Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τoυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Πλήρης ναυαγοσωστική κάλυψη της Τήνου για το 2024

Ο Δήμος Τήνος ανακοίνωσε με ικανοποίηση, ότι εξασφάλισε έγκαιρα την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του νησιού για το έτος 2024. Από την 1η Ιουνίου, τυπικά και πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, με συστηματικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, εγκαταστάθηκαν ναυαγοσώστες στις ακτές του νησιού, για την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Με αυτό τον τρόπο κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς, ώστε να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες του νησιού.

Ναυαγοσωστικά παρατηρητήρια και μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος

Για την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής περιόδου και για την ασφάλεια των λουομένων  έχουν τοποθετηθεί 13 Ναυαγοσωστικά Παρατηρητήρια (Πύργοι) τα οποία συνοδεύονται από κιβώτια διασωστικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Επιπλέον, και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, και για τους ίδιους λόγους ασφάλειας, έχει γίνει πρόβλεψη για την κάλυψη και επίβλεψη των πλέον πολυσύχναστων ακτών και με μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, με πλήρη ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, και με πλήρωμα χειριστή και ναυαγοσώστη, καθώς επίσης και η παρουσία εποπτών ναυαγοσωστών οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο των κατά τόπους ναυαγοσωστών.

Οι παραλίες που καλύπτονται με ναυαγοσώστες

Οι παραλίες οι οποίες θα έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη είναι αναλυτικά:
1. Άγιος Φωκάς - 3 ναυαγοσωστικοί πύργοι και 2 περιπολικά μηχανοκίνητα σκάφη

2. Λαούτη - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

3. Τσαμπιά Κιονίων - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

4. Μικρή Άμμος Κολυμπήθρα - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

5. Κολυμπήθρα - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

6. Άγιος Σώστης - 2 ναυαγοσωστικοί πύργοι

7. Άγιος Ιωάννης - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

8. Ρόχαρη - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

9. Καλύβια - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

10. Παχιά Άμμος - 1 ναυαγοσωστικός πύργος

11. Δήμος Τήνου - 2 περιπολικά μηχανοκίνητα σκάφη

Παρατηρητήριο και εργαλεία Επικοινωνίας

Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται πάνω σε ειδικούς πύργους, που τους παρέχουν υπερυψωμένη θέα για να παρακολουθούν αποτελεσματικά τις δραστηριότητες στην παραλία. Οι πύργοι αυτοί καλύπτουν μια σημαντική ακτίνα, διασφαλίζοντας ότι οι ναυαγοσώστες μπορούν να δουν και να ανταποκριθούν γρήγορα σε τυχόν κινδύνους στο νερό.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι ναυαγοσώστες είναι εξοπλισμένοι με συσκευές VHF σε κάθε πύργο παρατήρησης. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν στους ναυαγοσώστες να επικοινωνούν γρήγορα μεταξύ τους όταν αυτό χρειάζεται. Για να βελτιώσουν την ορατότητά τους σε μεγάλες αποστάσεις, οι ναυαγοσώστες χρησιμοποιούν κιάλια, διασφαλίζοντας ότι κανένα μέρος της καθορισμένης περιοχής τους δεν παραμένει απαρατήρητο. Οι ναυαγοσώστες φοράνε μαγιό πορτοκαλί χρώματος, και καπέλο με ευδιάκριτη την λέξη «Lifeguard». Αυτή η ενδυμασία διασφαλίζει ότι οι ναυαγοσώστες είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι στο πλήθος ή από απόσταση.

Διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Η διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης θα διαρκέσει από 01 Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024, για τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν σύμφωνα με το από 12/08/2023 - Αριθμ. Πρωτ. 2131.16/1313/23 Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης, και σύμφωνα με την 01/2024 Μελέτη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Τήνου, και για τις οποίες θα παρέχεται κάλυψη των ακτών με την παρουσία ναυαγοσωστών καθημερινά από ώρα 10:00 έως 18:00.