχος Αντιπάρου – Μέλος

Μαρία Ναδάλη, Δήμαρχος Σίφνου – Μέλος

Ελένη Κοντιζά, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομίας Μυκόνου – Μέλος

Νίκος Μαρίνος, Αντίδήμαρχος Αθλητισμού Αίγινας – Μέλος

Ενώ αναπληρωματικά μέλη, θα είναι οι,

Μανώλης Μικέλης, Δήμαρχος Μήλου

Σταμάτης Περίσσης, Δήμαρχος Σκοπέλου

Βασίλης Τιτιρέκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Λέσβου

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου με νέα πρόεδρο τη Δήμαρχο Τήλου, Μαρία Καμμά “που είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσει το ΔΑΦΝΗ σε νέους δρόμους με ακόμα περισσότερα οφέλη για τα μικρά νησιά”, αναφέρει το Γραφείου Τύπου του Δήμου Τήλου.

Μ. Μικέλης: "Είναι ένα δίκτυο με μικρές δυνάμεις αλλά πολλές δυνατότητες"

Ο δήμαρχος Μήλου και αναπληρωματικό μέλος του Δικτύου, Μανώλης Μικέλης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις δράσεις του Δικτύου και τη συμμετοχή του Δήμου Μήλου σε αυτό, λέγοντας, ότι, "υπήρξαν πάρα πολλά αξιόλογα άτομα από τους αυτοδιοικητικούς που ήθελαν να βάλουν υποψηφιότητα. Επειδή εμείς είμαστε ένας τόπος που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και παραπάνω προβλήματα και ευθύνες, γιατί είμαστε βιομηχανικό νησί με πολλά θέματα, δεν είχα τον χρόνο να είμαι στο κεντρικό συμβούλιο και ζήτησα από τους συμμετέχοντες, να βοηθήσω σαν αναπληρωματικό μέλος και αυτό έγινε. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, είναι ένα δίκτυο που έχει βοηθήσει τους Δήμους με μικρές δυνάμεις αλλά πολλές δυνατότητες και όταν αναβαθμιστεί, σίγουρα θα δώσει λύσεις, σε πάρα πολλά τουλάχιστον από τα νησιά μας, με τεχνικές γνώσεις, με μελέτες και με μία μεγαλύτερη ευκολία να ενταχθούν και να προωθηθούν κάποια έργα. Εγώ από την πλευρά μου θα συνεισφέρω και ως αναπληρωματικό μέλος, όσο περισσότερο μπορώ και έχω βέβαια και προσωπική εμπειρία στο θέμα της ολοκλήρωσης των μελετών και της ένταξής τους."

Α. Φαρούπος: "Το Δίκτυο μας έχει βοηθήσει σε αρκετά έργα εδώ στο νησί"

Για την συμμετοχή του στο Δίκτυο, αλλά και για τα όσα έχει προσφέρει στο νησί του, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι, "προσωπικά είναι πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα σε ένα όργανο, το σκέφτηκα πλέον, εφόσον έχουμε μία καλή συνεργασία. Μας έχουν βοηθήσει σε αρκετά έργα εδώ στο νησί. Τρέχουμε το LIFE-IP που αφορά την ανακύκλωση, το οποίο είναι ένα πιλοτικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν έξι Δήμοι από όλη την Ελλάδα, Αντίπαρος, Πάρος, Κύθνος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο, ήδη έχουμε πάρει κάποια χρήματα και έχουμε προμηθευτεί ηλεκτρικά οχήματα, κάδους, που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ανακύκλωση στο νησί. Επίσης, μας έχει βοηθήσει στο δίκτυο ύδρευσης του Αγίου Γεωργίου και σε αρκετά ακόμα μικρότερα έργα και σκέφτηκα να βάλω υποψηφιότητα, για να ενισχύσω ακόμα περισσότερο το νησί, μήπως πετύχουμε κάτι παραπάνω. Ο ρόλος μου θα είναι να συμμετέχω στα συμβούλια και να προωθώ τα ζητήματα του νησιού, καθώς δεν ήθελα κάτι περισσότερο, διότι και να ήθελα δεν προλαβαίνω."

Ποιο είναι το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Το ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 56 μέλη, εκ των οποίων 52 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων. Χάρη στη συστηματική και πολυσχιδή του δράση και το εύρος των συνεργασιών που έχει αναπτύξει, το ΔΑΦΝΗ αναγνωρίζεται ως ένας αληθινός σύμμαχος των νησιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι διαθέτει άρτια επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, βαθιά γνώση των τοπικών αναγκών και της αναπτυξιακής δυναμικής των νησιών, καθώς και προσήλωση, διαχρονικά, στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων που απαντούν σε διαπιστωμένες ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Ο ρόλος του Δικτύου

Το ΔΑΦΝΗ συμμετέχει, ως εταίρος ή συνεργαζόμενος εταίρος, σε σημαντικό αριθμό εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας πόρους για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υλοποίηση δράσεων και έργων προς όφελος των μελών του, λειτουργεί ως επίσημος φορέας προώθησης του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και τη Ενέργεια και του Συμφώνου των Νησιών, έχοντας εκπονήσει περισσότερα από 30 Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και συντονίζει από το 2016 την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία υποστηρίζουν πάνω από 200 νησιωτικές αρχές, δίκτυα νησιών και φορείς από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τη δυναμική των νησιών να λειτουργήσουν ως προνομιακά πεδία υλοποίησης ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης.

Ετικέτες: