Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για το εξαιρετικής σημασίας έργο

Επεκτείνεται και ανανεώνεται το δίκτυο ύδρευσης στην Πάρο

Στην έγκριση μελέτης για την εκτέλεση έργου, που αφορά στις επεκτάσεις κεντρικών αγωγών διανομής ύδρευσης στην Πάρο, προχώρησε στο πρόσφατο συμβούλιό της η ΔΕΥΑ Πάρου. Σε αυτή τη συζήτηση είχε προταθεί, η έγκριση της μελέτης, που συνέταξε ο τοπογράφος μηχανικός ΤΕ, Νικόλαος Γκουρογιάννης και θεώρησε ο μηχανολόγος μηχανικός MSc και γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Νικόλαος Καραμανές, με προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

Η σύναψη σύμβασης εκτέλεσης έργου θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με κριτήριο ανάθεσης τη δυνατότητα της καλής και έγκαιρης εκτέλεσης της σύμβασης από τον ανάδοχο και την οικονομική του προσφορά.

Γ. Μπαφίτης: "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διανομή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία"

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το έργο της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης αλλά και την ανανέωση των παλιών σωληνώσεων, λέγοντας, ότι, "είναι πολύ σημαντικό και ειδικά τώρα που η Πάρος βρίσκεται σε μία μεγάλη αναπτυξιακή τροχιά και χτίζονται πολλά νέα κτήρια, είτε ξενοδοχειακά καταλύματα, είτε βίλες, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διανομή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε κάθε φορά να εντάσσουμε είτε μέσα από προγράμματα, είτε μέσα από ιδίους πόρους, την υλοποίηση αυτών των διαδικασιών. Η επέκταση αφορά και αντικατάσταση του δικτύου. Πλέον δεν υπάρχει σωλήνας αμιάντου στην Πάρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και όσες σωληνώσεις πρόκειται να αντικατασταθούν, θα γίνουν λόγω παλαιότητας για να αποφευχθούν προβλήματα διαρροών."

"Να βρούμε νερό για να το διοχετεύσουμε στις αυξημένες ανάγκες"

Με αφορμή την επικοινωνία, ο κ. Μπαφίτης στάθηκε στα προβλήματα λειψυδρίας που υπάρχουν ειδικά φέτος στα νησιά των Κυκλάδων, τονίζοντας ότι, "το πρόβλημα όμως, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ κυρίως και να δώσω ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας, που έχουμε ειδικά φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε, μέσα από διάφορες ενέργειες, είτε είναι αυτές κάποιες μικρές γεωτρήσεις ή κάποιες νέων μορφών αφαλατώσεις, να βρούμε νερό για να το διοχετεύσουμε στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται και κάθε χρόνο είναι και περισσότερες. Εκεί λοιπόν εστιάζουμε, στο να καταφύγουμε σε περισσότερες αφαλατώσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα βροχοπτώσεων που υπάρχουν στα νησιά μας και κυρίως στις Κυκλάδες. Στο πλαίσιο αυτό, υποχρεώνουμε όσους έχουν πισίνα να χρησιμοποιούν είτε θαλασσινό νερό, είτε νερό αφαλάτωσης."

Σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης για την επέκταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης της Παροικιάς και την υδραυλική διασύνδεση δύο μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν κάποια τμήματα του παλαιού ελαττωματικού δικτύου ενώ θα γίνει και τοποθέτηση φρεατίων ύδρευσης επί της κεντρικής οδού της Παροικιάς από τη διασταύρωση παλαιού Γκίκα έως τη διασταύρωση Νάουσας-Λευκών. Τέλος, θα κατασκευαστούν παροχές ύδρευσης για τη σύνδεση των παρακείμενων κατοικιών στο νέο δίκτυο.

Η ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης επί της κεντρικής οδού θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με παράλληλο έργο που δρομολογήθηκε στην περιοχή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου. Ο υφιστάμενος αγωγός ύδρευσης λόγω παλαιότητας παρουσιάζει συνεχώς βλάβες και διαρροές, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού αλλά και τη συνεχή πρόκληση φθορών στο οδόστρωμα. Θα κατασκευαστούν νέες παροχές ύδρευσης με την τοποθέτηση κατάλληλων φρεατίων επί της κεντρικής οδού της Παροικιάς από τη διασταύρωση παλαιού Γκίκα έως τη διασταύρωση Νάουσας-Λευκών. Επίσης, θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων υδάτων που καταλήγει σήμερα στην είσοδο του γηπέδου Παροικιάς, με τοποθέτηση αγωγού κατάλληλης διατομής και αντίστοιχων σχαρών τα οποία θα διαχειριστούν αποτελεσματικά τα όμβρια που προκαλούν πρόβλημα σε παρακείμενες οικίες αλλά και στον ασφαλτοτάπητα του οδοστρώματος. Έτσι, με λιγότερο κόστος για το Δήμο και τη ΔΕΥΑ Πάρου, θα επισκευαστεί το δίκτυο ύδρευσης στη συγκεκριμένη οδό, θα επεκταθεί το δίκτυο ομβρίων ενώ θα γίνει κοινή τελική αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Αυστηρές οι τεχνικές προδιαγραφές

Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα θα κατασκευαστούν σύμφωνα αυστηρούς όρους. Απαιτείται επίσης, πριν την τοποθέτησή τους προσκόμιση πιστοποιητικού καταλληλότητας του υλικού για χρήση σε πόσιμο νερό από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα υλικά που προορίζονται για χρήση σε νέες εγκαταστάσεις ή, όταν πρόκειται για έργα επισκευής ή ανακατασκευής, σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για την άντληση, την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη διανομή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και που έρχονται σε επαφή με το εν λόγω νερό δεν:

α) θέτουν σε κίνδυνο άμεσα ή έμμεσα την προστασία της ανθρώπινης υγείας,

β) επηρεάζουν αρνητικά το χρώμα, την οσμή ή τη γεύση του νερού,

γ) ενισχύουν την ανάπτυξη μικροβίων,

δ) επιμολύνουν το νερό σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναγκαία για τον επιδιωκόμενο σκοπό του υλικού σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2020/2184 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Εκσκαφή τάφρων και πιθανές κατεδαφίσεις

Οι εκσκαφές τάφρων για την εγκατάσταση αγωγών και την εκτέλεση τεχνικών έργων θα γίνονται σύμφωνα με τα σχέδια εκτελέσεως (θεωρημένα από την Υπηρεσία Επιβλέψεως) και τις επί τόπου οδηγίες της Επιβλέψεως. Τα βάθη και τα πλάτη του πυθμένα εκσκαφής όπου η εφαρμογή των σχεδίων της εγκεκριμένης μελέτης δεν είναι δυνατή, ορίζονται από τον Επιβλέποντα ανάλογα με τις ειδικές τοπικές συνθήκες και τον επιδιωκόμενο βαθμό ασφάλειας κάθε αγωγού. Επιδιώκεται η εξασφάλιση αρκετού πάχους επικάλυψης, μετρούμενου από την προβλεπόμενη τελική στάθμη του εδάφους και πλάτους πυθμένα αρκετού ώστε να είναι εύκολη η κατασκευή, τοποθέτηση και συναρμολόγηση των αγωγών. Τα πρανή των τάφρων θα είναι κατακόρυφα ή με κλίση και θα αντιστηρίζονται κατάλληλα.

Πλημμελής κατασκευή των έργων - κακοτεχνίες

Αν κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων μέχρι την οριστική παραλαβή οποιαδήποτε εργασία παρουσιάσει ελαττώματα που δεν αποκαθίστανται από τον ανάδοχο, κοινοποιείται σε αυτόν ειδική διαταγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Με την ειδική διαταγή προσδιορίζονται τα ελαττώματα, καθορίζεται αν είναι ουσιώδη, επουσιώδη ή και επικίνδυνα και τάσσεται εύλογη προθεσμία για την αποκατάστασή τους. Στην αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνεται η καθαίρεση των ελαττωματικών εργασιών και η ανακατασκευή τους, αν αυτό επιβάλλεται. Αν το ελάττωμα δεν είναι ουσιώδες και η αποκατάστασή του απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες με την ειδική διαταγή καθορίζεται ποσοστό μείωσης της αμοιβής του αναδόχου για τις αντίστοιχες εργασίες. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η διαταγή μπορεί να περιλαμβάνει και την εκτέλεση ορισμένων εργασιών για τον περιορισμό του ελαττώματος.