Σε τροχιά ολοκλήρωσης η ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης στην Άνδρο

Η ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει πολλές Δημοτικές Αρχές και πλέον η ολοκλήρωσή του είναι προ των πυλών, κάτι το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό για το νησί της Άνδρου και την ιστορία του. Ο Δημήτρης Λοτσάρης, που επί των ημερών του, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το έργο, εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις.

Δ. Λοτσάρης: "Ένα έργο για το οποίο καταβλήθηκε προσπάθεια από όλες τις Δημοτικές Αρχές"

Ο πρώην δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, σχετικά με την ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι:"Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, ορθά, έχει χαρακτηριστεί ως κιβωτός της ιστορίας μας. Η ψηφιοποίηση της είναι ένα έργο για το οποίο καταβλήθηκε προσπάθεια από όλες τις Δημοτικές Αρχές. Η αρχική μελέτη έγινε το 2013 από το Γιάννη Γλυνό, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάρτιο του 2014 αλλά το έργο απεντάχθηκε το Νοέμβριο του 2014. Το Μάιο του 2019 , εντάχθηκε εκ νέου στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίο από τη Δημοτική Αρχή, Σουσούδη. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του δημάρχου έθεσα ως στόχο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου και να μην οδηγηθούμε πάλι στην απένταξη του έργου. Μετά από πολλές προσπάθειες και ξεπερνώντας τις μεγάλες δυσκολίες, το 2022 έγινε η υπογραφή της σύμβασης, το έργο της ψηφιοποίησης ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε και θα έχει παραληφθεί σε λίγο καιρό. Η ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η ανάδειξη, προβολή της αλλά και ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας στο διαδίκτυο πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος μας. Να αποτελεί σημείο αναφοράς , να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και η προσβασιμότητα όλων στο ψηφιοποιημένο υλικό της Καϊρειου Βιβλιοθήκης. Σε συνεργασία πάντα με το Σύλλογο των Φίλων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, στον οποίο πρέπει να παραχωρηθεί χώρος στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας για να στεγάσει το αρχειακό υλικό του."

Ο στόχος του έργου

Ο σημαντικότερος στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη, η προβολή και η προώθηση της πολιτιστικής, ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς του νησιού. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη επιχειρεί να πετύχει το στόχο αυτό μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής και πνευματικής της κληρονομιάς και να καταστεί δυνατή η πολυκαναλική διάθεση αυτής με ψηφιακά μέσα.

Η πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Ελλάδας, αφού έχει στην κατοχή της περί τους 80.000 τόμους εντύπων, εκτενέστατο αρχείο που είναι ταξινομημένο και περιλαμβάνει άνω των 1.000 φακέλων, πέρα από άλλα ειδικά ογκώδη αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της, πολλά έργα τέχνης, αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού. Η υλοποίηση του έργου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό συμπληρωματικό εργαλείο σε ένα σύνολο δράσεων που υλοποιεί στο πλαίσιο αξιοποίησης και ανάδειξης του πολιτισμού της, η Άνδρος.

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση επιλεγμένων εγγράφων / βιβλίων μεγάλης ιστορικής αξίας για προβολή στη διαδικτυακή πύλη και στην ψηφιακή προθήκη, ψηφιοποίηση / φωτογράφιση χώρων 360° και τεκμηρίωση έργων τέχνης αντικειμένων ιστορικής αξίας και λαϊκού πολιτισμού που διαθέτει η Καΐρειος. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ανάρτηση των ψηφιακών αντικειμένων στην ψηφιακή πλατφόρμα και θα αναπτυχθεί ολοκληρωμένο σύστημα αρχειακής περιγραφής που είναι συμβατό με τα διεθνή πρότυπα της Αρχειονομίας. Τέλος, θα λειτουργήσει δικτυακή πύλη προβολής και ψηφιακής βιβλιοθήκης για την προβολή και ανάδειξη των αρχείων.