Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε για το συγκεκριμένο αξίωμα, τον επί τρεις θητείες πρώην δήμαρχο, Γιάννη Γεροντή

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στη Σίφνο

Ένας ανανεωμένος ρόλος αλλά γεμάτος ευθύνες, αυτός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι πλέον γεγονός. Σε αρκετούς από τους Δήμους των Κυκλάδων υπήρξαν διαφωνίες και δεν εκλέχθηκε άμεσα το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει.

Στη Σίφνο όμως, αυτό το πρόσωπο βρέθηκε και είναι ο Γιάννης Γεροντής, ο οποίος είναι οικονομολόγος και είχε διατελέσει επί τρεις θητείες δήμαρχος του νησιού, ενώ έχει λάβει και πολλές ακόμη σημαντικές θέσεις στα κοινά. Ο ίδιος φαίνεται ότι θεωρεί πολύ σημαντικό, το νέο του ρόλο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, "το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου με τίμησε επιλέγοντας με για την ιδιαίτερα τιμητική θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και είναι χρέος μου να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Στόχος μου είναι αφενός η βελτίωση των σχέσεων της Δημόσιας Διοίκησης με τους διοικούμενους και αφετέρου, ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει αδυναμία επίλυσης του προβλήματος ενός δημότη."

Γ. Γεροντής: "Είναι χρέος μου να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις"

Ο νεοεκλεγείς Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Γιάννης Γεροντής, σε ανακοίνωσή του, μίλησε για τιμή και ευθύνη για το νέο του ρόλο, τονίζοντας, ότι, "το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου με τίμησε επιλέγοντας με για την ιδιαίτερα τιμητική θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και είναι χρέος μου να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Απευθυνόμενος ο δημότης στον συμπαραστάτη, θα απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού ο συμπαραστάτης θα είναι αυτός που θα απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εκθέσει το πρόβλημα τους και αφού πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ενεργειών του. Η πρόταση του βέβαια δεν είναι δεσμευτική ούτε δεσμεύει τα όργανα του Δήμου, που φέρουν και την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Οι δημότες όμως και οι επιχειρήσεις, έχουν μια εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαφοράς τους".

Κλείνοντας, μίλησε και για τον προσωπικό του στόχο, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι "η βελτίωση των σχέσεων της Δημόσιας Διοίκησης με τους διοικούμενους και αφετέρου, ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει αδυναμία επίλυσης του προβλήματος ενός δημότη, ο δημότης να μην αρκείται απλώς στην διαπίστωση αδυναμίας επίλυσης του προβλήματος του αλλά να του δίνονται οι επαρκείς εξηγήσεις ώστε να γνωρίζει και να κατανοεί και το λόγο για τον οποίο δεν είναι εφικτή η επίλυση του".

Ποιος είναι ο Γιάννης Γεροντής

Ο Γιάννης Γεροντής, οικονομολόγος, αντιπρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Κυκλάδων και περιφερειακός σύμβουλος, έχει διατελέσει επί τρεις θητείες δήμαρχος Σίφνου. Γεννήθηκε στη Σίφνο το έτος 1959. Μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια με άλλες τρεις αδελφές και στην ηλικία των δεκαπέντε ετών μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λύκειο, όπου τον ακολούθησε και η οικογένειά του, καθώς στο νησί, η εκπαίδευση ήταν μέχρι Γ. Γυμνασίου.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή – Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Σίφνο ως υπεύθυνος Λογιστικού Γραφείου. Είναι παντρεμένος με τη Φρατζέσκα-Άννα Λεμπέση και έχει τρία παιδιά. Η αγάπη του για το νησί και η θέλησή του για συνεισφορά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νησιού καθώς και στα θεμέλια για το μέλλον, τον έκανε από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ασχολείται με τα κοινά 33 χρόνια μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης.

Οι θέσεις που έχει περάσει, στα χρόνια ενασχόλησής του με τα κοινά, είναι:

  • Στην ηλικία των 30 ετών εκλέχτηκε Πρόεδρος Κοινότητας Απολλωνίας Σίφνου (1η θητεία 1991-1994, 2η θητεία 01/01/1995- 1998).

  • Δήμαρχος Καποδιστριακού Δήμου Σίφνου (01/01/1993-31/12/2002)

  • Δήμαρχος Δήμου Σίφνου (01/01/2003-31/12/2006)

  • Δήμαρχος Δήμου Σίφνου (01/01/2007-31/12/2010)

  • Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σίφνου (01/01/2011-31/08/2014)

  • Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σίφνου (01/09/2014-31/08/2019)

  • Αντιπρόεδρος Αγροτικού-Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου (26/05/2018 έως σήμερα)

  • Αντιπρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού (26/05/2018 έως σήμερα)

  • Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Μήλου με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου του Μανώλη Γλυνού (01/09/2019 έως σήμερα)

  • Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Τι είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

Ο Συμπαραστάτης επιλέγεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων μελών του. Ο νομοθέτης έκρινε ότι η ανωτέρω ειδική πλειοψηφία μπορεί να εξασφαλίσει, τόσο το κύρος του θεσμού, όσο και την ευρεία αποδοχή του από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 3 του νόμου 3852/2010, ο Συμπαραστάτης δέχεται και διερευνά επώνυμες καταγγελίες πολιτών ή επιχειρήσεων δια των οποίων του γνωστοποιούνται οι δέουσες ενέργειες δημοτικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, έργο και αποστολή του Συμπαραστάτη αποτελεί η διαμεσολάβηση μεταξύ του θιγόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου και της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιλυθεί το καταγγελθέν πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό, την ίδια στιγμή, εγκαθιδρύεται μια μορφή μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος έχει ως στρατηγικό στόχο τη διασφάλιση της σύννομης λειτουργίας των υπηρεσιών. Σύμφωνα με το γράμμα της διάταξης του άρθρου 77 παρ. 3 του ν. 3852/2010, δικαίωμα υποβολής αναφοράς στον Συμπαραστάτη αναγνωρίζεται μόνο στο πρόσωπο του/της άμεσα θιγόμενου πολίτη-επιχείρησης. Συνεπώς η ύπαρξη άμεσου έννομου συμφέροντος αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού της υποβαλλόμενης καταγγελίας, ενώ πρέπει να χαρακτηρίζονται, άνευ ετέρου, απαράδεκτες και να τίθενται στο αρχείο οι καταγγελίες που υποβάλλονται για υποθέσεις τρίτων. Σημειώνεται ειδικά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης διερεύνησης ατομικών υποθέσεων πολιτών.