Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, μιλάει για τις σημαντικές συνεργασίες και για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών

Έτοιμη για νέα ρεκόρ στην κρουαζιέρα η Μύκονος

Η Μύκονος, πάντα στοχεύει ψηλά στον τουρισμό, αλλά η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα σπάσει ακόμη και τα ρεκόρ των πρώτων ετών μετά την πανδημία. Άπαντες στο νησί είναι αισιόδοξοι για μία εξαιρετική χρονιά και προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και τις κρουαζιέρες, που από τις μέχρι τώρα συμφωνίες αναμένεται να είναι οι περισσότερες που θα έχουν προσεγγίσει, ποτέ, το "νησί των ανέμων".

Στις 14 Μαΐου, το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη της MSC Cruises, τον δήμαρχο Μυκόνου, Χρήστο Βερώνη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα, στελέχη του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου και του συμβούλου κρουαζιέρας, Ιωάννη Μπρα.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε επικείμενα έργα αναβάθμισης που υπόσχονται να ενισχύσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα και να βελτιώσουν την εμπειρία των επιβατών μέσω έγκαιρου προγραμματισμού και άμεσης επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα σχέδια λειτουργικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του λιμανιού με την προσθήκη νέων θέσεων για την παραβολή λαντζών και τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις των λιμένων, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές και να μπορούν να δεχτούν δύο πλοία σε παραβολή.

Επιπλέον, συζητήθηκε η καλύτερη οργάνωση στο θέμα του προγραμματισμού των δρομολογίων, της διασποράς των επισκεπτών σε όλο το νησί, αναδεικνύοντας καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και η περιπέτεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση των επισκεπτών με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των συζητήσεων αφορούσε στην αύξηση της συνεργασίας για την επίτευξη χαμηλότερου ενεργειακού αποτυπώματος. Μάλιστα, προτάθηκε η δημιουργία ειδικής δράσης που θα συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης και ανακύκλωσης του νερού στις κοινόχρηστες τουαλέτες, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργικής αειφορίας του λιμένα.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής σεζόν, από Μάρτιο έως αρχές Δεκεμβρίου, για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και τη διασπορά των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Α. Κουσαθανάς - Μέγας: "Το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε λύσεις και βελτιώσεις στη λειτουργία μας"

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων συναντήσεων, αναφέροντας: "Το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε λύσεις και βελτιώσεις στη λειτουργία μας, αλλά και να προγραμματίζουμε για το μέλλον με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Η εξωστρέφεια του Λιμενικού Ταμείου είναι δεδομένη και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αναδείξουμε όλο το φάσμα του παγκόσμιου προορισμού μας".

"Οι επισκέπτες που θα φτάσουν στο νησί μας, μέσω κρουαζιέρας, θα αγγίξουν το 1,5 εκατομμύριο"

Ο κ. Μέγας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και για τους στόχους της Μυκόνου, τονίζοντας ότι "η Μύκονος προετοιμάζεται και θεωρούμε ότι για το 2024 η κρουαζιέρα θα πάει πάρα πολύ καλά. Θα έχει μία αύξηση της τάξεως του 15 με 20%, σε ότι αφορά στα κρουαζιερόπλοια και πιστεύω ότι θα αγγίξει τις 1.000 προσεγγίσεις κρουαζιέρας μέσα στη χρονιά. Όπως όλοι γνωρίζουν, η κρουαζιέρα στη Μύκονο ξεκινάει από Μάρτιο και τελειώνει αρχές Δεκεμβρίου. Υπολογίζουμε ότι οι επισκέπτες που θα φτάσουν στο νησί μας, μέσω κρουαζιέρας, θα αγγίξουν το 1,5 εκατομμύριο”.

Η δυνατότητα της Μυκόνου απέναντι στη ζήτηση

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει η δυνατότητα, η Μύκονος, να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο αριθμό προσεγγίσεων και επισκεπτών, ο κ. Μέγας, ήταν σαφής, λέγοντας, ότι, “εννοείται ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, αλλά αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μία πλατφόρμα, ένα σύστημα ουσιαστικά, το Berth Allocation, που αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στον καλύτερο προγραμματισμό της κρουαζιέρας. Δηλαδή θα βοηθήσει ώστε να μην συσσωρεύονται πολλά κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα. Φανταστείτε ότι μέσα στον Μάιο υπήρξε ημέρα, που υπήρξαν 12 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων την ίδια μέρα. Εμείς τονίσαμε ότι αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε 12 κρουαζιέρες ταυτόχρονα, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να τις χάσουμε κιόλας. Αυτό που ζητήσαμε, είναι να σκορπίσουν τις κρουαζιέρες μέσα στις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή να τις μοιράσουν στο επόμενο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο δεν χάσαμε καμία κρουαζιέρα, τοποθετήθηκαν μία μέρα πριν ή μία μέρα μετά και ήρθαν εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα αντί για τα 12 κρουαζιερόπλοια, μόνο τα 6, που είναι και ο αριθμός μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί της Μυκόνου. Μέσω της εφαρμογής λοιπόν, θα μπορούν οι εταιρείες να βλέπουν πότε υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία και να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους, για να προσεγγίζουν το νησί".

"Στόχος μας είναι να μη φεύγει κανείς από το νησί δυσαρεστημένος"

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το κομμάτι του υπερτουρισμού και αν και κατά πόσον η Μύκονος, βρίσκεται σε αυτό το φάσμα. Ο κ. Μέγας, θέλησε να αναφερθεί στο θέμα από τη πλευρά της κρουαζιέρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι, "σε ότι αφορά το κομμάτι της κρουαζιέρας, αν καταφέρουμε να μοιράζουμε, τα κρουαζιερόπλοια μέσα στις μέρες, δεν θα αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Εμείς συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά με το Σωματείο Λεμβούχων και όπως ξέρετε το κλειδί της υπόθεσης αυτής είναι είναι Λεμβούχοι, οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που για μας είναι ήρωες, μας έχουν τονίσει, ότι μέχρι 6 κρουαζιερόπλοια μπορούν να τα εξυπηρετήσουν την ίδια μέρα. Στόχος μας είναι να μη φεύγει κανείς από το νησί δυσαρεστημένος και χαίρομαι γιατί μέχρι στιγμή στο έχουμε πετύχει αυτό."

Κλείνοντας αναφέρθηκε, στο φετινό καλοκαίρι, που αναμένεται να φέρει νέα ρεκόρ για τη Μύκονο. Συγκεκριμένα είπε, ότι, "στο κομμάτι της κρουαζιέρας είμαστε καλύτερα ακόμη και από πέρσι, αλλά ακόμη καλύτερα και από το 2019, συγκρίνοντας τις εποχές προ πανδημίας και μετά πανδημίας. Στη κρουαζιέρα αναμένεται να πιάσουμε το υψηλότερο ρεκόρ από όλες τις χρονιές".