Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου για τη δεύτερη φάση του σημαντικού έργου

Στην τελική ευθεία το δίκτυο αποχέτευσης της Κέας

Ένα σημαντικό έργο, με πολλαπλά οφέλη για το νησί της Κέας, αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κέας για την ολοκλήρωση (δεύτερο στάδιο) της ενταγμένης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» πράξης για το δίκτυο αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων. Το συνολικό κόστος του ενταγμένου έργου για το δεύτερο στάδιο ανέρχεται σε 5.156.595,36 ευρώ.

Αυτή η απόφαση, πάρθηκε με γνώμονα την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου, που έχει ως βασική κατεύθυνση την προστασία και διάσωση της πολιτιστικής και οικιστικής παράδοσης και την προσήλωση στην ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες. Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Κέας έχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση μελετών και έργων, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι αυτό που θα ολοκληρωθεί με την εν λόγω προγραμματική σύμβαση.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το οποίο έχουν προσπαθήσει πολλές Δημοτικές Αρχές"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό έργο που όπως τόνισε θα ολοκληρωθεί επί των ημερών της. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "πρόκειται για μία συμπληρωματική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου μας και αφορά τη δεύτερη φάση του έργου. Αυτό που στην ουσία έχει συμβεί, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, στην οποία όμως υπήρξαν κάποια κενά, κάποιες ελλείψεις, οι οποίες μελετήθηκαν με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας στη Σύρο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου έγινε μελέτη για τα συμπληρωματικά στοιχεία. Έγινε μία οικονομική αποτύπωση των ελλείψεων αυτών και τώρα πλέον έχουμε μία γνωμοδοτική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και σε μας για να υλοποιηθεί και η δεύτερη και τελευταία φάση, η οποία αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Είμαστε παράλληλα σε φάση υλοποίησης του βιολογικού καθαρισμού, οι εργασίες για τον οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το οποίο έχουν προσπαθήσει πολλές Δημοτικές Αρχές και είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνεται επί των ημερών μας και ένα έργο το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για το νησί μας και ευελπιστούμε να παραδοθεί σύντομα."

Η απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής

Αναλυτικότερα, με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΝΑ εγκρίθηκε η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ των δύο μερών, για το έργο. Το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με την απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Με την απόφαση περιφερειάρχη θα ολοκληρωθεί η 2η φάση του έργου, που εμπίπτει στην ολοκλήρωση των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας (2.000 –15.000 ισοδύναμος πληθυσμός), που προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων Οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου για λογαριασμό του Δήμου από την Περιφέρεια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της σύμβασης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του Δήμου Κέας της αρμοδιότητας να λειτουργήσει ως δικαιούχος του έργου έναντι της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):

1. Ωρίμανση του Έργου (έλεγχος πληρότητας, θεώρηση ή σύνταξη μελετών και λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων).

2. Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης.

3. Σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου Πράξης για την ένταξη της στο ΠεΠ

4. Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων, έλεγχος πληρότητας και επίβλεψη σύνταξης των σχεδίων διακηρύξεων στην περίπτωση σύνταξης από μελετητικό γραφείο.

5. Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων.

6. Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται και από τον Κύριο του Έργου, καθόσον οι υπηρεσίες τιμολογούνται σε αυτόν.

7. Σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων υποέργων.

8. Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου.

9. Παρακολούθηση χρηματοροών και υποστήριξη του κυρίου του έργου στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου.

10. Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή).

11. Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Τα αναμενόμενα υποέργα

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2021 πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Υποέργο 1 (Δίκτυα αποχέτευσης Κορρησίας και Βουρκαρίου Δήμου Κέας): Αντικείμενο του υποέργου αποτελούσε η κατασκευή υπόγειου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων το οποίο θα εξυπηρετούσε τους οικισμούς Κορρησίας, Βουρκαρίου, Γιαλισκαρίου με μελλοντική πρόβλεψη παραλαβής των παροχών οικισμών Οτζιά και Ιουλίδας – Μυλοποτάμου, καθώς επίσης και η κατασκευή δύο νέων αντλιοστασίων για την μεταφορά των λυμάτων στην προς κατασκευή ΕΕΛ του νησιού. Το υποέργο 1 ολοκληρώθηκε.

  • Υποέργο 2 (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Κέας): Αντικείμενο του υποέργου είναι η κατασκευή της ΕΕΛ, η οποία χωροθετείται σε ανενεργό λατομείο αδρανών δυτικά του λιμανιού (μελέτη-κατασκευή). Όλος ο χώρος της εγκατάστασης (δεξαμενές, μηχανοστάσιο, χώροι λειτουργίας) θα κατασκευαστεί σε κλειστό χώρο με θολωτή οροφή, που ακολούθως θα επιχωθεί. Έχει συμβασιοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη.

  • Υποέργο 3 (Σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ): Αντικείμενο του υποέργου είναι η ηλεκτροδότηση του συνόλου των Α/Σ (του υποέργου 1) του δικτύου αποχέτευσης καθώς και της ΕΕΛ (υποέργο 2). Δεν έχει υλοποιηθεί.

  • Υποέργο 4 (Αρχαιολογική Παρακολούθηση): Αντικείμενο του Έργου αποτελούσε Παρακολούθηση όλων των εκσκαφικών εργασιών, διαμορφώσεων κλπ., που αφορούσαν στην υλοποίηση της πράξης «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Κέας». Έχει ολοκληρωθεί η παρακολούθηση του Υποέργου 1.

Οι λόγοι σύναψης της σύμβασης

Αιτία σύναψης αυτής της προγραμματικής σύμβασης είναι ότι αφενός ο Δήμος Κέας δεν διαθέτει επάρκεια Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας να αναλάβει ο ίδιος την υλοποίηση του έργου, αφετέρου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, Αποφαινόμενα Όργανα, στελέχωση κ.λ.π.) για την υλοποίησή του. Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του πρώτου σταδίου της πράξης είχε συναφθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κέας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Το φυσικό αντικείμενο που προτείνεται να υλοποιηθεί με την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση αφορά στην ολοκλήρωση της Πράξης. Συγκεκριμένα στην Β’ φάση της τμηματοποιημένης πράξης περιλαμβάνεται η εκτέλεση του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων», ήτοι η κατασκευή της ΕΕΛ και των έργων διάθεσης ενώ περιλαμβάνεται και η δοκιμαστική λειτουργία αυτής, η σύνδεση της ΕΕΛ και των Α/Σ του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων με τα δίκτυα ΟΚΩ, η ολοκλήρωση της κατασκευής των αναμονών ιδιωτικών συνδέσεων του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων στον οικισμό Κορησσίας και η αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών, διαμορφώσεων κλπ. της ΕΕΛ Κέας.