Ανακοινώθηκαν προληπτικά μέτρα από την κυβέρνηση μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Ένας μήνας πέρασε, από το Σάββατο 27 Απριλίου, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση στη Θηρασιά, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου, η οποία είχε αναστατώσει κατοίκους, αλλά και επισκέπτες της Σαντορίνης.

Με αφορμή, το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και αντίστοιχα του πρόσφατου παρελθόντος, αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων για το επόμενο διάστημα, που θα αφορούν τον κατολισθητικό κίνδυνο σε Σαντορίνη και Θηρασιά και έχουν να κάνουν με περιορισμό κυκλοφορίας αλλά και προειδοποιητικές σημάνσεις.

Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Με αφορμή τα προληπτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία απευθύνεται στους κατοίκους του νησιού και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο Δήμος Θήρας με αίσθημα ευθύνης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες μας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τα κατολισθητικά φαινόμενα. Μετά την περιορισμένη κατολίσθηση που συνέβη στην Θηρασιά τον Απρίλιο ο Δήμος Θήρας κινήθηκε ταχύτατα και στοχευμένα προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα. Σε πρώτη φάση διεκδίκησε και εξασφάλισε ειδική χρηματοδότηση ύψους 530.000 ευρώ προκειμένου να υπάρξει άμεση συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την πρόληψη μελλοντικού κατολισθητικού κινδύνου και να εκπονηθούν άμεσα νέες μελέτες και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις όποτε και αν κριθούν σκόπιμές. Προκειμένου να αποφύγουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που θα καθυστερούσαν αυτές τις διαδικασίες ο Δήμος ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Θήρας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μια συνήθης διαδικασία σε παρόμοιες περιπτώσεις, που ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποδέχθηκε την 20.05.2024.

Παράλληλα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη καθώς και το Ναυτιλίας και Αιγαίου αποφάσισαν να πάρουν προληπτικά μέτρα προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Από ότι έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής τα περισσότερα μέτρα που αποφάσισαν οι Υπουργοί δεν είναι νέα ως προς την σύλληψη τους και έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν επανειλημμένα για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του νησιού μας. Τις τελευταίες ημέρες με σειρά συνεχών επαφών ο Δήμος ενημερώνει συνεχώς όσους δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους. Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το θέμα δεν προσφέρεται ως πεδίο για αντιπολίτευση από κανέναν. Καλούμε όσους εκ πολιτικής θέσεως ή εργασίας κατέχουν δημόσιο λόγο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Τα προληπτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα προληπτικά μέτρα, έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης σύμβασης ύψους 300.000 ευρώ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργων συντήρησης και πρώτης επέμβασης στη Σαντορίνη, καθώς και την έγκριση κονδυλίων 230.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από τον ΟΑΣΠ.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί δέσμη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων απομείωσης του κατολισθητικού κινδύνου που θα υλοποιηθούν με βάση μελέτη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα και του ΕΚΠΑ. Τα έργα αφορούν κατά κύριο λόγο σε εκτεταμένες αντιστηρίξεις κατά μήκος της περιοχής της καλδέρας, υποστήριξη πρανών σε σημεία υψηλού κινδύνου και αντίστοιχες δομικές παρεμβάσεις.

Σε ότι αφορά την ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προβλέπει:

Περιορισμοί κυκλοφορίας

Αρχικά, τα μέτρα αφορούν σε προσωρινούς περιορισμούς κυκλοφορίας των επισκεπτών και των κατοίκων σε συγκεκριμένες περιοχές της νήσου Θήρας προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο για το χρονικό διάστημα από 01.06.2024 ως και 31.10.2024, οι οποίες είναι:

α) Στον Οικισμό Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία και διέλευση παντός είδους οχημάτων, στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι. Της απαγόρευσης αυτής εξαιρούνται οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων κατά τις ώρες από 05.00 π.μ έως 10.00 π.μ.

β) Στον Όρμο Φηρών (παλαιό λιμένα Φηρών) αποφασίζεται η ελεγχόμενη από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αποβίβαση και αναχώρηση των επιβαινόντων στα ελλιμενιζόμενα κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε στον παλαιό λιμένα και στον χώρο έμπροσθεν του τελεφερίκ του Όρμου των Φηρών να μην αναμένουν άνω των πεντακοσίων (500) ατόμων. Οι αρμόδιες λιμενικές αρχές εξουσιοδοτούνται όπως εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου του κατάπλου και απόπλου των πάσης φύσεων σκαφών από και προς Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη προς τον σκοπό της υλοποίησης της απαγόρευσης του πρώτου εδαφίου.

γ) Στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) αποφασίζεται η λήψη μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας των αποβιβαζόμενων οχημάτων, με κατά προτεραιότητα αποβίβαση των ΕΙΧ οχημάτων και έπειτα των λεωφορείων και των φορτηγών, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος οχημάτων στην οδό, τόσο κατά την αποβίβαση όσο και τον απόπλου των πλοίων της γραμμής με απώτερο σκοπό τη μείωση του χρόνου παραμονής τους επ’ αυτής.

Προειδοποιητικές σημάνσεις

Στη συνέχεια, τα μέτρα αναφέρονται στην τοποθέτηση προειδοποιητικής σήμανσης ως προς την ύπαρξη κατολισθητικού κινδύνου σε περιοχές της νήσου Θήρας και της νήσου Θηρασιάς προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο, ειδικότερα την τοποθέτηση πινακίδων Κ-14 διπλής όψης με συμπληρωματική ενημερωτική πινακίδα με σχετικό προειδοποιητικό κείμενο «Πτώση βράχων - Κίνδυνος κατολίσθησης» σε 3 γλώσσες (Ελληνικά-Αγγλικά-Γαλλικά), με επιμέλεια της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:

  • Στον Οικισμό Αμμούδι κατά μήκος της δημοτικής οδού από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι (στην έναρξη, στο μέσο και στο τέρμα της διαδρομής),

  • Στο περιπατητικό μονοπάτι από το Αμμούδι προς Οία (στην έναρξη, στο μέσο και στο τέρμα της διαδρομής),

  • Στον Όρμο Αρμένη στο λιθόστρωτο περιπατητικό μονοπάτι από τον οικισμό της Οίας προς τον όρμο Αρμένι (στην έναρξη, στο μέσο και στο τέρμα της διαδρομής),

  • Στο Φηροστεφάνι, στο περιπατητικό μονοπάτι στο χείλος της καλδέρας,

  • Στον Όρμο Φηρών (παλαιός λιμένας Φηρών) στο περιπατητικό μονοπάτι από τον όρμο Φηρών προς τη χώρα των Φηρών,

  • Στον Όρμο Αθηνιός (νέος λιμένας Φηρών) επί της οδού από το νέο λιμένα Φηρών προς την οδό ΦηρώνΑκρωτηρίου,

  • Στη νήσο Θηρασιά - όρμο Κόρφου κατά μήκος του όρμου του Κόρφου καθώς και στο περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί από τον όρμο του Κόρφου στον οικισμό της Θηρασιάς.

Η τοποθέτηση της σήμανσης θα διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι απαγορεύσεις πρόσβασης και προσέγγισης και οι όροι ελεγχόμενης πρόσβασης της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα από την 1η.06.2024 έως και την 31.10.2024 προς τον σκοπό προστασίας των επισκεπτών και των κατοίκων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.