Άγνωστοι ανατίναξαν με δυναμίτη τον εμβληματικό βράχο κατά τη διάρκεια της Ανάστασης

Έντονες αντιδράσεις στην Άνδρο από την καταστροφή στον Τούρλο

Ο εμβληματικός βράχος στον Τούρλο, το σήμα κατατεθέν της παραλίας του Νειμποριού, υπέστη σοβαρές και μη αποκαταστάσιμες ζημιές, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ανάστασης, καθώς κάποιοι ασυνείδητοι, τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες, πιθανότατα δυναμίτη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του βράχου να καταστραφεί.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από όλες τις πλευρές, ανεξαρτήτου δημοτικής παράταξης. Το επόμενο βήμα είναι να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, που κατέστρεψαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού.

Θ. Σουσούδης: "Η ανοχή έχει όρια..."

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, απέναντι στο περιστατικό. Σε δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι: "Το έθιμο του Πάσχα με τα εκρηκτικά και τα πυροτεχνήματα, πρέπει να πραγματοποιείται σε συνάρτηση με αρχές και άγραφους κανόνες ηθικής και σεβασμού προς τους συμπολίτες μας και ακόμα περισσότερο προς το νησί μας. Δυστυχώς κάποιοι ξεπέρασαν κάθε όριο σεβασμού και αρχών και κατέστρεψαν μέρος του εμβληματικού βράχου (Τούρλος), του Νειμποριού με εκρηκτικά, όπως επίσης το φωτισμό (χελώνες) σε κομάτι της πεζογέφυρας, που μόλις είχε επισκευάσει ο Δήμος. Τέτοιες πράξεις δεν μας τιμούν σαν κοινωνία, προκαλούν ανεπανόρθωτη φθορά και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε νομικές διαδικασίες".

"Είναι βανδαλισμός, πράξη που βλάπτει τον τόπο, πράξη ανθρώπου με μηδενική ενσυναίσθηση, πράξη τουλάχιστον αχαρακτήριστη"

Ο Δημήτρης Λοτσάρης, από την πλευρά του, δημοσίευσε ένα κείμενο, του ζωγράφου Κώστα Γαρύφαλλου, ο οποίος και έχει φιλοτεχνήσει σε έργο του, τον συγκεκριμένο βράχο κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα στο κείμενο του, ο κ. Γαρύφαλλος, ανέφερε, ότι: "Χρόνια και ζαμάνια χρειάσθηκαν για να σμιλέψει υπομονετικά η Φύση τον βράχο τον επονομαζόμενο Τούρλο, στο Νειμποριό της Χώρας της Άνδρου, ενώ, μερικές στιγμές ήταν αρκετές ώστε να τραυματισθεί ο βράχος από κάποιον ανεγκέφαλο που ανατίναξε μέρος του το βράδυ της Ανάστασης. Ο Τούρλος, όπως ο Τουρλίτης, της Γριάς το πήδημα και τόσοι άλλοι υπέροχοι γεωλογικοί σχηματισμοί, είναι τοπόσημα της Άνδρου και το να καταστρέφονται τα τοπόσημα κάποιου τόπου, είναι βανδαλισμός, πράξη που βλάπτει τον τόπο, πράξη ανθρώπου με μηδενική ενσυναίσθηση, πράξη τουλάχιστον αχαρακτήριστη."

Κ. Λουκρέζης: "Θα πρέπει ο Δήμος και μόνον ο Δήμος να υποβάλλει ΧΤΕΣ μήνυση και να απαιτήσει εισαγγελική παρέμβαση"

Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος και υποψήφιος με την παράταξη «Άνδρος Ανοιχτοί Ορίζοντες», Κωνσταντίνος Λουκρέζης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές συνέπειες για την ζημιά που προκλήθηκε ενώ μίλησε και για κάποια δημοσιεύματα που εμπλέκουν συγγενείς αξιοματούχων. Αναλυτικά, ανέφερε: "Επιτρέψτε μου να πω τη γνώμη μου για την καταστροφή του Τούρλου, ανεξάρτητα δημοτικών ή μη προτιμήσεων. Η περίπτωση καταστροφής ιδιωτικής περιουσίας διαφέρει από εκείνη της Δημόσιας. Στην πρώτη θα πρέπει να κάνει ο ιδιώτης μήνυση κατ' αγνώστων. Ασφαλώς μπορεί και να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη Δημοτική Αρχή και λοιπές Αρχές για την ελλιπή φύλαξη και προστασία της περιουσίας των πολιτών. Στη δεύτερη που αποτελεί Δημόσια περιουσία και μάλιστα εμβληματική για το νησί, θα πρέπει ο Δήμος και μόνον ο Δήμος να υποβάλλει ΧΤΕΣ μήνυση και να απαιτήσει εισαγγελική παρέμβαση. Αν τώρα (λέω ΑΝ) εμπλέκονται στη καταστροφή του Τούρλου άτομα με οικογενειακή συγγένεια (όπως γράφεται σε κάποια site ή υπονοούνται σε κάποια σχόλια) με αξιωματούχους του Δήμου τότε η πολιτική ηθική επιτάσσει την άνεση υποβολή της παραίτησης τους από τα εν λόγω καθήκοντα".