Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση στη Πάρο με θέμα «Τι Πάρο έχουμε, τι Πάρο θέλουμε»

  • Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2024 - 13:19

Ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο διαβούλευσης στη Πάρο που οργάνωσαν ο Δήμος και Σύλλογοι της Πάρου σε συνεργασία με το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες με συντονισμό της Τόνιας Παντελαίου με θέμα «τι Πάρο έχουμε, τι Πάρο θέλουμε».

Η διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος και 4 αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Κυκλάδων, η δημοτική Σύμβουλος Τήνου Α.Ψάλτη και πολίτες του νησιού, βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο που είχε ετοιμάσει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Σπιλάνη.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις επιλογές των συμμετεχόντων στα ερωτήματα της επιστημονικής ομάδας, οι ερωτώμενοι αξιολόγησαν την οικονομική κατάσταση του νησιού ως πολύ καλή (6,7 με άριστα το 10) με τον τουρισμό να επηρεάζει μάλλον θετικά τη ζωή τους (5,5), την ευκολία να βρει κάποιος ικανοποιητική εργασία από πλευράς συνθηκών και μισθού μέτρια (5,0), την ευκολία και την ελκυστικότητα για να μείνει κάποιος στο νησί πάνω του μέσου (5,7) και το νησί όχι ικανοποιητικά βιώσιμο (3,9).

Ως παράγοντες που θεωρούνται αντικίνητρο για να επιλέξει κάποιος το νησί για μόνιμη κατοικία κρίθηκαν οι ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας, η υπερεξάρτηση από τον τουρισμό και η υποβάθμιση του νησιού, ενώ θεώρησαν την υποβάθμιση του τοπίου και του περιβάλλοντος ως κυριότερη αρνητική εξέλιξη. Η έλλειψη σταθερού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν το νησί για χρόνια και η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του νησιού, μαζί με την έλλειψη συστηματικής υπεράσπισης της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος καταγράφηκαν ως οι σημαντικότερες αιτίες των προβλημάτων.

Ως στόχο προτεραιότητας αλλά μακράς πνοής οι συμμετέχοντες θεωρούν την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του νησιού, με έμφαση στη ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών μέσα από διαβούλευση, ενώ θεωρούν επείγουσα ανάγκη την απαγόρευση μεγάλων τουριστικών υποδοχέων (ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ κ.λ.π.)

Παρεμβάσεις που οι συμμετέχοντες θεωρούν ως πρώτης προτεραιότητας είναι η ανάπτυξη μέτρων ήπιας κινητικότητας, η χρηματοδότηση για ανάδειξη των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων του νησιού και η ανάπτυξη μηχανισμών για τη συλλογική λήψη αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο νησί.

Αναλυτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν αργότερα μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν. Ο Γ. Σπιλάνης παρουσίασε σύντομα δεδομένα για το νησί που αποτυπώνουν τη μεγάλη αύξηση της πίεσης που ασκεί τουρισμός και οικοδομή τη τελευταία δεκαετία, ενώ παρουσίασε τα εναλλακτικά σενάρια τουριστικής ανάπτυξης που καλείται να ακολουθήσει το νησί.

Από τις τοποθετήσεις-προτάσεις των παρευρισκόμενων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχτηκαν στη διαβούλευση, δηλαδή του υπερτουρισμού, του ορατού κινδύνου υφαλμύρωσης ή και έλλειψης νερού και της υποβάθμισης του τοπίου ξεχωρίζουμε τις εξής:

  • Άμεση κατάργηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, των ΕΣΧΑΣΕ και των ΕΣΧΑΔΑ στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά.

  • Τη διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής μόνο μικρών κατοικιών εκτός οικισμού μέχρι 100τμ που θα είναι ενεργειακά & υδατικά αυτόνομες (με ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου νερού για πότισμα) μέσα από πρότυπα που θα προτείνουν ειδικοί επιστήμονες και με βάση τη διεθνή εμπειρία

  • Τον δραστικό περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής πισίνας στα μαστιζόμενα από ανομβρία και λειψυδρία νησιά λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής κρίσης με την απαγόρευση τους στις κατοικίες και στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

  • Την επισήμανση του προβλήματος που θα δημιουργήσει η πρόσθετη αύξηση του υπερτουρισμού και η περεταίρω υπερφόρτωση των ήδη ελλειμματικών υποδομών του νησιού της Πάρου με την υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου, γεγονός που απαιτεί τουλάχιστον αλλαγή προτεραιοτήτων (πρώτα οι υποδομές και μετά το αεροδρόμιο) ή και ματαίωση του έργου.

  • Την ανάγκη για την εκτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας των νησιών, ώστε να εξεταστεί αν αντέχουν άλλη τουριστική μεγέθυνση

  • Την ανάγκη για συντονισμό των Δημάρχων των νησιών για να ζητήσουν από τη Κυβέρνηση μια σειρά από ρυθμίσεις σχετικά με τη τουριστική μεγέθυνση που οδηγεί στην απώλεια της ταυτότητας των νησιών.

Στα 2 Εργαστήρια, του Σαββάτου και της Κυριακής που ήταν το 5οκαι το 6ο της σειράς Εργαστηρίων με γενικό τίτλο «Χωρικός Σχεδιασμός για τη διάσωση της κυκλαδίτικής ταυτότητας της Πάρου» συμμετείχε και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γιώργος Λιάλιος που αναφέρθηκε στα δικά του δημοσιεύματα της τελευταίας χρονιάς σχετικά με την υπερδόμηση και τις παράνομες κατασκευές στα Κυκλαδονήσια. και τόνισε ότι η αστικοποίηση του νησιού είναι πλέον προ των θυρών και η τοπική κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα το πρόβλημα -που δεν είναι αναστρέψιμο- και να λάβει τα μέτρα της έγκαιρα, δηλαδή άμεσα, γιατί η καταστροφή του παριανού τοπίου ήδη προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.