Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης επισκέφτηκε το νησί και δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης για τη συνέχιση του έργου του φράγματος του Τσικαλαριού

Στο επίκεντρο το θέμα της λειψυδρίας στη Νάξο

Το θέμα της λειψυδρίας, είναι κυρίαρχο στα νησιά των Κυκλάδων τη φετινή χρονιά, λόγω της ανομβρίας μακράς διαρκείας, που έπληξε τη νησιωτική Ελλάδα. Έντονο είναι το πρόβλημα στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το ζήτημα και η αντιμετώπισή του, αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στα Δημοτικά Συμβούλια και σε έκτακτες συνελεύσεις.

Τα θέματα, με κυρίαρχο αυτό του φράγματος του Τσικαλαριού, τέθηκαν και στη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 18 Μαΐου, με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, στο νησί της Νάξου. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο βουλευτής Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας και ο έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης. Ο κ. Κελέτσης, το διάστημα που έμεινε στο νησί είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου, αλλά και του αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Σ. Κελέτσης: "Υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί"

Αρχικά τον λόγο, πήρε ο υφυπουργός ο οποίος ανέφερε ότι η επίσκεψη του στο νησί πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ευρωεκλογών και των περιοδειών κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα για το νησί, που είναι η λειψυδρία, μέσα στα οποία εντάσσεται και το φράγμα του Τσικαλαριού, τόνισε, ότι, "με όλους όσους συναντηθήκαμε έθεσαν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το νησί της Νάξου, με πρώτο βέβαια, το μεγάλο ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριού. Γι’ αυτό συζητήσαμε και με τον δήμαρχο, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που μας έθεσε όταν συναντηθήκαμε, αλλά και με τους άλλους φορείς και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Σε μία ανακοίνωση της ΕΑΣ αναφέρθηκε ότι εγώ είπα ότι αυτό το έργο, βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Μάλλον εκ παραδρομής γράφτηκε αυτό, γιατί εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο, αυτό που διευκρίνισα είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, έχει μεταβιβαστεί ως αρμοδιότητα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Υποδομών, άρα την ευθύνη της παρακολούθησης και της εκτέλεσης του έργου, την έχει το Υπουργείο Υποδομών. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το Υπουργείο μας και έχει ήδη εκτελεστεί περίπου το 45% του έργου και σε σύσκεψη που έγινε 14 Φεβρουαρίου του 2024, με αρμόδια στελέχη, αποφασίστηκε προκειμένου το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του κατά 50%. Επομένως υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που τέθηκαν στο κλιμάκιο του Υπουργείου, από τους φορείς του νησιού. Όπως τόνισε ο κ. Κελέτσης, "τα προβλήματα που αναφέρθηκαν είχαν να κάνουν κυρίως με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή με την αγροτική οικονομία του νησιού, την γεωργική παραγωγή και την κτηνοτροφική παραγωγή. Ξέρουμε ότι η Νάξος, είναι το νησί που έχει ισχυρό πρωτογενή παραγωγικό τομέα και ειπώθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη του νερού, την άρδευση, ζητήματα που ασφαλώς σχετίζονται με το έργο του φράγματος που συζητάμε".

Δ. Λιανός: "Χρειαζόμαστε την βοήθεια της πολιτείας και πρέπει να έχετε πάντα τη Νάξο στο μυαλό σας, ως ένα καλό παράδειγμα "

Από την δική του πλευρά, ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, μίλησε συνολικά για το πρόβλημα που μαστίζει το νησί και ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης, λέγοντας, ότι, "υπάρχουν αρκετά προβλήματα και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα, γιατί η Νάξος διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή και ο στόχος της τοπικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων είναι να διατηρήσουν υψηλά αυτόν τον τομέα, να τον εξελίξουν και να τον εκσυγχρονίσουν. Σε αυτή τους, την προσπάθεια, χρειάζονται τη συνδρομή και της πολιτείας και του Δήμου. Χρειάζεται να γίνουν έργα υποδομών, όπως το εκτεταμένο αγροτικό δίκτυο, θέλουμε να βελτιώσουμε τα δίκτυα άρδευσης και να τα επεκτείνουμε σε όσους ασχολούνται με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα, θα υπάρχουν μειονεκτήματα. Εμείς παρακαλούμε την κυβέρνηση για τα έργα υποδομών να ολοκληρωθούν. Είναι σαφές και σημαντικό, αυτό που αναφέρθηκε για το σημαντικό έργο του φράγματος του Τσικαλαριού και τα συνοδά έργα, τα οποία θα πρέπει, να προγραμματιστούν, να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν. Ζητάμε τη συνδρομή με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί τα νησιά θέλουν αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσουν απλές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε την βοήθεια της πολιτείας και πρέπει να έχετε πάντα τη Νάξο στο μυαλό σας, ως ένα καλό παράδειγμα".

Ο Σταύρος Κελέτσης στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Ο υφυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νάξο, την Παρασκευή 17 Μαΐου, βρέθηκε και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Τον κ. Κελέτση υποδέχθηκαν, στα κεντρικά γραφεία της Ε.Α.Σ., ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι διευθυντές της εταιρείας. Μαζί του ήταν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού, Μάρκος Καφούρος και Μάνος Κόνσολας.

Το σημαντικό ζήτημα της λειψυδρίας

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δ. Καπούνης περιέγραψε διεξοδικά το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος και τα ζητήματα που προκαλεί στον αγροτοκτηνοτροφικό της κόσμο και όχι μόνο. Στάθηκε, επίσης, στο έργο του φράγματος του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και εάν είχε ολοκληρωθεί θα εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει «βαλτώσει» και δεν ολοκληρώνεται. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ε.Α.Σ., "ο Δ. Καπούνης ρώτησε τον κ. Κελέτση πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες για την αποπεράτωση του φράγματος ο δεύτερος παραδέχθηκε, επί της ουσίας, ότι κατόπιν συγκεκριμένων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το έργο βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν όσον αφορά τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην υλοποίησή του και πως, με πρωτοβουλία της Κ. Μονογυιού, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να διευκρινιστεί πώς θα προχωρήσει το έργο!" κάτι το οποίο διέψευσε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατά τη Συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός.

Πολλά ζητήματα επί τάπητος

Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση, για το αυξημένο, λόγω της ακρίβειας, κόστος παραγωγής, την ανάγκη θέσπισης μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά, το ότι πρέπει η αγροτική γη να προστατευθεί από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, όπως συμβαίνει στο νησί της Νάξου από κατοίκους άλλων περιοχών για κάρπωση αγροτικών πόρων, την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων της ΚΑΠ που πλήττουν δραστικά και βίαια τη γεωργία στην κατεύθυνση της εσπευσμένης και όχι ισορροπημένης προώθησης μέτρων πράσινης γεωργίας και οικοσχημάτων και την ανάγκη για αυστηροποίηση του νομικού οπλοστασίου και ενίσχυση των ελέγχων για την αποτελεσματική προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) από τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που χρησιμοποιούν ψεύτικες ενδείξεις.