Πανέτοιμα τα 244 εκλογικά τμήματα του νησιωτικού νομού για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Σύρος και Κυκλάδες προσέρχονται στις κάλπες

Αμεσότητα στη μετάδοση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής

Στην τελική ευθεία για να “ανοίξουν” οι κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου σε Σύρο και σε Κυκλάδες, βρίσκονται οι νησιώτες, - όπως αντίστοιχα οι πολίτες της χώρας συνολικά -, με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να έχει ρυθμίσει όλες τις προϋποθέσεις και τους Δήμους του νομού να έχουν προμηθευτεί όλο το απαραίτητο εκλογικό υλικό.

Σε σχετική ενημέρωση προέβη μέσω της “Κοινής Γνώμης”, η υπεύθυνη της Περιφέρειας, Εύη Αριστείδου, η οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο τελευταίος Δήμος που πήρε το εκλογικό υλικό ήταν ο Δήμος Πάρου, ενώ για τις Κυκλάδες από τα 31 κόμματα, έστειλαν ψηφοδέλτια τα 30 και ένα εξ αυτών, πολύ λιγότερα σε αριθμό από τα προβλεπόμενα.

Στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, επεσήμανε ακόμη πως θα υπάρχει μειωμένος αριθμός εκλογικών τμημάτων, αλλά με περισσότερους εγγεγραμμένους σε καθένα από αυτά και ως εκ τούτου, όσοι από τη Σύρο και τις Κυκλάδες πάνε στην κάλπη, θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για αλλαγές στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν.

Οι Κυκλάδες “εξοπλίστηκαν” με υλικό και ετοίμασαν εκλογικά τμήματα

Στην ερώτηση αν έχουν “κλείσει” όλα για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, από πλευράς Περιφέρειας, η κ. Αριστείδου απάντησε καταφατικά, δίνοντας λεπτομέρειες για τις αποστολές.

“Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Τελευταίος Δήμος που περιμένει να πάρει το εκλογικό υλικό του είναι ο Δήμος Πάρου, που έρχεται τώρα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι. Απ΄ ό,τι μας ενημέρωσαν οι Δήμοι, όλοι έχουν παραλάβει το εκλογικό τους υλικό και περιμένουμε πλέον την άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων”, τόνισε αρχικά.

Ειδικότερα, για τα μεγάλα νησιά με αρκετό πληθυσμό, επεσήμανε, πως, “οι μεγάλοι Δήμοι έστειλαν δικά τους μέσα και παρέλαβαν το εκλογικό τους υλικό, ενώ στους μικρούς Δήμους με τη συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα μικρά νησιά, στείλαμε και παρέλαβαν τις κούτες τους για όλα τα εκλογικά Τμήματα”.

Σχετικά με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που ήρθαν στις Κυκλάδες, παρατήρησε τα εξής: “Τα κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο είναι 31 αλλά ένα από αυτά τα κόμματα δεν έστειλε καθόλου ψηφοδέλτια. Το λέμε αυτό στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Άρα, μαζί με το λευκό, θα διανέμονται 31 ψηφοδέλτια, τα οποία είναι και μεγάλα σε διαστάσεις γιατί περιλαμβάνουν μέχρι 42 υποψηφίους το κάθε ένα”. Διευκρίνισε πως, το κόμμα που δεν έστειλε είναι το Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης, ενώ επεσήμανε πως, “όπως επίσης το Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας που θα έπρεπε να στείλει τουλάχιστον 140.000 ψηφοδέλτια, έστειλε μόνο 30.000”. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις, για τις οποίες, ανέφερε πως, “θα υπάρξει τρόπος και παραπέμπουμε τους δικαστικούς αντιπροσώπους στη νομοθεσία του Υπ. Εσωτερικών για το τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση”.

Συμπεριλαμβάνονται και ετεροδημότες

Διευκρινίσεις έδωσε και για όσους ψηφίζουν αναλυτικά στα 244 εκλογικά τμήματα των Κυκλάδων, στα οποία έχει υπάρξει μέριμνα και για τους ετεροδημότες. “Σε όλο το νομό έχουμε 244 εκλογικά τμήματα. Σε αυτά τα εκλογικά τμήματα εκτός από τους βασικούς εκλογείς περιλαμβάνονται ακόμη, ετεροδημότες – καθώς το ψηφοδέλτιο είναι κοινό για όλη την επικράτεια και ψηφίζουν στα τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς -, κοινοτικοί εκλογείς  που ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές – όχι σε όλα τα τμήματα, σε κάποια από αυτά – και περιλαμβάνονται και οι εκλογείς του άρθρου 27 που είναι οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφάλειας, Λιμενικές Αρχές, Στρατιωτικές Αρχές”, ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “στον εκλογικό κατάλογο των βασικών εκλογέων, όποιος έχει δηλώσει ετεροδημότης για να ψηφίσει κάπου αλλού έχει μπροστά την ένδειξη Ε, διότι δεν μπορεί να ψηφίσει στο Τμήμα που είναι κανονικά εγγεγραμμένος. Επίσης, αυτοί που έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο, έχουν μπροστά τους το σύμβολο Τ”. Στην  ερώτηση πώς θα πρέπει να κινηθεί πολίτης που δεν έχει λάβει τον σχετικό φάκελο, διευκρίνισε: “Αλλά εάν και εφόσον η επιστολή ψήφος δεν έχει φτάσει στο ειδικό Τμήμα που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης των εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τον κάθε Δήμο για τους εκλογείς που δεν έφτασε η επιστολική ψήφο τους, ώστε αν θέλουν να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι, αν έχουν μεταβεί. Αυτό είναι κάτι που αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών και στους Δήμους”.

Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα

Σχετικά με τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, η κ. Αριστείδου, επεσήμανε για τις ευρωεκλογές του 2024: “Είναι λιγότερα τα Τμήματα αυτή τη φορά. Είναι 244 ενώ την προηγούμενη φορά ήταν πάνω από 300. Έχουν αλλάξει τα εκλογικά Τμήματα που ψηφίζουν οι πολίτες και για να το μάθουν πρέπει να μπουν διαδικτυακά ή στο “μάθε που ψηφίζεις” του Υπ. Εσωτερικών ή και στο site της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Υπάρχουν αλλαγές”.

Επιπλέον, για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων, ανέφερε: “Το βράδυ των εκλογών, εμείς στέλνουμε το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών και μόνο στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάδοση υπέρ υποψηφίων μέσω της συσκευής SRT από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τότε και μόνο τότε παραλαμβάνουμε και αυτό το έντυπο μετάδοσης και το καταχωρίζουμε στην ειδική πλατφόρμα”.

Περισσότεροι εγγεγραμμένοι σε κάθε τμήμα

Αναφορικά δε, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η κ. Αριστείδου εκτίμησε πως θα “τρέξει” άμεσα η διαδικασία. “Τα αποτελέσματα είναι απευθείας μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΙΡΙΔΑ ΙΙ, από τους Δήμους σε εμάς και από εμάς στο Υπ. Εσωτερικών. Ελέγχεται ως προς την πληρότητά του το έντυπο μετάδοσης, να είναι ορθά συμπληρωμένο και ελπίζω να τελειώσουμε σχετικά νωρίς γιατί αυτή τη φορά, που είναι λιγότερα τα Τμήματα είναι πολύ περισσότεροι οι εκλογείς”, σημείωσε, ενώ σχετικά με το πόσοι εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε τμήμα, δήλωσε: “Δηλαδή ενώ στις βουλευτικές είχαν μέχρι 500 εκλογείς, τώρα μπορεί να έχουν μέχρι και 700 εκλογείς. Βέβαια δεν ψηφίζουν ποτέ όλοι στο σύνολό τους, αλλά και το 50% να ψηφίσουν θα είναι ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων που θα πάνε στις κάλπες”.

Διευκρινίσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους

Τέλος, η κ. Αριστείδου προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη δουλειά των δικαστικών αντιπροσώπων. “Όταν βγάζουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων θα πρέπει να αφαιρούν από τον πίνακα των εκλογέων, όλους όσους έχουν μπροστά την ένδειξη Ε και την ένδειξη Τ. Δηλαδή ετεροδημότες και επιστολική ψήφος, γιατί αυτοί θα προσμετρηθούν κάπου αλλού”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αν αυτό δεν γίνει, θα υπάρξει “πλαστή” εικόνα ψηφισάντων και αποχής. “Εάν δεν το κάνουν και καταμετρηθούν στο σύνολο, αυτό σημαίνει πως θα φανεί πολύ μεγαλύτερο το εκλογικό σώμα, από αυτό που θα είναι και πολύ μεγαλύτερη αποχή από αυτήν που θα είναι πραγματικά”. Έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος πως, “αυτό αφορά στον κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο να μελετήσει τις οδηγίες από το Υπ. Εσωτερικών και να τις εφαρμόσει”.