Ανοιχτός διαγωνισμός ύψους 540.000 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη συνολικά 14 παραλιών του νησιού

"Θωρακίζεται" με ναυαγοσώστες η Μύκονος

Η τουριστική περίοδος και το καλοκαίρι πλησιάζει και στη Μύκονο προετοιμάζονται για να υποδεχτούν χιλιάδες τουρίστες, προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσουν και την ασφάλειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Μυκόνου προκήρυξε ηλεκτρονικό δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό άνω των ορίων, προϋπολογισμού 434.720 ευρώ, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής για την ανάδειξη αναδόχου για τη παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών του Δήμου Μυκόνου για το έτος 2024» σύμφωνα με την αναλυτική διακήρυξη.

Π. Σταυρακόπουλος: "Οφείλουμε να προστατέψουμε τους επισκέπτες μας"

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυκόνου, Πέτρος Σταυρακόπουλος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την απαραίτητη θωράκιση των παραλιών του νησιού με ναυαγοσώστες αλλά και τις επιπλέον παραλίες που θα καλυφθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "η Μύκονος είναι ένας παγκόσμιος προορισμός και εμείς οφείλουμε να προστατέψουμε τους επισκέπτες μας. Γι’ αυτό το λόγο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί η μελέτη για ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού. Σε αυτή τη μελέτη προβλέπεται η κάλυψη 12 παραλιών αλλά εμείς επειδή θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, έχουμε βάλει ακόμα δύο σημεία φέτος, τη παραλία της Αγίας Άννας και η παραλία της Μεγάλης Άμμου. Το κόστος θα ανέλθει περίπου στις 540.000 ευρώ και μιλάμε για διάστημα τεσσάρων μηνών, από 1η Ιουνίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου."

"Την επόμενη χρονιά μπορούμε να καλύψουμε ακόμη περισσότερα σημεία"

Όσο για το αν θεωρεί ότι οι ναυαγοσώστες που προβλέπονται για κάθε παραλία, είναι αρκετοί, για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη τουριστική κίνηση, ο κ. Σταυρακόπουλος, επεσήμανε ότι, "τη συγκεκριμένη χρονιά και εφόσον βάζουμε και δύο επιπλέον παραλίες, θεωρούμε ότι μας καλύπτει και είναι μία καινούργια αρχή για να μπορούμε την επόμενη χρονιά να καλύψουμε ακόμη περισσότερα σημεία για να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους λουόμενους. Ανάλογα με την έκταση της παραλίας και τα σημεία, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και δύο ναυαγοσώστες και μετά μπορεί να αλλάξει κάτι, ανάλογα με τις ανάγκες".

Τέλος, σε ερώτηση για απινιδωτές στις παραλίες του νησιού είπε, ότι, "έχουμε μεριμνήσει να τοποθετηθούν και απινιδωτές αλλά δεν είναι ακόμα κάτι ανακοινώσιμο. Προς το παρόν, υπάρχουν απινιδωτές στα γήπεδα και στα δημόσια κτήριο".

Οι παραλίες που θα καλυφθούν

Η τεχνική έκθεση του Δήμου Μυκόνου αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών του νησιού. Οι πολυσύχναστες παραλίες που θα καλυφθούν με ναυαγοσωστική κάλυψη, είναι οι εξής:

1. Παραλία Ψαρρού (ένας ναυαγοσώστης)

2. Παραλία Πλατύ Γιαλός (ένας ναυαγοσώστης)

3. Παραλία Καλαμοπόδι (Παραντάϊς) (ένας ναυαγοσώστης)

4. Παραλία Πλινερί (Σούπερ Παραντάϊς) (ένας ναυαγοσώστης)

5. Παραλία Παράγκα (ένας ναυαγοσώστης)

6. Παραλία Αγιος Στέφανος (ένας ναυαγοσώστης)

7. Παραλία Ορνού (ένας ναυαγοσώστης)

8. Παραλία Ελιά (δύο ναυαγοσώστες)

9. Παραλία Καλό Λιβάδι (δύο ναυαγοσώστες)

10. Παραλία Αγράρι (ένας ναυαγοσώστης)

11. Παραλία Καλαφάτη (δύο ναυαγοσώστες)

12. Παραλία Αγίου Ιωάννη (Διακόφτη) (ένας ναυαγοσώστης)

Επίσης, εκτός των ανωτέρω χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών, ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει ναυαγοσώστη στις παρακάτω παραλίες επειδή παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση λουομένων:

13. Παραλία Αγίας Άννας (Καμνάκι) (ένας ναυαγοσώστης)

14. Παραλία Μεγάλης Άμμου (ένας ναυαγοσώστης)

Ειδικότερα, ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει ναυαγοσώστη χωρίς σχετικό βάθρο από 10.00 π.μ. έως 18.00 μ.μ. και για επτά ημέρες την εβδομάδα στις παραλίες στον παλαιό λιμένα Μυκόνου (Αγία Άννα Καμνάκι) και στην Μεγάλη Άμμο (πλησίον Χώρας Μυκόνου) για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι συγκεκριμένες παραλίες αν και δεν έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, επειδή είναι στην Χώρα Μυκόνου και πλησίον της, παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες λόγω των συχνών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων. Συνολικά θα εγκατασταθούν δεκαπέντε βάθρα-πύργοι στις πολυσύχναστες παραλίες ενώ ενδείκνυται και η τοποθέτηση δύο συνολικά βάθρων, που θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ναυαγοσώστες ένα στην Παραλία Αγίας Άννας (Καμνάκι) και ένα στην παραλία παραλία Μεγάλης Άμμου.

Κόστος ναυαγοσωστικών βάθρων και οριοθέτησης παραλιών

Στην συνολική τιμή πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος κατασκευής βάθρου (πύργος -παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη, το οποίο γίνεται από κατάλληλα υλικά, κατά τρόπο, ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει κλίμακα ανόδου, κάθισμα, ιστό σημαίας (που υπερβαίνει τα δυο μέτρα από την κορυφή του σκέπαστρου) και ξύλινο σκέπαστρο προφύλαξης από τον ήλιο. Το βάθρο πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα τετραγωνικά μέτρα και το ύφος του υπερβαίνει τα τρία μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Προβλέπεται επίσης σε όλες τις προαναφερθείσες παραλίες τοποθέτηση σειράς ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού, οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση δέκα μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Επιπλέον, οριοθέτηση δίαυλου, πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων από τον οποίο επιτρέπεται η εκκίνηση και η επιστροφή, από και προς την ακτή, του ατομικού σκάφους της. Τα όρια του δίαυλου σημαίνονται με την τοποθέτηση κατάλληλων, ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, κωνικού σχήματος δεξιά και κυλινδρικού σχήματος αριστερά, για τον εισερχόμενο στο δίαυλο από την ανοικτή Θάλασσα, οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση τριών μέτρων ο ένας από τον άλλον, κόστους βάθρου, οριοθέτησης και διαύλου για 4 μήνες.

Προμήθειες για τους ναυαγοσώστες

Ο ανάδοχος οφείλει να εφοδιάζει κάθε ναυαγοσώστη με αδιάβροχο φακό, κιάλια μεγέθυνσης, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, σωστικό σωλήνα, φορητό φαρμακείο, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών, πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης, σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ-LΙFΕ GUARD καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ, γυαλιά ηλίου, ισοθερμικές κουβέρτες, καταδυτικό μαχαίρι, μάσκα βυθού, βατραχοπέδιλα, σημαία ναυαγοσώστη, κινητό τηλέφωνο για κάθε βάθρο, με διαφορετικό αριθμό κλήσης έκαστο, κοινή σφυρίχτρα, πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα), κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή), κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό), φορητή συσκευή, κατάλληλη, ειδική, πλαστική ή χάρτινη κάρτα, εντός πλαστικής μεμβράνης ή θήκης, η οποία περιέχει το όνομα του ναυαγοσώστη, τη φωτογραφία του, τον αριθμό πρωτοκόλλου της άδειας ναυαγοσώστη που κατέχει, καθώς και τη Λιμενική Αρχή έκδοσης της άδειας και διάφορα ακόμη απαραίτητα αντικείμενα για τον εξοπλισμό.