Εγκρίθηκαν οι όροι για τη δημοπρασία, αναφορικά με τη μίσθωση γεωτρήσεων νερού ύδρευσης

Σε νέες γεωτρήσεις καταφεύγει η Νάξος για τη λειψυδρία

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του έντονου φαινομένου λειψυδρίας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε στην κατάρτιση όρων διακήρυξης μειοδοτικής και προφορικής δημοπρασίας για τη μίσθωση γεωτρήσεων νερού ύδρευσης. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Φώτης Μαυρομάτης, είχε αναφέρει, ότι ο Δήμος είναι ήδη αδειοδοτημένος για 4 επιπλέον γεωτρήσεις.

Συνεχιζόμενη ανομβρία

Στη συνεδρίαση διαβάστηκε η εισήγηση διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως, “υπάρχει συνεχιζόμενη έως σήμερα, υψηλή ανομβρία του τρέχοντος έτους”. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως, “για πρώτη φορά δεν συμπληρώθηκε ούτε ο μικρός ταμιευτήρας (λιμνοδεξαμενή Εγγαρών) όπως σε προηγούμενα έτη, ενώ και το μεγάλο φράγμα (Φανερωμένης) δεν αποθήκευσε νερό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αυξημένη τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, που αναμένεται να οδηγήσει, χωρίς αμφιβολία στην γρήγορη εξάντληση των όποιων αποθεμάτων των επιφανειακών ταμιευτήρων, οι οποίοι εξασφάλιζαν κάθε χρόνο τις μεγάλες ποσότητες περίπου 7.000 κ.μ. νερού ανά ημέρα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας, είναι απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες, στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, για να καλυφθούν μόνον οι καθημερινές ανάγκες ύδρευσης της Πόλης της Νάξου και των παραλιακών οικισμών, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη νερού”.

Η ανάγκη για ιδιωτικές γεωτρήσεις

Στη συνεδρίαση, κατέστη ξεκάθαρο πως πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες. “Εφόσον τα 4.000 κ.μ. νερού καλυφθούν από αφαλατώσεις, θα απαιτηθούν από ιδιωτικές γεωτρήσεις κατ’ ελάχιστον επιπλέον 3.000 κ.μ. νερού/ημέρα, για να καλύψουν μέρος των αναφερόμενων αναγκών ύδρευσης”. Επισημαίνεται ακόμη ότι, “οι γεωτρήσεις αυτές, θα πρέπει κατ΄ αρχήν να είναι νόμιμα υφιστάμενες, να διαθέτουν νερό κατάλληλο, για ανθρώπινη κατανάλωση (μετά από τους προβλεπόμενους από τη διαδικασία και της ισχύουσας νομοθεσίας ελέγχους – αναλύσεις νερού) και θεωρούμε για τεχνικούς και ουσιαστικούς λόγους θα πρέπει κυρίως να βρίσκονται πλησίον των υφιστάμενων δημοτικών δικτύων μεταφοράς νερού, όπου όμως το επιπλέον νερό στο υφιστάμενο δίκτυο δεν θα παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία των δημοτικών γεωτρήσεων, προς τις κεντρικές δεξαμενές ύδρευσης της Νάξου, αφενός, για το άμεσο της παράδοσης του νερού και αφετέρου, για να μην χρειαστεί κατασκευή έργων δικτύων με επιπλέον κόστη και μεγάλες καθυστερήσεις, γεγονός που μπορεί να καταστεί και αδύνατο”.

Λόγω δε, της μεταξύ τους απόστασης των δεξαμενών διάθεσης, της χωρητικότητάς τους προς κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ανέφεραν πως, “θεωρούμε ότι απαιτούνται υδροληψίες κοντά σε αυτά, οι οποίες αθροιστικά να μπορούν να καλύψουν κατά περίπτωση τις ανάγκες. Εφόσον δεν εξευρεθούν τέτοιες γεωτρήσεις κοντά σε υφιστάμενα δίκτυα νερού, θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν και τα αντίστοιχα έργα δικτύων μεταφοράς του νερού από τις προσφερόμενες ιδιωτικές γεωτρήσεις προς τα υφιστάμενα κεντρικά δημοτικά δίκτυα μεταφοράς νερού”.

Πρόταση για ανοιχτή δημοπρασία

Σύμφωνα με τις ανάγκες και έχοντας υπόψη σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες (πχ τοποθεσία, ποιότητα, βάθος άντλησης, παραγωγή) των υδροληψιών, ανέφεραν πως, “η σύμβαση της μίσθωσης θεωρούμε, μπορεί να εξεταστεί και να γίνει με δημοπρασία. Επίσης, υπάρχει σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου αναφέρεται ότι οι συμβάσεις με φρεατοϊδιοκτήτες, πρέπει να είναι συμβάσεις μισθώσεως ακινήτου και όχι προμήθειας αγαθών. Τονίζεται ότι, για να συνεχιστεί η διαδικασία των αναθέσεων, όπως προβλέπεται επιβάλλεται να υπάρξει η αντίστοιχη κατάλληλη χρηματοδότηση που πρέπει να εξασφαλιστεί και να δεσμευτούν οι ανάλογες πιστώσεις”.

Συμπλήρωσαν ακόμη, πως, η εν λόγω διαδικασία ανάθεσης “προτείνεται όπως ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου για την αντίστοιχα ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανάθεσης και την υλοποίηση της μίσθωσης, για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, καλύπτοντας έτσι την πόλη Χώρα και τους παραλιακούς οικισμούς, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών με νερό ύδρευσης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι πληρωμές θα καταβάλλονται βάσει των απολήψιμων κυβικών κάθε κατάλληλης υδροληψίας”.

Επισημαίνεται ότι, η διάρκεια κάθε μίας μίσθωσης, εφόσον απαιτείται, για την εξασφάλιση και διάθεση κατάλληλου νερού ύδρευσης (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία), θα εξαρτηθεί από τις προκύπτουσες ανάγκες του δήμου (π.χ. ανεπάρκεια νερού, τυχόν βλάβες δημοτικών γεωτρήσεων) και θα παραλαμβάνεται νερό μόνο για εφόσον υπάρχει αντικειμενικά, έλλειψη νερού και ανάγκη για επιπλέον ποσότητες νερού ύδρευσης.

"Ο Δήμος είναι ήδη αδειοδοτημένος για 4 επιπλέον γεωτρήσεις"

Ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Φώτης Μαυρομάτης, είχε κληθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να παρουσιάσει το σχέδιο για την αντιμετώπισή της λειψυδρίας, στο νησί. Για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ο κ. Μαυρομμάτης, είχε πει πως "έχουμε ανάγκη από περίπου 1.800.000 κυβικά νερού, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Έχω μάθει και λόγω επαγγέλματος αλλά και ως άνθρωπος, να ακούω τους ειδικούς. Στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και όπως αναφέρει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις Κυκλάδες υπάρχουν δύο νησιά, που έχουν νερό. Έχουν υδροφόρους ορίζοντες, από τους οποίους μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις και το νερό αυτό που πηγαίνει χαμένο, να έρχεται και να δίδεται στη χρήση, είτε των ανθρώπων, είτε των ζώων, είτε της άρδευσης, για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία. Ο Δήμος είναι ήδη αδειοδοτημένος για τέσσερις επιπλέον γεωτρήσεις, από τις υφιστάμενες και ακούμε τους ειδικούς, που λένε, ποιος χώρος είναι ο κατάλληλος και που υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες, να βρούμε νερό. Άρα το πρώτο πράγμα, που θα κάνουμε, είναι η ανόρυξη τεσσάρων γεωτρήσεων, σε όποια μέρη μας προτείνουν οι ειδικοί. Επίσης, σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη μίσθωση των υφισταμένων γεωτρήσεων”.

Ετικέτες: