Ο Δήμος προχώρησε στην έγκριση μελέτης για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δράσης

Σε εφαρμογή η κυκλική οικονομία στην Αντίπαρο

Στην έγκριση της μελέτης για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης κατά την εφαρμογή πιλοτικής δράσης ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας στην Αντίπαρο στο πλαίσιο του έργου LIFE18 "Circular Economy Implementation in Greece”, προχώρησε με απόφασή του, ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος.

Τι αφορά η μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης κατά την εφαρμογή πιλοτικής δράσης ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας στην Αντίπαρο μέσω της προετοιμασίας για ανακύκλωση διαλεγμένων αποβλήτων στην πηγή από καταστήματα εστίασης και εμπορίου και δημόσια κτήρια του Δήμου, στο πλαίσιο των δράσεων του ολοκληρωμένου έργου LIFE με τίτλο "Circular Economy Implementation in Greece”.

Στόχος της συγκεκριμένης παροχής υπηρεσίας είναι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης διαλεγμένων αποβλήτων στην πηγή από καταστήματα εστίασης και εμπορίου και δημόσια κτήρια του Δήμου Αντιπάρου και η μείωση του όγκου των χωριστά διαλεγμένων αποβλήτων με χρήση μηχανημάτων του Δήμου.

Η ανάθεση της μελέτης είναι απαραίτητη, καθώς ο Δήμος Αντιπάρου είναι υποστελεχωμένος και δεν διαθέτει το επαρκές προσωπικό προκειμένου να εκτελεστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία είναι αναγκαία για την υλοποίηση των δράσεων του ολοκληρωμένου έργου LIFE με τίτλο "Circular Economy Implementation in Greece”.

Οι εργασίες που προβλέπονται

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

  • Χρήση δύο τρίκυκλων οχημάτων του Δήμου για την εκτέλεση των εργασιών της πιλοτικής δράσης.

  • Φόρτιση οχημάτων όταν είναι απαραίτητο.

  • Στάθμευση οχημάτων σε προκαθορισμένη θέση, στο τέλος κάθε δρομολογίου.

  • Καθαρισμός οχημάτων, όποτε είναι απαραίτητο.

  • Επικοινωνία με επιχειρήσεις εστίασης και σούπερ μάρκετ, σχετικά με το ωράριο εκτέλεσης της πιλοτικής δράσης και παραλαβής των διαλεγμένων υλικών.

  • Επικοινωνία με υπευθύνους Δημοτικών Κτηρίων και Σχολείων σχετικά με το ωράριο εκτέλεσης της πιλοτικής δράσης.

  • Μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών που έχουν συλλεχθεί σε εγκαταστάσεις του Δήμου.

  • Διανομή κάδων και σακουλών σε επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια και σχολεία

  • Προετοιμασία για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών σε φορείς ανακύκλωσης (τοποθέτηση και στοίβαξη σε χώρο που θα υποδειχθεί από το Δήμο).

  • Καταμέτρηση συλλεχθέντων σακουλών ανά ρεύμα.

Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις οδηγίες του Δήμου Αντιπάρου ως προς τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των εργασιών του, ενώ απευθύνονται σε αυτόν για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά. Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα τηρούνται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας του περιβάλλοντος εργασίας. Τα οχήματα που θα χρησιμοποιούνται, θα είναι ασφαλισμένα με μικτό τύπο ασφάλισης. Ο ανάδοχος να είναι προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Χώρος παροχής της υπηρεσίας είναι η Αντίπαρος, στο σύνολό της.

Ο σκοπός και οι στόχοι της εφαρμογής

Το συγκεκριμένο έργο γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Ειδικότερα αποσκοπεί στην:

• Εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων, για την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκτροπή των αποβλήτων από την ταφή.

• Ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς (πρόληψη αποβλήτων τροφίμων, επαναχρησιμοποίηση, διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, οικονομικά κίνητρα) σε 9 δήμους (5 νησιωτικούς, 1 ορεινό, 3 αστικούς) και 1 περιφέρεια (Δυτική Μακεδονία).

• Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.

• Ανάπτυξη τοπικών / περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής.

• Ανάπτυξη εθνικών δεικτών και δημιουργία παρατηρητηρίου για την Κυκλική Οικονομία με το οποίο θα παρακολουθείται η πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών στην Ελλάδα που σχετίζονται με τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία.

• Ενίσχυση της χρήσης οικονομικών εργαλείων για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, καθώς και των προτύπων των δευτερευόντων υλικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

• Δημιουργία βάσης πληροφοριών/γνώσεων για την υποστήριξη της παρακολούθησης της κυκλικής οικονομίας, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

• Βελτίωση της ευαισθητοποίησης των αρχών, εμπλεκόμενων φορέων και του ευρύτερου κοινού όσον αφορά στην έννοια της κυκλικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της στη διαχείριση των αποβλήτων.

• Κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την υποστήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

• Διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και υποστήριξη της αξιοποίησης/εφαρμογής τους και σε άλλες περιοχές.

Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα

Το ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα. Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) συμμετέχει ως εταίρος στο έργο προωθώντας την υλοποίηση δράσεων και έργων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο νησιωτικό χώρο. Τα νησιά πιλότοι που συμμετέχουν στις Κυκλάδες είναι η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Τήνος.

Προμετρούμενη ποσότητα εργασιών και διάρκεια

Η ενδεικτικά προμετρούμενη ποσότητα υπηρεσιών που θα παρασχεθούν από τον ανάδοχο είναι η απασχόληση σε διάρκεια 343 ημερών. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας. Ο Δήμος Αντιπάρου διατηρεί το δικαίωμα λύσης της σύμβασης οποιαδήποτε χρονική στιγμή, χωρίς ο ανάδοχος να δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση για το λόγο αυτό. Η παροχή της υπηρεσίας θα πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου Αντιπάρου, ο οποίος θα υποδεικνύει τα σημεία παροχής της υπηρεσίας στον ανάδοχο. Η ποσότητα των υπηρεσιών που τελικά θα παρασχεθούν από τον ανάδοχο στο πλαίσιο της σύμβασης θα διαμορφωθεί από τις πραγματικές συνθήκες κατά την παροχή της υπηρεσίας και είναι πιθανό να μη χρειαστεί να εκτελεστεί το σύνολο της ενδεικτικά προμετρούμενης ποσότητας της εργασίας.

Τρόπος πληρωμής

Για την παροχή της υπηρεσίας η αμοιβή θα καθοριστεί από τις ημέρες εκτέλεσης εργασίας από τον ανάδοχο στα πλαίσια της σύμβασης και θα διαμορφωθεί από τις πραγματικές συνθήκες κατά την παροχή της υπηρεσίας. Συνεπώς, η μέγιστη αμοιβή που θα λάβει ο Ανάδοχος είναι 19.894 ευρώ, στην περίπτωση που τελικά απαιτηθεί η εκτέλεση του συνόλου της ενδεικτικά προμετρούμενης ποσότητας εργασιών. Ο ανάδοχος δε δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση στην περίπτωση που η ποσότητα των επί μέρους εργασιών βάσει των αντικειμενικών πραγματικών αναγκών υπολείπεται της ενδεικτικά προμετρούμενης ποσότητας κατόπιν λύσης της σύμβασης από το Δήμο Αντιπάρου. Η καταβολή της ως άνω υπολογιζόμενης αμοιβής γίνεται ύστερα από έκδοση σχετικού δελτίου παροχής υπηρεσιών του εντολοδόχου.