Απόφαση του Λιμεναρχείου Θήρας, μετά από τις πρόσφατες αντιδράσεις

Αναστέλλονται προσωρινά τα περιοριστικά μέτρα για τις κατολισθήσεις

Από το Λιμεναρχείο Θήρας, έγινε γνωστό ότι αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ανακοινωθεί και θα ίσχυαν από την περασμένη Παρασκευή 7/6 για επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τουριστικά ημερόπλοια στο λιμανάκι του Αμμουδίου.

Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και θα ληφθεί νέα απόφαση σχετικά με την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών από σκάφη στη χερσαία ζώνη του λιμένα Αμμουδίου. Οι απαγορεύσεις ειδικά μία τέτοια χρονική στιγμή, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, εκ των πραγμάτων θέλει, αρκετές συζητήσεις μέχρι να εφαρμοστούν.

Τα περιοριστικά μέτρα που αναστέλλονται

Τα περιοριστικά μέτρα που είχε ανακοινώσει το Λιμεναρχείο Θήρας, σε συνέχεια της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την λήψη μέτρων έναντι του κατολισθητικού κινδύνου, περιελάμβαναν:

  • Απαγόρευση αγκυροβολίας και πρόσδεσης από σταθερά ή μη σημεία του λιμένα Αμμουδίου όλων των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

  • Ανώτατο αριθμό των προς επιβίβαση επιβατών στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται στο λιμένα Αμμουδίου, στα 300 άτομα ημερησίως.

Από τους περιορισμούς θα εξαιρούταν το επιβατηγό – δρομολογιακό πλοίο που διαθέτει σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής “Θηρασιά-Οία Θήρας και επιστροφή”.

Οι αντιδράσεις κατά της ΚΥΑ

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και των παραγωγικών φορέων του νησιού είχαν ξεσηκωθεί με ένα κοινό ψήφισμα, ενάντια στα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Οι παραγωγικοί φορείς της Σαντορίνης, (Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Σαντορίνης, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα», Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης και Ένωση Λεμβούχων Θήρας) ζητούσαν την άμεση εφαρμογή, χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Σαντορίνη, όπως είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, απαιτούν την έκδοση διευκρινιστικής για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 775/25-5-2024) με παραμέτρους που αφορούν την πρόσβαση στη λιμενική ζώνη Αμμουδίου και την απουσία πινακίδων σήμανσης στις περιοχές Φηροστεφανίου και Τελεφερίκ.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

1. Η άμεση εφαρμογή, χρηματοδότηση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Σαντορίνη όπως την είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το νησί τον Ιούνιο του 2020.

2. Η άμεση έκδοση διευκρινιστικής για την ΚΥΑ (ΚΥΑ 775/25-5-2024) με τις εξής παραμέτρους:

• Πρόσβαση στη λιμενική ζώνη Αμμουδίου των ταξί και των mini bus για την εξυπηρέτηση πελατών και επισκεπτών από τη θέση Κάθαρος, προς Αμμούδι.

• Μη ύπαρξη πινακίδων σήμανσης στην περιοχή Φηροστεφανίου και Τελεφερίκ

3. Άμεση κατασκευή μόλων διαφυγής (τροφοδοσίας και επικοινωνίας) λόγο του κατολισθητικού κινδύνου της λιμενικής πύλης του νησιού.

4. Άμεση διαφήμιση και προβολή μέσω του ΕΟΤ της Σαντορίνης για την απόσβεση της δημιουργηθείσας αρνητικής εικόνας.

5. Άμεση θεσμοθέτηση χωροταξικού Σαντορίνης.

6. Περιορισμός βραχυχρόνιας μίσθωσης.