Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμων Φολεγάνδρου και Ιητών

Ανανεώνεται το παραλιακό μέτωπο της Φολεγάνδρου

Νέα εικόνα πρόκειται να αποκτήσει το παραλιακό μέτωπο της Φολεγάνδρου μετά τα έργα που αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με τους Δήμους Φολεγάνδρου και Ιητών για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάση Φολεγάνδρου.

Νέα διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου

Ως περιοχή παρέμβασης ορίζεται ο παραλιακός άξονας κίνησης, από το σημείο έναρξης της επαρχιακής οδού στα βορειοδυτικά, μέχρι το σημείο έναρξης της δημοτικής οδού στα νότια. Στο οδικό άξονα θα γίνουν εργασίες αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης σύμφωνα με τους βασικούς άξονες σχεδιασμού. Σύμφωνα με τις παραπάνω επιδιώξεις η αρχιτεκτονική πρόταση και οι οικοδομικές εργασίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρομίου με επαρκές πλάτος. Το πεζοδρόμιο διαχωρίζεται από το υπόλοιπο διαμορφούμενο τμήμα του παραλιακού μετώπου με κράσπεδο το οποίο τοποθετείται κατά 10 εκ. ψηλότερα από τη στάθμη του οδοστρώματος. Το επίπεδο κίνησης των οχημάτων, σε περίπτωση ανάγκης ή των οχημάτων των κατοίκων της οδού, διαφοροποιείται μέσω αλλαγή επιπέδου από το χώρο αποκλειστικής κίνησης πεζών. Στο τμήμα συνολικού μήκους 7,00 περίπου μέτρων, όπου το συνολικό διαθέσιμο πλάτος κυμαίνεται μεταξύ 3,30 και 3,70Μ το πεζοδρόμιο κατασκευάζεται στην ίδια στάθμη με το οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 15,00Μ.Στο πεζοδρόμιο προβλέπονται υποβάσεις για την πρόσβαση των πεζών στην παραλία. Η απορροή των ομβρίων υδάτων γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω κλίσεων και υψομετρικών διαφορών.

  • Το σύνολο του χώρου που αποδίδεται στους κατοίκους και επισκέπτες προβλέπεται να επιστρωθεί με φυσικές χονδρόπλακες. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται η χρήση του κοινόχρηστου χώρου ενώ συνολικά ο χώρος ενοποιείται οπτικά.

  • Έχουν προβλεφθεί εργασίες εξυπηρέτησης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων ΑΜΕΑ, όπως πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο διαμέσου ραμπών και κατασκευή όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης με την τοποθέτηση κατάλληλων πλακών κατά μήκος του πεζοδρομίου.

  • Στο σημείο όπου το πεζοδρόμιο αποκτά πιο μεγάλο πλάτος κατασκευάζεται ακόμα πεζούλι οριοθέτησης με την παραλία. Το νέο αυτό πεζούλι μαζί με τα υφιστάμενα στην περιοχή θα χρησιμοποιηθούν ακόμα ως σημεία στάσης και θέασης.

  • Θα γίνουν ακόμα εργασίες ενίσχυσης του πρασίνου με τη φύτευση δέντρων και θάμνων και την κατασκευή αυτόματου ποτίσματος. Τα φυτά που θα επιλεγούν θα είναι ενδημικά κατάλληλα για παραθαλάσσιο περιβάλλον.

  • Θα τοποθετηθούν ιστοί φωτισμού, παραδοσιακού τύπου από υλικό FRP, κατάλληλο για αντοχή σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, και σε αυτούς θα προσαρμοστούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (led).

Οι συμβαλλόμενοι στο έργο

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, κύριος του έργου θα είναι ο Δήμος Φολεγάνδρου, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών, η οποία υποχρεούται να προχωρήσει, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, στην εκπόνηση των μελετών και την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις περί εκτέλεσης έργων του Δημοσίου και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρούσα προγραμματική σύμβαση. Τέλος, φορέας χρηματοδότησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία υποχρεούται να καταβάλει το ποσό που θα προκύψει από τις Θεωρημένες Εντολές Πληρωμής.

Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Η προγραμματική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη και έχει χρονική διάρκεια έξι μηνών. Δύναται να δοθεί παράταση ενός έτους κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει ως εξής:

  • δύο μήνες, για την σύνταξη μελέτης, την δημοπράτηση του έργου και την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης

  • δύο μήνες για την υλοποίηση του έργου

  • δύο μήνες για την διοικητική παραλαβή

Οι επί μέρους τμηματικές προθεσμίες που προαναφέρθηκαν ορίζονται ως ενδεικτικές και δύναται να τροποποιηθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 μηνών με σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, εφόσον βρίσκεται εντός των ορίων της συνολικής διάρκειας της προγραμματικής σύμβασης. Για τροποποιήσεις μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος ή παράταση της συνολικής διάρκειας της σύμβασης πρέπει να ληφθεί έγκριση από τα όργανα

των συμβαλλομένων μερών που αποφάσισαν την σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 35.000 ευρώ.

Ετικέτες: