Σε έντονο κλίμα συζητήθηκε το έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την αντιπολίτευση να ζητά άμεση άρση των αδειών

Έντονες αντιδράσεις για άδειες γεωτρήσεων στην Τήνο

Ένα έκτακτο θέμα έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου, το οποίο έφερε και ποικίλες αντιδράσεις από τη πλευρά της αντιπολίτευσης με σαφής υπαινιγμούς για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.

Το θέμα αυτό, είχε να κάνει με την έκδοση αδειών για δημιουργία γεωτρήσεων στον Δήμο Τήνου και άπαντες τοποθετήθηκαν, πάνω στο σημαντικό θέμα. Στο κλείσιμο της συζήτησης, πάρθηκε κοινή απόφαση, για ψήφισμα από την πλευρά του Δήμου Τήνου, για τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Π. Κροντηράς: "Μετά από τις 22 του μηνός και έως τις 29 μας ήρθε ένας πάκος με άδειες για γεωτρήσεις"

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα, έδωσε κάποια σχετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, είπε, ότι, "το έκτακτο θέμα, αφορά στην έκδοση αδειών γεωτρήσεων σε περιοχές του Δήμου, στη Τήνο γενικότερα και να σας πω ότι χθες και προχθές με μία επικοινωνία που είχαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου των Δύο Χωριών, τον κ. Πετρόπουλο μας ενημέρωσε ότι ένα γεωτρύπανο βρίσκεται στην περιοχή του στα Δύο Χωριά και ετοιμάζεται να ανοίξει σε κάποιον ιδιώτη, μία γεώτρηση. Το θέμα των γεωτρήσεων το έχουμε ξανασυζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε δεσμευτεί ότι θα κανονίζαμε μία όχι κανονιστική, μια πρόταση, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα μας να καθορίσουμε την κανονιστική. Εμείς μπορούμε να κάνουμε πρόταση για κανονιστική, καθώς είναι θέμα της Αποκεντρωμένης και της Διεύθυνσης Υδάτων Αιγαίου. Όμως μετά από τις 22 του μηνός και έως τις 29 ήρθε ένας πάκος για γεωτρήσεις που έχουν έρθει στο Δήμο. Ξεκινήσαμε από 22 Μαΐου η πρώτη που έχει έρθει και η τελευταία που βλέπω είναι 29 και αυτά μόλις σε 7 μέρες".

"Δεν εμπλέκεται πουθενά ο Δήμος στην άδεια"

Στη συνέχεια, ο κ. Κροντηράς, αφού διάβασε τους όρους που ισχύουν για τη διάνοιξη μίας γεώτρησης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων. Μεταξύ άλλων ανέφερε, πως, "δεν εμπλέκεται πουθενά ο Δήμος στην άδεια, ο Δήμος εμπλέκεται μόνο στην κοινοποίηση. Μετά από αυτή τη διαδικασία να σας πω ότι υπάρχει καταγγελία και από δύο δημότες, καθώς επίσης πως έχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από κατοίκους που θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταστροφής των ξιναριών του χωριού και του πρασίνου. Αυτό μου μετέφερε και ο πρόεδρος, καθώς υπάρχει και ένα έγγραφο όπως σας είπα και από τον πρόεδρο του Συλλόγου και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Εγώ ανέθεσα το θέμα στον νομικό σύμβουλο του Δήμου μας, τον Νίκο Σπηλιόπουλο, για να μας κάνει μία εισήγηση στο πώς μπορούμε ως Δήμος να επέμβουμε σε αυτή την περίπτωση και να αποτρέψουμε τη διαδικασία της γεώτρησης. Η απόφασή μας σήμερα, θα έχει δύο σκέλη, ένα γενικότερο σκέλος που θα λέμε το τι ζητάμε για το θέμα των γεωτρήσεων και μετά από την εισήγηση του κ. Σπηλιόπουλου, το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και τα ζητήματα που θα δημιουργηθούν από αυτόν τον πάκο των γεωτρήσεων που ήρθε στο Δήμο, με μόνο δικαίωμα την κοινοποίηση στο Δήμο."

Οι δυνατότητες παρέμβασης

Ο κ. Σπηλιόπουλος στην εισήγηση του ανέφερε ότι από τον Δήμο δεν είναι εύκολο να γίνει κάποια ενέργεια, όταν υπάρχει ήδη κάποια διοικητική άδεια. Η διοικητική άδεια, σημαίνει ότι έχει δοθεί μία συγκεκριμένη άδεια, μετά από έλεγχο, των βασικών προϋποθέσεων και κάποια διοικητική υπηρεσία, έκρινε ότι ήταν σωστό. Για να μπορέσουμε εμείς να το αντικρούσουμε ως Δήμος, θα πρέπει να έχουμε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εταιρία αυτή έκανε κάποιο λάθος. Να υπάρχει μία μελέτη που να λέει, είτε ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό, είτε να λέει ότι αυτή η γεώτρηση θα παίρνει νερό από τις πηγές του Δήμου, είτε ότι αυτή η γεώτρηση θα δημιουργεί άλλα προβλήματα, πιθανόν σε άλλες γεωτρήσεις. Διαφορετικά, αυτό που μπορεί να γίνει είτε από τους πολίτες είτε από το Δήμο και το έχουμε συζητήσει και με τον δήμαρχο, είναι να ζητήσουμε να έχουμε μία μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία έκδοσης άδειας χρήσης νερού, δίνοντας τη γνώμη μας με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Επίσης, θα μπορούσε η υπηρεσία να είχε βάλει κάποιους επιπλέον όρους στις γεωτρήσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό ή σε συγκεκριμένα διαστήματα."

Γ. Σιώτος: "Ο Δήμος δεν φταίει, αλλά πρέπει να παρέμβει και πρέπει να το αποτρέψει"

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος ζήτησε αντίδραση από τον Δήμο, λέγοντας, "Σε αυτό το συμβούλιο είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Τα ψηφίσματα είναι καλά χρυσά αλλά τις πιο πολλές φορές ικανοποιούν το θυμικό μας και στην ουσία πάνε σε συρτάρια του εκάστοτε Υπουργείου. Ξεκάθαρα, οι κάτοικοι των Δύο Χωριών αγωνιούν, όχι για το ατομικό τους συμφέρον αλλά για το συμφέρον του χωριού το οποίο είναι και δημοτικό συμφέρον, το οποίο εμείς επιβάλλεται να να διαφυλάξουμε. Άρα ότι κίνηση πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει, με μπροστάρη τον Δήμο Τήνου και ας μπει μετά και ο Σύλλογος και οι κάτοικοι. Αυτοί οι άνθρωποι σου λένε έχουμε λειψυδρία, υπάρχει κακή ποσοτική κατάσταση στα Δυο Χωριά, οπότε ξέφυγε της προσοχής της Αποκεντρωμένης που ήταν αρμόδια άρα εσύ Δήμε δεν φταις αλλά πρέπει να παρέμβεις και πρέπει να το αποτρέψεις αυτό. Πρέπει να παρέμβετε στην Αποκεντρωμένη και να της πείτε ότι αυτό το πράγμα ξέφυγε από την προσοχή σας. Ώσπου να τα κάνουμε όλα αυτά τα γραφειοκρατικά θα έχει ανοίξει και θα λειτουργήσει η γεώτρηση. Πιστεύω ότι πρέπει να παρέμβουμε άμεσα".

Α. Ψάλτη: "Η Δημοτική Αρχή πλέον να αρχίζει να σκέφτεται με διορατικότητα για το μέλλον"

Αργότερα, πήρε το λόγο η Αναστασία Ψάλτη, επικεφαλής της παράταξης "Αλλάζουμε", τονίζοντας, ότι "τα Δύο Χωριά είναι το πρώτο θύμα. Αν είχατε αντιδράσει όπως θα έπρεπε όταν αναφέρθηκα στο θέμα των γεωτρήσεων πριν από 5 μήνες, γιατί από τότε άρχισα να γκρινιάζω για το νερό, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Λυπάμαι αν σας στεναχωρώ, αλλά είστε υπεύθυνος ως Δημοτική Αρχή αυτή τη στιγμή για αυτή την καταστροφή που θα γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού μας και που πιθανότητα θα κάνουμε τεράστιες προσπάθειες αλλά ίσως, δεν θα μπορούμε να αποτρέψουμε. Τώρα είναι για τα Δύο Χωριά, σε λίγο θα έχουμε ένα άλλο χωριό. Οι προτάσεις του κ. Σπηλιόπουλου προφανώς είναι κινήσεις που θα έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιήσει ο Δήμος Τήνου. Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει ένα θέμα έλλειψης σχεδιασμού γιατί μετά από αυτό θα έχουν άλλα θέματα καλό θα ήταν αρχίσουμε πλέον με διορατικότητα να βλέπουμε τι συμβαίνει στο νησί μας. Μπορεί να σας φαίνεται παράταιρο δεν είναι όμως. Αν δεν σκεφτόμαστε αυτό που θα έρθει, αυτό που έρχεται μόνο θα το κυνηγάμε και αυτό που θα μας συμβαίνει, θα είναι να είμαστε χωρίς εργαλεία και χωρίς μέσα και να προσπαθούμε να σώσουμε αυτά που δεν σώζονται. Θα παρακαλούσα πολύ τη Δημοτική Αρχή πλέον να αρχίζει να σκέφτεται με διορατικότητα για το μέλλον".