Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού και Νίκου Συρμαλένιου στη Σαντορίνη

  • Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024 - 11:43

Την Παρασκευή 17/5 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Στην επίσκεψη τους στο νοσοκομείο συναντήθηκαν με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων. Στις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε η ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης τόσο σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες (παθολόγοι, παιδίατροι, μικροβιολόγοι κλπ) όσο και σε άλλες κατηγορίες υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Πέραν της υποστελέχωσης που δημιουργεί συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία του ιατρικού δυναμικού είναι πλέον ιδιώτες γιατροί που παρέχουν υπηρεσίες με Α.Π.Υ. (απόδειξη παροχής υπηρεσιών) για μικρά χρονικά διαστήματα, με προκλητικές αμοιβές σε σχέση με τους μόνιμους γιατρούς, πρακτική που πλέον επεκτείνεται και στο υπόλοιπο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ κρίσιμοι τομείς, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, τα μαγειρεία, ανατίθενται πλέον σε εργολαβίες, φυσικά με πολλαπλάσιο κόστος για το δημόσιο.

Η κατάσταση αυτή που δημιουργεί γιατρούς και εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, οδηγεί σε συνεχείς παραιτήσεις έμπειρων γιατρών και υγειονομικών και αποτελεί σαφώς κυβερνητική επιλογή και εφαρμόζεται από τη διοίκηση της ΑΕΜΥ και την εντεταλμένη διοικήτρια κα Μπορμπουδάκη, η οποία το τελευταίο διάστημα καταφεύγει στον απροκάλυπτο αυταρχισμό και εκφοβιστικές αγωγές εναντίον εργαζομένων και πολιτών που τολμούν να καταγγείλουν δημόσια τη διάλυση του νοσοκομείου.

Το αίτημα του σωματείου καθώς και όλων των εργαζομένων που θέλουν να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, είναι η άμεση προκήρυξη από την Α.Ε.Μ.Υ. των οργανικών θέσεων αορίστου χρόνου που παραμένουν κενές τα τελευταία χρόνια, καθώς και η οργανική ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, φυσικά με την προϋπόθεση της σοβαρής ενίσχυσης του τόσο με μόνιμο προσωπικό, όσο και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Οι εκπρόσωποι της Νέας Αριστεράς διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για να διασωθεί συνολικά το ΕΣΥ από την κατάρρευση και για να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης, με περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με ενιαίες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές για όλο το προσωπικό, με διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση και με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής.  

Στη συνέχεια και αναφορικά με τα θέματα του νοσοκομείου αλλά και γενικότερα για τα θέματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες, συνομίλησαν με τον εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου των Κυκλάδων Θανάση Μέντα, καθώς και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για τη στήριξη του νοσοκομείου.

Επίσης αμέσως μετά την άφιξη του Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των στελεχών της Νέας Αριστεράς Σαντορίνης, Ανθής Πατραμάνη, Αντώνη Κωνσταντινίδη, Κύρου Παγκαλίδη και Γιώργου Παπαϊωάννου, συνάντηση ανασκόπησης των πολιτικών εξελίξεων με μέλη και φίλους του κόμματος.

Τέλος, οι Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Συρμαλένιος παραχώρησαν συνέντευξη στο Volcano tv, όπου μίλησαν τόσο για την κατάσταση του νοσοκομείου, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας ενόψει και των ευρωεκλογών. Ανέδειξαν τους στόχους της Νέας Αριστεράς, στόχους απόκρουσης της δεξιάς και της ακροδεξιάς πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στόχους ανασύνθεσης της αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων για τη συγκρότηση αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στη διακυβέρνηση της χώρας, με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, προοδευτικής, για τη δραστική αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Να σημειωθεί ακόμα ότι την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 16/5, ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών για το νοσοκομείο, όπου εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους αγώνες για ένα δημόσιο και ενισχυμένο νοσοκομείο.