"Να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί κορεσμού για τη Σαντορίνη"
- Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024 - 06:18
Ο τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία και αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον κάθε τόπο. Στην απέναντι πλευρά, όμως, υπάρχει, ο υπερτουρισμός που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, κυρίως σε πρακτικό επίπεδο αλλά όχι μόνο.
Ένα από τα νησιά που έχει αγγίξει η μάστιγα του υπερτουρισμού, κυρίως μετά την περίοδο της πανδημίας, είναι η Σαντορίνη. Η "Κοινή Γνώμη" ψάχνοντας τις αιτίες που οδήγησαν το νησί στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, Γεωργία Νομικού, η οποία απάντησε σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα.
Πόσο κινδυνεύει ένα νησί σαν τη Σαντορίνη από τον υπερτουρισμό;
Η Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός τόπος με σπουδαίο πολιτισμικό απόθεμα και σπουδαίο γεωπεριβάλλον, το οποίο είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα ως προορισμός. Την τελευταία δεκαετία η τουριστική ανάπτυξη γιγαντώθηκε χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό και το μέτρο το οποίο ήταν απαραίτητο για το μέγεθος του τόπου. Σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η διάχυτη δόμηση αλλοιώνει το σπάνιο τοπίο της, ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων δημιουργεί αστικού τύπου προβλήματα στους δρόμους της, η αυξανόμενη ζήτηση για αφαλατωμένο νερό δοκιμάζει κάθε χρόνο τις αντοχές της ΔΕΥΑΘ. Είναι απολύτως απαραίτητο να παρθούν από την πολιτεία μέτρα προστασίας όπως άλλωστε ζητάει η Δημοτική Αρχή Νίκου Ζώρζου από το 2013, καθώς η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν έχει τη νομοθετική δυνατότητα και αυτοτέλεια να καθορίζει τα του οίκου της σε τέτοια ζητήματα.
Που μπορεί να αναζητήσει κάποιος ευθύνες για το κομμάτι του υπερτουρισμού και ποιες είναι οι αιτίες που ξέφυγε ο έλεγχος;
Οι ευθύνες που μπορεί να αναζητηθούν είναι διαχρονικές, στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να προετοιμάσει, οργανώσει και προβλέψει με στρατηγικό σχεδιασμό την πορεία και την ανάπτυξη του τουρισμού. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομική δραστηριότητα συρρικνωνόταν στη χώρα, η Σαντορίνη και άλλοι τουριστικοί προορισμοί δεν βίωσαν οικονομική συρρίκνωση. Αυτό αποτέλεσε δέλεαρ για τουριστικές επενδύσεις και δόμηση η οποία εν τέλει συντελέστηκε χωρίς σεβασμό στο μέτρο και την κλίμακα του τόπου, με την πολιτεία ανέτοιμη να θέσει κανόνες και μέτρα προστασίας.
Περιγράψτε μας κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο νησί;
Είναι απαραίτητο να γίνει μια στροφή στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να στηριχθεί ο προορισμός με σύγχρονους όρους, εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Απαιτούνται μέτρα και δράσεις διαχείρισης της καθημερινότητας και πρωτοβουλίες βελτίωσης της εμπειρίας των επισκεπτών στο νησί ταυτόχρονα με νομοθετικές παρεμβάσεις από την πολιτεία για την διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος του προορισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Σαντορίνη διαβιούν περίπου 25.000 μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν σε έναν αφιλόξενο τόπο που δεν θυμίζει τον τόπο που μεγάλωσαν ή αγάπησαν. Να σημειώσουμε ότι η Σαντορίνη υποδέχεται ετησίως περίπου 3,4 εκ. επισκέπτες.
Υπάρχουν περιθώρια για νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στο νησί για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ή υπάρχει κορεσμός;
Δεν υπάρχουν περιθώρια για την κατασκευή νέων τουριστικών κλινών είτε αυτές αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, είτε στρατηγικές επενδύσεις είτε airbnb. Είναι απολύτως απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί κορεσμού με υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Τουρισμού. Άλλωστε και οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα πληρότητας και κερδοφορίας αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, καθώς είναι και αριθμητικό το θέμα, κάποια στιγμή όλες αυτές οι κλίνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεμίσουν με επισκέπτες.
Ποια είναι η ιδανική εικόνα της Σαντορίνης, την οποία ονειρεύεστε εσείς; Τι θα επιδιώξετε μέσα στην επόμενη 5ετία;
Στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του βιώσιμου τουρισμού το οποίο εκπονήσαμε με τη βοήθεια της συντοπίτισσας μας καθηγήτριας πανεπιστημίου σε θέματα τουρισμού, Μαριάννας Σιγάλα. Με αυτό το πρόγραμμα μας εξέλεξαν οι Θηραίοι Δημότες και αυτό οφείλουμε να κάνουμε βήμα-βήμα. Στόχος μας η ανάδειξη του πολιτισμικού μας αποθέματος και της πλούσιας ιστορίας του νησιού, η ανάδειξη του τοπίου και του ηφαιστείου του νησιωτικού συμπλέγματος της Θήρας - αυτό άλλωστε μας κάνει τόσο ξεχωριστούς - και τέλος η ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού και να μην χαθούν στο χρόνο τα σπάνια και πλούσια σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αγροτικά προϊόντα μας. Ονειρεύομαι έναν τόπο που θα λειτουργεί τουριστικά με σεβασμό στον άνθρωπο, το τοπίο και την ιστορία του νησιού. Το όραμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για εμένα, απαιτεί συνέπεια, οργάνωση και σταδιακή υλοποίηση , προσδοκώ η Δημοτική Αρχή να έχει τη ευρύτερη στήριξη που χρειάζεται για να το υλοποιήσει καθώς η Σαντορίνη βρίσκεται σε σημαντικό σημείο καμπής.
Ποια είναι η Γεωργία Νομικού
Η Νομικού Γεωργία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 στην Αθήνα και κατάγεται από το Εμπορείο Θήρας. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές λογιστικής και η πτυχιακή της εργασία αφορούσε την Τουριστική Ανάπτυξη. Με την αποφοίτηση της, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της. Το 2020 ολοκλήρωσε το δεύτερο πτυχίο της στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έχει εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία και για αρκετά χρόνια σε τουριστικά γραφεία του νησιού. Με βάση τις σπουδές της στη λογιστική εργάστηκε ως εσωτερικός λογιστής σε ξενοδοχειακές μονάδες και γραφεία ταξιδιών. Το 2006 ξεκίνησε το δικό της λογιστικό γραφείο το οποίο και διατήρησε μέχρι το 2016. Σήμερα διατηρεί μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ενοικιαζόμενών διαμερισμάτων στην Περίσσα Θήρας.
Διετέλεσε μέλος της Διοίκησης του Τουριστικού Σωματείου Νότιας Σαντορίνης (2013-2017) . Είναι ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Θήρας της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – 2019 έως σήμερα) και έχει ενεργό δράση στα θέματα αειφόρου ανάπτυξης και περιβάλλοντος του νησιού. Έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση των προτάσεων της μελέτης Φέρουσας Ικανότητας του νησιού (2021) που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό αλλά και στην ομάδα εργασίας για την κατάρτιση των προτάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό της Σαντορίνης (2022).
Συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία το 2019. Την τετραετία 2019-2023 που η παράταξη του Δημάρχου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, ανέλαβε την ευθύνη του γραφείου τύπου της Θηραϊκής Πολιτείας και της στρατηγικής επικοινωνιακής πολιτικής του συνδυασμού. Εξελέγη πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Πλέον, μετά τη σύγκλιση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, η ίδια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Θήρας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναβαθμίζεται η τουριστική προβολή της Σαντορίνης
23 Ιουλ. 2024 - 6:18 - "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - Αγωνία για το μέλλον της Σαντορίνης
14 Νοε. 2024 - 6:18 - "Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι, και να μην είσαι τίποτε άλλο από την δημιουργία σου"
7 Νοε. 2024 - 12:11 - Κοινό μέτωπο ενάντια στο τέλος της κρουαζιέρας
18 Οκτ. 2024 - 6:18