Η ανακοίνωση Λοτσάρη έφερε σφοδρή αντίδραση και απάντηση Σουσούδη, μέσω της "Κοινής Γνώμης"

Νέα σύγκρουση στην Άνδρο με φόντο την Υπηρεσία Καθαριότητας

Η επαναπρόσληψη υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Άνδρου, στάθηκε αφορμή για να ανοίξει νέο "μέτωπο" στο νησί, με εκατέρωθεν βολές.

Αρχικά, έβγαλε ανακοίνωση η παράταξη του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη, με τίτλο "Η Άνδρος μπορεί να είναι καθαρή με σχέδιο και με τις δικές της δυνάμεις. Επτά νέοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας" αφήνοντας σαφής αιχμές στην νυν Δημοτική Αρχή, με τον δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη, ωστόσο, να απαντά, μέσω της "Κοινής Γνώμης", κάνοντας λόγο για "ανακρίβειες που ουσιαστικά αποπροσανατολίζουν από την ουσία και την αλήθεια του θέματος".

Δ. Λοτσάρης: "Ανάμεσα στα επτά άτομα βρίσκονται και άτομα που ο κ. Σουσούδης απέλυσε μόλις πήγε στο Δήμο"

Η ανακοίνωση της παράταξης Λοτσάρη αναφέρει, αναλυτικά: "Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ενισχύεται πλέον με επτά άτομα ως μόνιμο προσωπικό, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και άτομα που ο κ. Σουσούδης απέλυσε μόλις πήγε στο Δήμο. Ήταν η πρώτη του κίνηση, η πρώτη του προτεραιότητα. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Δήμου ενισχύονται με άλλα πέντε μέλη ως προσωπικό και διάφορες ειδικότητες. Η παράταξη μας στήριξε από την αρχή την προσφυγή των εργαζομένων που διεκδικούσαν τη μονιμοποίηση τους γιατί η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει ανάγκη από προσωπικό για να μπορεί να κρατά το νησί καθαρό αλλά και γιατί οι άνθρωποι αυτοί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ζήτημα είναι αν η σημερινή δημοτική αρχή έχει σχέδιο για να βελτιώσει τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και για να αξιοποιήσει, παραγωγικά και αποδοτικό, τα επτά νέα μέλη της υπηρεσίας .

Η Άνδρος μπορεί να είναι καθαρή με το δικό της σχέδιο και με τις δικές της δυνάμεις αντί να οδηγηθούμε και πάλι στην εποχή των απευθείας αναθέσεων και των εργολάβων καθαριότητας. Η παράταξη μας "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ" έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχει διάθεση συνεργασίας, καλεί τη δημοτική αρχή να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα της καθαριότητας για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα".

Θ. Σουσούδης: "Είναι αδιανόητο να γράφονται τέτοιες ανακρίβειες"

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μιλώντας στην εφημερίδα, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να γράφονται τέτοιες ανακρίβειες που ουσιαστικά αποπροσανατολίζουν από την ουσία και την αλήθεια του θέματος.

“Η αλήθεια είναι ότι οι υπάλληλοι που ήταν σε εκκρεμότητα είναι 12 εκ των οποίων οι πέντε διοικητικοί και οι επτά καθαριότητας. Οι συγκεκριμένοι είχαν προσληφθεί στο παρελθόν λόγω της πανδημίας κάτι που ίσχυε σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, λόγω της κρίσης covid. (κάποιοι από αυτούς απασχολούνταν στον Δήμο και κατά την τετραετία 2014-2019!). Όπως χιλιάδες άλλοι πανελληνίως , προσέφυγαν στα δικαστήρια με αίτημα τη νομιμοποίηση τους . Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τον Νοέμβριο του 2023 επί δημαρχίας κ. Λοτσάρη οι υπάλληλοι απολύθηκαν, διότι απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν ασκήσει. Η κύρια αγωγή τους εκδικάστηκε επί ημερών μου στις 18 Απριλίου”, τόνισε χαρακτηριστικά.

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τις προσλήψεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων"

Μάλιστα, ο κ. Σουσούδης επεσήμανε πως ήταν υπέρ της επαναπρόσληψης των συγκεκριμένων υπαλλήλων και για το λόγο αυτό επανέφερε το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή.

"Προς τούτο και πριν την εκδίκαση, έφερα το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή με εισήγηση να αποδεχθούμε την αγωγή και να τους επαναπροσλάβουμε, γιατί κάλυπταν πάγιες ανάγκες του Δήμου. Το ίδιο έκανα και στη συνέχεια και το πέρασα το θέμα και από Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ισχυροποιήσω την θετική θέση της Δημοτικής μας Αρχής. Πήραμε ομόφωνες αποφάσεις και από τα δύο όργανα, προκειμένου να τα καταθέσουμε ως ενισχυτικά στοιχεία στο δικαστήριο. Επίσης είχα αναθέσει στη νομική σύμβουλο του Δήμου να παρίσταται στο δικαστήριο, ώστε να στηρίξει τη θέση μας. Επιπλέον κατέθεσε ως μάρτυς υπέρ των υπαλλήλων, ο δημοτικός σύμβουλος και συνεργάτης μου, ο κύριος Δημήτρης Πολέμης νομικός στο επάγγελμα. Με όλα τα παραπάνω και με τη βοήθεια του δικηγόρου των υπαλλήλων, καταφέραμε να προσλάβουμε τους υπαλλήλους στον Δήμο μας την Δευτέρα 3 Ιουνίου, ύστερα από την θετική απόφαση του δικαστηρίου. Αυτή είναι η αλήθεια σε λίγες γραμμές και οτιδήποτε άλλο ανήκει στη σφαίρα της παραπληροφόρησης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τις προσλήψεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων, καθώς θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου μας, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος”.

Η "μάχη" κρατάει καιρό

Να επισημάνουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που το θέμα της Καθαριότητας αποτέλεσε λόγο έντονης αντιπαράθεσης στην Άνδρο, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα ο πρώην δήμαρχος είχε μιλήσει σε ανακοίνωση του για "κουμπαριές" στο κομμάτι της εργολαβίας. Τότε τόνιζε, ότι, "ο κ. Σουσούδης είναι τραγικά προβλέψιμος. Επαναλαμβάνει όλα όσα έκανε την πενταετία 2014-2019 ως δήμαρχος τόσο ως συμπεριφορά όσο και ως πρακτική στη διοίκηση του Δήμου. Προχώρησε σε απευθείας ανάθεση ύψους 300.000 ευρώ με την νομιμοφανή διαδικασία της επέκτασης της σύμβασης καθαριότητας. Και μόνο για το γεγονός ότι ανάδοχος της σύμβασης είναι εργολάβος που τυγχάνει και κουμπάρος του κ. Σουσούδη, ο δήμαρχος θα έπρεπε να σκεφτεί αυτή την κίνηση δύο και τρεις φορές."

Η απάντηση του δημάρχου, τότε, ανέφερε: "Ο κ. Λοτσάρης με το συνηθισμένο ύφος, συκοφαντεί και ψεύδεται συνειδητά αφού γνωρίζει ότι αυτή η σύμβαση έγινε επί ημερών του, όπως και η επιλογή του αναδόχου, μετά από διαγωνισμό και την σύμβαση που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2023. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά ότι η επέκταση της σύμβασης που μας κατηγορεί, αποτελεί διάφανη και πεντακάθαρη διαδικασία και έγινε μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπαλλήλων, βάσει του διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τους κουμπάρους, τις κατατμήσεις, τις νομιμοφανείς απευθείας αναθέσεις και τα πλείστα όσα συκοφαντικά υπονοούμενα, αν δεν αναθεωρήσει ο κ. Λοτσάρης και αν δεν αποκαταστήσει την αλήθεια, τότε θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τα όσα συκοφαντικά ξεστόμισε. Αντιλαμβανόμαστε τον πανικό του, όμως αυτό δεν τον δικαιολογεί να χρησιμοποιεί πρακτικές κατασυκοφάντησης".