Κλιματιστικά στα εξεταστικά κέντρα της Σαντορίνης και νωρίτερα η αναχώρηση για τους μαθητές της Άνδρου

Οι Κυκλάδες παίρνουν μέτρα για τις υψηλές θερμοκρασίες

Σε επιφυλακή βρίσκεται όλη η χώρα εξαιτίας του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να διαρκέσει έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μπορεί στα νησιά των Κυκλάδων οι θερμοκρασίες να είναι μικρότερες, ωστόσο ήδη οι Δήμοι έχουν ανακοινώσει μέτρα για να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια ο καύσωνας και να μη κινδυνεύσουν κάτοικοι και επισκέπτες. Μη ξεχνάμε ότι αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πανελλήνιες εξετάσεις, με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι ένας επιπλέον παράγοντας πίεσης για τους μαθητές.

Κλιματιστικά για τους μαθητές στη Σαντορίνη

Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία προέκυψε στη Σαντορίνη λόγω των συνθηκών. Συγκεκριμένα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα, ο Δήμος Θήρας, σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάμεσα στα μέτρα προστασίας που έλαβε ήταν και η άμεση τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες που εξετάζονται οι μαθητές της Γ Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ν. Κατσίπης: "Για το καλό των μαθητών έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση"

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Κατσίπης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή την πρωτοβουλία και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Δήμος απέναντι στο φαινόμενο του καύσωνα. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "πήραμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να τοποθετήσουμε τα κλιματιστικά λόγω του καύσωνα που επικρατεί αυτές τις ημέρες σε όλη την Ελλάδα και στη Σαντορίνη, ώστε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας. Να ξέρετε ότι δεν είναι τα μόνα κλιματιστικά που έχουμε τοποθετήσει, από την έναρξη της θητείας μας, καθώς έχουμε τοποθετήσει κλιματιστικά και σε Δημοτικά Σχολεία και σε Νηπιαγωγεία. Βάζουμε προτεραιότητες, σχεδιάζουμε και εξοπλίζουμε τα σχολεία μας. Την πρωτοβουλία την πήραμε βλέποντας τις καιρικές συνθήκες και επειδή το εξεταστικό κέντρο δεν είχε κλιματισμό στις αίθουσες που θα εξεταστούν οι μαθητές, για το καλό των μαθητών έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση. Αυτή η πρωτοβουλία, είχε πολύ θετική απήχηση και στους γονείς, οι οποίοι προσέγγισαν το θέμα με πολύ θετικά σχόλια."

Κλιματιζόμενος χώρος στη Σαντορίνη

Την ίδια στιγμή και σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Δήμου Θήρας, σχετικά με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, με το οποίο προβλέπονται συνθήκες καύσωνα έως και την Παρασκευή 14/6, υπήρξε νέα ενημέρωση πως η σάλα του Κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Θήρας θα διατίθεται τις ημέρες αυτές κλιματιζόμενη για τη φιλοξενία και ανακούφιση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις 9:00 έως τις 21:00.

Η Άνδρος σε ετοιμότητα

Μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες που -σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού- θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, λαμβάνει και ο Δήμος Άνδρου.

Με ειδικό ωράριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με απόφαση του δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη, για την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) του Δήμου ξεκίνησαν από την Τετάρτη και έως και την Παρασκευή 14/6 θα λειτουργούν αυστηρά μέχρι τις 11:30 π.μ.

Ο Παιδικός Σταθμός Κορθίου θα παραμείνει κλειστός τις ανωτέρω ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα -εφόσον το επιθυμούν οι γονείς- να πάνε τα παιδιά τους σε άλλους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Επισημαίνουμε ότι, οι υπόλοιποι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Διάθεση κλιματιζόμενων αιθουσών

Έως και την Παρασκευή 14/6 διατίθενται από τον Δήμο Άνδρου κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους το έχουν ανάγκη. Από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. θα είναι διαθέσιμη η κλιματιζόμενη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Άνδρου), καθώς επίσης κλιματιζόμενοι χώροι στα ΚΕΠ (Πλατεία Γηροκομείου) στη Χώρα της Άνδρου, στα ΚΕΠ στον Όρμο Κορθίου (πλακόστρωτο αγορά), στο Δημοτικό Κατάστημα Μπατσίου (παραλιακή) και στο Δημοτικό Κατάστημα Γαυρίου (άνωθεν Αγροτικού Ιατρείου). Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει οι πολίτες να καλέσουν στο Τμήμα Πρόνοιας (Kέντρο Κοινότητας), τηλ. 2282041343 και 2282360216, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και έπειτα στην Πολιτική Προστασία του Δήμου στο τηλ. 6945941141.

Απορρίμματα

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο Δήμος Άνδρου, ζητά από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους νυχτερινές ώρες, καθώς η αποκομιδή θα γίνεται έως τις 10:30 π.μ.

Επίσης, τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, να μην τοποθετούν ογκώδη απορρίμματα (στρώματα, παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά, προϊόντα καθαρισμού κήπων, οικοδομικών εργασιών κ.λπ. δίπλα σε κάδους ή ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιβολή προστίμων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα

Για τα αδέσποτα ζώα η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου συμβουλεύει τον κόσμο, να τοποθετεί μπολ με καθαρό και φρέσκο νερό σε σκιερά σημεία κοντά στα σπίτια σας ή σε κοινόχρηστους χώρους. Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση των ζώων κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο στο Δημόσιο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).