Χ. Μαούνης: "Στους πολίτες πρέπει να περάσεις το μικρόβιο της αγάπης για τον τόπο τους"

Με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς

Η προετοιμασία για την τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Έτσι και στην Πάρο προετοιμάζονται πυρετωδώς, αρχής γενομένης από το Πάσχα, για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες επισκέπτες, που θα διαλέξουν το νησί για τις διακοπές τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πάρου, ενημέρωσε, με ανακοίνωσή του, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες του νησιού, για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την αρμονική και εύρυθμη συνύπαρξη τους με τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς. Την ίδια στιγμή, τον κανονισμό, δημοσιοποίησε και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου, ο οποίος τόνισε, ότι, "μια από τις προσεχείς δράσεις του Συλλόγου μας θα είναι και η δια ζώσης ενημέρωσή σας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως είστε ενήμεροι για τις προϋποθέσεις διατήρησης της μακραίωνης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Παραδοσιακού Οικισμού μας".

Χ. Μαούνης: "Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον γραφικό χαρακτήρα του νησιού μας"

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πάρου, Χριστόδουλος Μαούνης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες, για την διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Πάρου. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "υπάρχει κανονισμός εδώ και χρόνια για την προστασία του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον γραφικό χαρακτήρα του νησιού μας. Η Παροικιά είναι ένας οικισμός, μοναδικός στις Κυκλάδες, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος και απλωμένος, μέσα στην πόλη, που αυτό αποδεικνύεται από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω και του μαρμάρου που αποτελούσε μία πόλη σύμβολο. Μέσα στον οικισμό υπάρχουν πάρα πολλά νεοκλασικά κτήρια και με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά μέρη. Αυτά λοιπόν, αν δεν διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του οικισμού, θα χαθούν όλα και θα γίνουν βιτρίνες και εμπορεύματα."

"Αρκετοί πολίτες δεν τηρούν τους κανονισμούς γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι"

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αν και κατά πόσον, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού, σέβονται τους κανονισμούς και αν οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης, εφαρμόζονται. Μεταξύ άλλων, είπε, ότι, "έχουμε αρκετές παραβάσεις, οι οποίες δεν αφήνουν τον επισκέπτη και τον τουρίστα, να δει τον παραδοσιακό οικισμό και να αναδειχτεί η ιστορία του τόπου μας. Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι πολύ δυσκίνητα και εγώ που είμαι στον τομέα της Καθαριότητας, για να κόψω μία παράβαση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή για την μη σωστή αποκομιδή των απορριμάτων, εγώ σαν αντιδήμαρχος δεν μπορώ να βάλω πρόστιμο αλλά πρέπει να είναι κάποιος επόπτης καθαριότητας και κάποιος δημοτικός αστυνομικός. Στο νησί μας έχουμε δύο δημοτικούς αστυνομικούς και προφανώς δεν μπορεί να καλυφθεί όλο το νησί από αυτούς. Το θέμα της υποστελέχωσης είναι πολύ σοβαρό και ενώ έχει βγει προκήρυξη για ακόμη 4 θέσεις δημοτικών αστυνομικών, θεωρώ ότι αυτό θα καθυστερήσει. Από την άλλη αν υπάρχει παράβαση στην πρόσοψη των κτηρίων, εκεί είναι πολεοδομική παράβαση, οπότε ο καθένας επεμβαίνει για διαφορετικά μέρη του οικισμού. Αρκετοί πολίτες δεν τηρούν τους κανονισμούς γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Στους πολίτες πρέπει να περάσεις το μικρόβιο της αγάπης για τον τόπο τους, γιατί έτσι μόνο θα σωθεί και θα αναπτυχθεί".

Τα απαραίτητα στοιχεία του παραδοσιακού οικισμού

Σύμφωνα με τον κανονισμό, που έκανε γνωστό πρόσφατα ο Δήμος Πάρου, τα στοιχεία που πρέπει να τηρούνται από πολίτες και επιχειρηματίες, είναι τα εξής:

Επίχρισμα κτιρίου: Λευκός ελεύθερος σοβάς, με μη εμφανείς λίθους. Για διαφορετικό χρώμα: 1. Αν το αρχικό χρώμα ήταν άλλο, μπορεί να επανέλθει στην αρχική κατάσταση και 2. Μετά από αιτιολογημένη έκθεση. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, οπωσδήποτε.

Πλακόστρωτο και κατώφλι εμπρός από το μαγαζί: Ντόπια ψαρόπλακα, σοβάς, τσιμέντο, μάρμαρο. Απαγορεύεται οτιδήποτε άλλο. Οι αρμοί είναι μικρού πλάτους, βάφονται άσπροι με ακρυλικό ματ ή ασβέστη και φρεσκάρονται κάθε εβδομάδα με ευθύνη του καταστηματάρχη/ιδιοκτήτη. (Σ.Σ. Όχι γυαλιστερή λαδομπογιά ή γυαλιστερό ασφαλτόχρωμα.)

Κουφώματα: Ξύλινα σε παραδοσιακή μορφή σε προκαθορισμένες διαστάσεις ή/και αναλογίες. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή μεγέθους και χρήσης. Σε περίπτωση αυθαιρεσίας, απαιτείται η επαναφορά στο αρχικό σχήμα, χρήση, διαστάσεις και υλικά. Προϋπάρχουσες αυθαιρεσίες, όποτε και αν έγιναν, δεν κατοχυρώνουν κανένα νομικό δικαίωμα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επισκευής αυτών, έστω και αναγκαίας, πρέπει απαραιτήτως να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, πριν από οποιαδήποτε αυθαίρετη επέμβαση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ισχύει το παλαιότερο βεβαιωμένο ντοκουμέντο, άλλως θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί τεκμηριωμένη λύση ανάλογη των γειτονικών κτιρίων παρόμοιας χρήσης. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακό πρότυπα. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

Τέντες-Σκιάδια-Αντιανέμια επιτρέπονται, αν είναι οριζόντια, μη μόνιμα, ξύλινα ή σιδερένια. Πρέπει να είναι ίσια (όχι καμπύλες), σε επαφή με το κτίριο ή όχι, Κάλυψη με καλάμια ή φυτά. Επίσης μπορεί να είναι υφασμάτινα, χρώματος λευκού. Απαιτείται έγκριση Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και Δήμου.

Ομπρέλες : Επιτρέπονται, μόνο υφασμάτινες, λευκές εκρού, χωρίς επιγραφές. Τρόπος στήριξης σε κοινόχρηστους χώρους δίνεται ανά περίπτωση σε σκαρίφημα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Φωτισμός εξωτερικός: Απαγορεύεται η χρήση λαμπτήρων φθορισμού και νέον. Νέας τεχνολογίας επιτρέπονται, αλλά έντασης που δεν ενοχλεί του διερχόμενους Ταμπέλα: Μέγιστης επιφάνειας μισού τετραγωνικού μέτρου, και μέγιστης διάστασης 40εκ ύψος επί 120εκ. πλάτος. Κύρια γλώσσα περιγραφής τα Ελληνικά και προαιρετικά, με μικρότερα γράμματα, άλλη γλώσσα. Πινακίδες γενικά: Μόνο σε ιδιωτικούς χώρους, μόνιμες, ετερόφωτες και επί του τοίχου. Μέγεθος συνολικά (με την ταμπέλα), 0,5 τ.μ. Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα ή κατασκευή σε ταράτσες ή έξω από τον όγκο του ιδεατού στερεού. Απαγορεύονται οι πινακίδες κάθετα στην επιφάνεια του κτιρίου, πλην των Φαρμακείων.

Κλιματιστικά - Ψυκτικά μηχανήματα - Ηλιακά: Απαγορεύονται τελείως στην όψη του κτιρίου (και επιβάλλεται να μετακινηθούν), σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά απαγορεύεται να είναι ορατά από κοινόχρηστους χώρους.

Καμινάδες : Υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις, και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είναι σε όψεις κτιρίου. Απαγορεύεται οποιοδήποτε διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο μόνιμο ή κινητό σε κοινόχρηστο χώρο (παγκάκια, γλάστρες, ζαρντινιέρες, καρέκλες, διαφημιστικά, πινακίδες κατεύθυνσης επιχειρήσεων, κάθετες σημαίες κτλ.)

Καθαριότητα: Για τον χώρο εμπρός από το κατάστημα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και άσπρισμα, είναι ο επιχειρηματίας. Όλες οι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης ή Πρόχειρου Φαγητού, πρέπει να διαθέτουν δοχείο απορριμμάτων για τους Πελάτες.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται

Τέλος, ο Δήμος Πάρου έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα αφαίρεσης/επαναφοράς στην αρχική κατάσταση των αυθαίρετων επεμβάσεων, νέων και παλαιοτέρων και διακοπή αυθαίρετων εργασιών μετά από καταγγελία επώνυμη ή ανώνυμη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή την Αστυνομία, με δυσάρεστες χρηματικές, χρονικές και ποινικές επιπλέον επιπτώσεις για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σε περίπτωση πινακίδων σε σημείο μη επιτρεπτό, ο Δήμος έχει δικαίωμα αυτόματης αφαίρεσης και μήνυση με πρόστιμο στον παραβάτη και διαφημιζόμενο. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Για τις παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας, οι Δήµοι επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις έχοντας τη δυνατότητα, να αυξήσουν το ύψος των προστίμων.