Ο Δημήτρης Λιανός ανακοίνωσε στην Π.Ε.Δ. τον διπλασιασμό των τελών της ύδρευσης και μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" εξηγεί τους λόγους, ενώ την πλήρη αντίθεση του εξέφρασε ο Λέανδρος Χατζηανδρέου

Νάξος: Η λειψυδρία, ο διπλασιασμός των τελών και οι αντιδράσεις

Το μόνιμο θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα στο νησί της Νάξου, δεν είναι άλλο από αυτό της λειψυδρίας. Έχει απασχολήσει αντίστοιχα, συνεδριάσεις λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικά Συμβούλια και προσφάτως (Παρασκευή 5 Μαρτίου) τη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο δήμαρχος Νάξου, προχώρησε σε ανακοίνωση του διπλασιασμού των τελών ύδρευσης για το νησί, απόφαση η οποία συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα που ταλανίζει τον Δήμο.

Ο Δ. Λιανός στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Ο κ. Λιανός αναφερόμενος στο θέμα της λειψυδρίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την παρατεταμένη ανομβρία στο νησί, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: "για το θέμα της λειψυδρίας θεωρώ ότι όλοι είναι ενήμεροι. Τα νησιά, παρόλο που υπάρχουν υφιστάμενες υποδομές, σε αρκετά από αυτά, η έλλειψη βροχοπτώσεων τα τελευταία δυο χρόνια έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Εμείς στη Νάξο, έχουμε τη τύχη να έχουμε δύο φράγματα κατασκευασμένα τα οποία, όμως, δυστυχώς είναι άδεια. Ζητάμε από την κυβέρνηση, όλα τα νησιά που έχουν πρόβλημα λειψυδρίας, για την τρέχουσα περίοδο, να γίνει ένα ολιστικό πρόγραμμα, με κοστολογημένα προβλήματα και ακριβώς τι πόροι χρειάζονται για να ανταπεξέλθουμε στο θέμα του νερού. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα χρηματοδοτήσει και μέχρι πόσο, είτε προμήθεια νερού μέσω αφαλατώσεων, μέσω γεωτρήσεων, ή από άλλα συνοδα έργα. Εμείς ως Δήμος θα κάνουμε μια μεγάλη αύξηση των τελών, τουλάχιστον διπλασιασμό των τελών του νερού, έστω και για φέτος, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε και δεν θα φτάσουν τα χρήματα, γιατί το κόστος ειδικά με τις αφαλατώσεις είναι πολύ μεγάλο. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα της λειψυδρίας και σίγουρα χρειάζεται η ενημέρωση και του κόσμου και των επισκεπτών.

Δ. Λιανός: "Εκ των πραγμάτων για να βρεθούν τα χρήματα θα αυξηθούν τα τέλη"

Ο κ. Λιανός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο στην απόφαση να προχωρήσει σε διπλασιασμό των τελών ύδρευσης. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "εμείς το νερό που παίρναμε από τα φράγματα, εφόσον αυτά είναι άδεια, θα πρέπει να μας το αντικαταστήσουν αφαλατώσεις και γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή, προϋπολογίζουμε και έχουμε κάνει ήδη δύο διαγωνισμούς ενεργούς και έναν ακόμη ο οποίος ξεκινάει την Τετάρτη 10 Απριλίου. Δεν υπάρχει άλλος Δήμος, να έχει κινηθεί, τόσο γρήγορα όσο εμείς. Η ουσία είναι ότι έχουμε ένα επιπλέον κόστος 2,5 εκ. ευρώ. Αφού δεν έχουμε στους ταμιευτήρες νερό θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με άλλα μέσα. Εκ των πραγμάτων για να βρεθούν τα χρήματα θα αυξηθούν τα τέλη και θα πληρώσουν οι επαγγελματίες και οι μεγάλοι καταναλωτές. Οι μικρότεροι καταναλωτές, θα έχουν και μικρότερες επιβαρύνσεις."

"Θέλουμε να υλοποιηθούν δίκτυα μεταφοράς νερού, τα οποία αν υλοποιηθούν θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα"

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν μπορεί η αύξηση των τελών να λειτουργήσει σαν αποτρεπτικός παράγοντας για την άσκοπη χρήση νερού, ο κ. Λιανός, απάντησε, "φυσικά. Αυτά τα μέτρα είναι για να μειωθεί η υπερκατανάλωση. Ήδη μπαίνουν πολλά πρόστιμα, διακόπτονται υδρεύσεις, εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε μία δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά αυτό που θέλω να τονίζω ξανά, είναι ότι το επιπλέον κόστος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι 2,5 εκ. ευρώ"

Κλείνοντας, έθεσε και έναν χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θεωρεί ότι θα έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, λέγοντας ότι "εμείς ήδη υλοποιούμε ένα master plan. Η Νάξος έχει νερά και θέλουμε να κάνουμε δύο μεγάλους αγωγούς. Τη μία μελέτη την έχουμε πλήρη, που αφορά στα πεδινά και η άλλη αφορά τον αγωγό που θα ενώσει τα ορεινά με τη πεδινά, με γεωτρήσεις που έχουν πολύ νερό, ο οποίες έχουν γίνει αλλά ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θέλουμε να υλοποιηθούν δίκτυα μεταφοράς νερού, τα οποία αν υλοποιηθούν θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα του νερού. Θεωρώ ότι σε μία τριετία θεωρώ ότι ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο."

Λ. Χατζηανδρέου: "Είμαστε παντελώς αντίθετοι με αυτή την αύξηση των τελών"

Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας, Λεονάδρος Χατζηανδρέου, μίλησε στην εφημερίδα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σε όσα δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου και αφορούν στον διπλασιασμό των τελών της ύδρευσης. Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι, "είμαστε παντελώς αντίθετοι με αυτή την αύξηση των τελών. Δεν έχουμε βέβαια όλες τις πτυχές στα χέρια μας, δεν μας έχει παρουσιάσει τίποτα, ούτε Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει, ούτε Οικονομική Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα αυτά έχει γίνει, ούτε προϋπολογισμό έχει ο Δήμος ακόμα, ούτε τεχνικό πρόγραμμα, ούτε τίποτα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε και εμείς ενημερωνόμαστε από τα μέσα όπως εσάς. Εμείς επί 5 χρόνια του λέμε να πάμε όλοι να διεκδικήσουμε να συνεχιστούν τα έργα του φράγματος, που τα έχει σταματήσει η κυβέρνηση, καμία ενέργεια δεν έκανε προς αυτή τη κατεύθυνση. Επί 5 χρόνια δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια, ούτε ένα ψήφισμα για να διαμαρτυρηθούμε για το σταμάτημα του έργου, που είναι τόσο σημαντικό για τη Νάξο και τώρα ζητάει αύξηση των τελών και εμείς δεν πρόκειται να του εγκρίνουμε καμία τέτοια αύξηση. Θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι όταν θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μαζέψει τα χρέη που για λόγους προεκλογικούς δεν μάζευε και έφτασαν τα χρέη του νερού περισσότερα από 2 εκ. ευρώ. Τώρα αυτά τα χρέη δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι συνεπείς δημότες και οι συνεπείς επιχειρηματίες."