Αμετάβλητος ο κανονισμός δόμησης στην Αμοργό
- Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 - 06:17
Σημαντικές εξελίξεις επιφύλασσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έφτασε στο νησί της Αμοργού, τις περασμένες ημέρες. Σύμφωνα, με αυτή, το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Αμοργού ως προς την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία είχε ερμηνευθεί με λάθος τρόπο, η διάταξη ειδικού προεδρικού διατάγματος σχετικά με τον καθορισμό του ύψους κτηρίων στους οικισμούς του νησιού.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η παρέμβαση ιδιωτών, οι οποίοι με αφορμή οικοδομή στην περιοχή Ξυλοκερατίδι Καταπόλων, που άρχισε να χτίζεται το 2018, είχαν προσπαθήσει, να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση του υφυπουργού, για να ολοκληρωθεί η οικοδομή τους.
Λ. Καραΐσκος: "Η διαδικασία είχε ξεκινήσει μετά από μία καταγγελία που είχε κάνει ιδιώτης"
Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην εφημερίδα για τη συγκεκριμένη διαδικασία που είχε ταλαιπωρήσει το νησί τα τελευταία χρόνια και που εν τέλει, έφερε τη δικαίωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραΐσκος, τόνισε ότι, "η διαδικασία είχε ξεκινήσει μετά από μία καταγγελία που είχε κάνει ιδιώτης, για μία οικοδομική άδεια που είχε βγει για μία υπό ανέγερση οικοδομή, σχετικά με το ύψος αυτής της οικοδομής. Ουσιαστικά ο γείτονας έκανε καταγγελία στον γείτονα, που αποφάσισε να χτίσει μία οικοδομή κοντά του, προσπαθώντας να κάνει κτήριο ψηλότερο από ότι προβλέπει η νομοθεσία. Στην Αμοργό υπάρχουν δύο προεδρικά διατάγματα, ένα του 2002 και ένα του 2003, για τα εντός και εκτός οικισμού και για την προστασία της αρχιτεκτονικής του τόπου.
Αυτά τα διατάγματα προέβλεπαν, κάποιους περιορισμούς στα ύψη και σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά των κτηρίων. Στην πορεία αυτής της καταγγελίας και της δικαστικής διένεξης, στην οποία ενεπλάκη και η Πολεοδομία αλλά και ο ιδιώτης, η Πολεοδομία έλεγε ότι το ύψος μετριέται με ένα συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια, που είχαν βγει τα διατάγματα. Οι ιδιώτες που είχαν την οικοδομή, πήραν κάποιες γνωμοδοτήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), στο οποίο προεδρεύει, ο γενικός γραμματέας χωρικού σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου έλεγαν ότι δεν ισχύει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ερμηνεία του προεδρικού διατάγματος, άλλα υπερισχύει ο γενικός οικοδομικός σχεδιασμός, στο πως μετριέται το ύψος των κτηρίων. Με λίγα λόγια εκείνοι έδιναν το πράσινο φως να προχωρήσει η οικοδομή."
"Εκδικάστηκε η προσφυγή μας στο ΣτΕ και, όπως ήταν αναμενόμενο, μας δικαίωσε"
Στην πορεία της δικαστικής διαμάχης και στο αποτέλεσμά της, αναφέρθηκε στη συνέχεια, ο κ. Καραΐσκος, λέγοντας, ότι, "λίγους μήνες πριν, που υπήρχε αυτή η δικαστική διαμάχη, είχε πάρει απόφαση το Διοικητικό Εφετείο, με την οποία απέρριπτε τις γνωμοδοτήσεις που είχαν δώσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Παρόλα αυτά ο υπουργός, ο κ. Ταγαράς, είχε συνεχίσει και είχε βγάλει την απόφαση του, με την οποία, η οικοδομή θα χτίζονταν κανονικά, αλλά φυσικά η Πολεοδομία δεν θα μπορούσε να το τηρήσει, εφόσον υπήρχε απόφαση του εφετείου. Εμείς σαν Δήμος, αλλά και η Πολεοδομία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία μας υποστηρίζει, προσφύγαμε κατά της απόφασης του υπουργού, το 2022, όταν και είχε βγει η απόφαση. Εκδικάστηκε η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όπως ήταν αναμενόμενο, το ΣτΕ μας δικαίωσε, λέγοντας ότι τα προεδρικά διατάγματα, έχουν γίνει για να προστατέψουν τη δόμηση, δηλαδή έκαναν το αυτονόητο. Η συγκεκριμένη οικοδομή είχε “παγώσει” η ανέγερση της από το 2021, όταν και είχε ξεκινήσει η διαμάχη και πλέον δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ ή μάλλον θα ολοκληρωθεί με αναθεωρημένα σχέδια.
"Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η παραδοσιακή εικόνα της Αμοργού"
Σε ένα συνολικό απολογισμό, για το κομμάτι της προστασίας της παραδοσιακής εικόνας του νησιού, ο κ. Καραΐσκος τόνισε ότι, “είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η παραδοσιακή εικόνα της Αμοργού, γιατί αν κάτι “πουλάει” το νησί μας, είναι ότι έχει διατηρήσει το χρώμα του και αυτή την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προσπαθούμε και εμείς ως Δήμος, σε ότι παρεμβάσεις κάνουμε, να ακολουθούμε αυτά τα οποία παραλάβαμε. Είναι σημαντικό να μην αλλοιωθεί και ο χαρακτήρας των κτηρίων και εν γένει να μην αλλοιωθούν οι οικισμοί. Πιστεύω ότι τα προεδρικά διατάγματα, έχουν βοηθήσει πολύ το νησί, ώστε να διατηρήσει αυτό το παραδοσιακό χαρακτήρα, από κει και πέρα και εμείς, στον χωροταξικό σχεδιασμό που ολοκληρώσαμε πρόσφατα, προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε την εκ των σχεδίου δόμηση με αλόγιστο τρόπο και να κρατήσουμε το μέτρο που πρέπει να κρατήσουμε για να διατηρήσουμε το νησί μας.”
Η ανακοίνωση του Δήμου
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού αναφέρει: "Ο Δήμος Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι με την υπ’ αριθμ. 562/2024 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Δήμου μας και του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ακύρωσε την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά, με την οποία είχε ερμηνευθεί εσφαλμένα και επικίνδυνα διάταξη ειδικού προεδρικού διατάγματος σχετική με τον καθορισμό των υψών κτιρίων στους οικισμούς της νήσου Αμοργού. Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η ασκηθείσα παρέμβαση ιδιωτών υπέρ της διατήρησης σε ισχύ της απόφασης του υφυπουργού, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με αφορμή οικοδομή στην περιοχή Ξυλοκερατίδι Καταπόλων.
Το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι “η εν λόγω ερμηνεία (του υφυπουργού) του ειδικού διατάγματος της Αμοργού, η οποία υπαγορεύθηκε από τις γενικώς ισχύουσες ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, δεν συμβαδίζει με τους στόχους του ειδικού διατάγματος προστασίας της Αμοργού (διατήρηση κορυφογραμμών φυσικού τοπίου, ανάσχεση της εισροής αστικών προτύπων οικοδόμησης, ειδική ογκοπλαστική διαμόρφωση κτισμάτων για την ομαλή μετάβαση από το φυσικό στο δομημένο περιβάλλον κ.λπ.). Έκρινε επίσης ότι, η ερμηνεία αυτή, η οποία θα είχε ως συνέπεια την κατασκευή κτιρίων με πολλαπλές αφετηρίες μέτρησης ύψους και με διαφορετικά τελικά ύψη, ανάλογα με την κλίση του ακινήτου, ενώ κρίθηκε ως αντίθετη και με τη διατύπωση του διατάγματος, η οποία επιτάσσει λιτή γεωμετρική μορφή κατά τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα, αυτά, δηλαδή, που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Κρίθηκε, περαιτέρω, ότι το διάταγμα της Αμοργού, το οποίο ούτως ή άλλως υπερισχύει του ΝΟΚ, έχει στόχευση που υπερβαίνει κατά πολύ τη ρύθμιση της δόμησης στην περιοχή αναφοράς, και αποτελεί, σε αρμονία με το Σύνταγμα, μοχλό προστασίας του πολύτιμου πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού αποθέματος του κυκλαδίτικου αυτού νησιού. Κατά συνέπεια, οι σχετικές γενικής εφαρμογής διατάξεις του ΝΟΚ κρίθηκε ότι όχι μόνον δεν επιδέχονται άμεση εφαρμογή στην επίμαχη περιοχή, που υπάγεται σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς, αλλά δεν αποτελούν καν πρόσφορο στοιχείο για την ερμηνεία των διατάξεών του”.
Κρίνοντας έτσι το ΣτΕ προασπίζεται την ανάγκη ειδικής προστασίας του νησιού μας και των λοιπών Κυκλαδίτικων νησιών, διαφυλάττει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και θωρακίζει αυτά απέναντι σε προσπάθειες και φαινόμενα υπέρβασης των ειδικών όρων δόμησης, που έχουν τεθεί.
Σημειώνεται ότι οι δήμοι Αμοργού και Νάξου – Μικρών Κυκλάδων εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου Δέσποινα Παναγιώτου και Βασίλειο Καραμπίνη."
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Επαναπατρίζεται" το ψηφιοποιημένο αρχείο
22 Νοε. 2024 - 6:18 - Έργα αναβάθμισης στο λιμάνι Καταπόλων της Αμοργού
2 Σεπ. 2024 - 6:18 - Επί τάπητος σημαντικά ζητήματα Υγείας της Αμοργού
24 Ιουλ. 2023 - 16:20 - Αναβαθμίζεται ψηφιακά ο Δήμος Αμοργού
30 Μαΐου. 2023 - 6:17 - Αμοργός: Σημαντική απόφαση για την αναβάθμιση του λιμανιού στα Κατάπολα
28 Μαρ. 2023 - 6:17