Στο μικροσκόπιο οι περιοχές Natura των Κυκλάδων
- Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 - 06:17
Οι περιοχές Natura των Κυκλάδων, βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο μιας σημαντικής ημερίδας. Στη σημερινή, κεντρική ημερίδα µε θέμα τη διαβούλευση επί των προτάσεων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, θα βρεθούν διάφορες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, μεταξύ των οποίων, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος και άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στη Νάξο σήμερα από τις 10:00 έως τις 14:30, στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στο Δημαρχείο Νάξου.
Στόχοι της Ημερίδας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί το έργο «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000». Το Έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΤΠΑ).
Η εταιρία «ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» έχει αναλάβει το έργο «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Νatura 2000 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». Η πρώτη μελέτη αφορά την «Ομάδα 8α περιοχών Natura Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Κέας-Κύθνου, Μήλου». Η Ομάδα Μελέτης προσπαθεί για τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή στη διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της φύσης και την αρμονική ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον.
Στόχοι της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των προστατευόμενων περιοχών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 μελετών και σχεδίων για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, μοιρασμένων σε 11 ομάδες περιοχών. Το έργο προβλέπει την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχους όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της χώρας. Οι ΕΠΜ θα υποδείξουν τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων τους, σε συνάρτηση με τα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους κάθε ομάδας περιοχών και σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Οι στόχοι της μελέτης είναι:
-
Η διαμόρφωση της κατάλληλης πρότασης οριοθέτησης και χαρακτηρισμού μίας περιοχής, στοιχείων ή συνόλων της φύσης ως προστατευόμενων.
-
Η διατύπωση και τεκμηρίωση των αναγκαίων για την προστασία της φύσης, γενικών όρων, απαγορεύσεων και περιορισμών στις χρήσεις γης, στη δόμηση και την κατάτμηση ακινήτων, καθώς και στην εγκατάσταση και άσκηση δραστηριοτήτων και στην εκτέλεση έργων.
-
Η τεκμηρίωση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και της σκοπιμότητας των προτεινόμενων μέτρων προστασίας.
Στόχοι του Σχεδίου Διαχείρισης
Τα Σχέδια Διαχείρισης θα επιτρέψουν τη θέσπιση κανόνων άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις περιοχές της μελέτης. Το έργο της εκπόνησης των ΕΠΜ, ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την υλοποίηση του έργου των ΕΠΜ το ΥΠΕΝ (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας / Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, ως διευθύνουσα υπηρεσία) ανέθεσε το έργο σε ιδιώτες μελετητές μέσω σχετικών συμβάσεων, μετά τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.
Οι στόχοι του σχεδίου διαχείρισης είναι:
-
Η διατύπωση κανονιστικών ρυθμίσεων για την εξειδίκευση όρων και περιορισμών και τα μέτρα οργάνωσης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής.
-
Ο προσδιορισμός των στόχων διαχείρισης και η εξειδίκευση της διαχείρισης που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι.
-
Ο καθορισμός των απαιτήσεων παρακολούθησης και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης.
-
Η δημιουργία ενός εργαλείου συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης με αρμόδιους σχετικούς φορείς καθώς και μεταξύ διαφόρων φορέων εντός της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και μεταξύ περιοχών και οργανισμών.
-
Η σύνταξη των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και των Υπουργικών Αποφάσεων, αποτελούν αντικείμενο άλλης μελέτης που έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΝ (εφεξής και για λόγους συντομίας θα αναφέρεται «Μελέτη Συντονισμού ΕΠΜ & ΣΔ»).
Η αντίδραση της Αμοργού
Να θυμίσουμε ότι σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, διαμαρτυρήθηκε διότι θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα παρουσίασης της μελέτης, μόνο στη Νάξο.
Ο κ. Καραΐσκος υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για την παρουσίαση της αναδόχου εταιρείας στη Νάξο, χωρίς ωστόσο, να προβλέπεται να γίνει αντίστοιχο και στην Αμοργό. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι, "όπως μας ενημέρωσε με email στις 29-5-2024 η ανάδοχος εταιρεία έχει προγραμματιστεί ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με την μελέτη στην Νάξο στις 12-6-2024. Μετά από επικοινωνία του Δήμου με την ανάδοχο εταιρεία μας ενημέρωσαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί άλλη ημερίδα σε κάποιο άλλο νησί. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μην γίνει ενημέρωση κατά τόπους σε κάθε νησί, ώστε να υπάρχει πλήρης και άμεση ενημέρωση των κατοίκων για το τι προβλέπεται στα πλαίσια της μελέτης. Πρέπει να τονιστεί ότι η μελέτη προβλέπει όρους και περιορισμούς ως προς τις χρήσεις και τη δόμηση στις περιοχές natura και αφορά πολλές ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις. Θα πρέπει λοιπόν οι ιδιοκτήτες και όχι μόνο, των ανωτέρω εκτάσεων να ενημερωθούν περί της μελέτης και να εκφράσουν τις απορίες τους και τις απόψεις τους στη μελετητική εταιρεία”.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη δυσκολία κάποιων πολιτών να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως παρουσίαση, είπε, ότι "θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για εκτενή μελέτη με πολλές σελίδες, χάρτες και πίνακες που οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα να διαβάσουν. Επίσης δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα ευχερούς πρόσβασης και χειρισμού του διαδικτύου, ώστε να συμμετέχουν στην διαβούλευση. Θεωρούμε λοιπόν ότι η διοργάνωση μιας μόνο ημερίδας, ιδίως στην προκειμένη περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με νησιά, η μετακίνηση μεταξύ των οποίων είναι δύσκολη, είναι απαράδεκτη απόφαση και καθιστά την διαβούλευση εντελώς προσχηματική. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω ζητούμε να γίνει μία διά ζώσης παρουσίαση της μελέτης στην Αμοργό από την ανάδοχο εταιρεία. Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Αμοργός "απαιτεί" ξεχωριστή ενημέρωση για τις περιοχές Natura
7 Ιουν. 2024 - 6:17 - Ο Φ.Φόρτωμας για την παράταση της διαβούλευσης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000
14 Δεκ. 2022 - 17:41 - Ο Δήμος Σίφνου για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σχετικά με τις περιοχές Natura
14 Δεκ. 2022 - 16:23 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη διαβούλευση σχετικά με τις περιοχές NATURA
2 Δεκ. 2022 - 19:25 - Προστασία και ανάπτυξη των περιοχών Natura στις Κυκλάδες
11 Φεβ. 2019 - 6:20