Απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος στα Φηρά, άφησε για δύο ώρες τα καταστήματα χωρίς ρεύμα, ενώ ταλαιπώρησε εκατοντάδες κατοίκους και τουρίστες

Black out στην "καρδιά" της Σαντορίνης

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου κατά του ΔΕΔΔΗΕ

Απροειδοποίητα για δύο ώρες έμεινε χωρίς ρεύμα η περιοχή των Φηρών στη Σαντορίνη και οι αντιδράσεις από τη πλευρά του Δήμου, των καταστηματαρχών και του κόσμου, ήταν και συνεχίζουν να είναι πολύ έντονες. Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Δήμου, που δεν μπόρεσε να κρύψει την αγανάκτησή του, για το περιστατικό, που δημιούργησε έντονο πρόβλημα και ταλαιπώρησε τον κόσμο του νησιού.

Μάλιστα, 3500 τουρίστες από κρουαζιερόπλοια, αναγκάστηκαν να ανέβουν 588 σκαλιά, με καύσωνα, επειδή δεν λειτουργούσε το τελεφερίκ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Η αγανακτισμένη ανακοίνωση του Δήμου Θήρας: "Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε αυτή την κατάσταση"

Με μία ανακοίνωση γεμάτη αγανάκτηση, ο Δήμος Θήρας, έκανε γνωστό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο νησί, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε τις προθέσεις του για το πως σκοπεύει να κινηθεί για την αντιμετώπισή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει, ότι, "εδώ και χρόνια στο νησί γίνονται τακτικές προγραμματισμένες και μη, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αδυναμίας του δικτύου να υποστηρίξει το απαιτούμενο φορτίο της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να δυσφημείται ο προορισμός. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 έγινε μη προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος για 2 ώρες στην περιοχή των Φηρών, με αποτέλεσμα 3.500 άνθρωποι αφικνούμενοι με κρουαζιερόπλοια να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τελεφερίκ και να απαιτείται εν μέσω καύσωνα και 37 βαθμών κελσίου να ανέβουν 588 σκαλιά για να μεταβούν από το παλιό λιμάνι των Φηρών στην πρωτεύουσα. Τα καταστήματα στην πόλη των Φηρών υπέστησαν βλάβες στον εξοπλισμό τους, στα ευπαθή προϊόντα και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν καθώς δεν υπήρχε παροχή ρεύματος για την λειτουργία ταμειακών μηχανών και pos. Είναι ντροπή σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη που υποδέχεται 3,4 εκ επισκεπτών ετησίως, ο ΔΕΔΔΗΕ να μην έχει μεριμνήσει ώστε η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ομαλή και να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του νησιού. Ο Δήμος Θήρας θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτή τη κατάσταση ελπίζοντας ότι με τις ενέργειες μας θα διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία και τη φήμη του προορισμού”.

Γ. Νομικού: "Στο νησί γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αδυναμία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ"

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, Γεωργία Νομικού, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το άσχημο περιστατικό, που αναστάτωσε την περιοχή των Φηρών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "υπήρξε μια μη προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στην περιοχή της πρωτεύουσας, των Φηρών, λόγω βλάβης σε κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ. Πέρα από τις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύπτουν κάθε φορά, είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι στο νησί γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αδυναμία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ να αντέξει το φορτίο της ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να διανεμηθεί. Δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει ενίσχυση του δικτύου υλικοτεχνικά, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό για τη συντήρηση του, με αποτέλεσμα ελάχιστοι εργαζόμενοι να καλούνται να εξυπηρετήσουν τεράστιο φόρτο εργασίας, κάτι που είναι εξ ορισμού αδύνατο".

"Η ανάπτυξη του τουρισμού προϋποθέτει υποδομές οι οποίες δεν θα δυσφημούν τους προορισμούς"

Όσο για τις κινήσεις στις οποίες, προχώρησε ο Δήμος, ανέφερε, ότι, "εμείς ως Δήμος υποβάλλαμε έγγραφο διαμαρτυρίας στη ΔΕΔΔΗΕ για αυτή την κατάσταση, απαιτώντας την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, δηλώνοντας ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς προάσπιση των συμφερόντων του νησιού και των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του. Η ανάπτυξη του τουρισμού προϋποθέτει υποδομές οι οποίες δεν θα δυσφημούν τους προορισμούς, οι υποδομές χρειάζονται ενίσχυση και βελτίωση σε κάθε επίπεδο από την κεντρική διοίκηση".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κοινής Γνώμης" πολλές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Φηρά, υπέστησαν ζημιές, καθώς πολλά από τα προϊόντα που είχαν ανάγκη την ψύξη, καταστράφηκαν.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας, Αντώνης Λυγνός το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει με μεγάλη συχνότητα σε απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται κάθε φορά μεγάλη αναστάτωση στο νησί.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό της Τετάρτης συνέβη την ώρα που στα Φηρά βρισκόταν το κρουαζιερόπλοιο και τα ημερόπλοια και όλα τα καταστήματα ήταν γεμάτα από πελάτες. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά ευπαθή προϊόντα αλλοιώθηκαν, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Νέες προγραμματισμένες διακοπές του ΔΕΔΔΗΕ

Την ίδια στιγμή, από τον ΔΕΔΔΗΕ Σαντορίνης, έγινε γνωστό ότι λόγω αναγκαίων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

  • Παρασκευή 14/6: Από 08:00 έως 12:00 στην περιοχή γύρω από καύσιμα Πολεμικής Αεροπορίας Μονόλιθος

  • Σάββατο 15/6: Από 08:00 έως 12:00 στην περιοχή που βρίσκεται μετά από Vita Epsilon μέχρι την κεντρική πύλη του αεροδρομίου

  • Κυριακή 16/6: Από 08:00 έως 12:00 στην Πολιτική Αεροπορία

  • Δευτέρα 17/6: Από 08:00 έως 12:00 στην περιοχή γύρω από ξενοδοχείο Τζανέτη στον Μονόλιθο

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και η επαναφορά του ρεύματος να γίνει ενδεχομένως σε συντομότερο χρόνο. Επισημαίνεται πάντως πως θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε επαφή με τους αγωγούς που πιθανόν βρίσκονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ για τους ίδιους λόγους ασφάλειας, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται συνεχώς υπό τάση.