Έργο ύψους 540.000 ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του σχολικού κτηρίου του ΕΠΑΛ της Μυκόνου

Οι αναβαθμίσεις των σχολικών κτηρίων σε πρώτο πλάνο

Με τις αναβαθμίσεις των σχολικών κτηρίων να αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή στη Μύκονο, πρόσφατα παραδόθηκε το Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς και πλέον αναμένεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του κτηρίου του ΕΠΑΛ Μυκόνου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυκόνου, προχώρησε στην έγκριση για την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης ύψους 540.000 ευρώ, για το έργο της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης του σχολικού κτηρίου του ΕΠΑΛ.

Α. Νάζος: "Οι σχολικές επιτροπές καταργούνται και όλες οι αρμοδιότητες περνούν στον Δήμο"

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, Απόστολος Νάζος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του ΕΠΑΛ και αναφέρθηκε γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται εφεξής οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, "μέχρι τώρα για τις αναβαθμίσεις και τις εργασίες των σχολικών μονάδων είχαν ασχοληθεί οι σχολικές επιτροπές. Επειδή πλέον οι σχολικές επιτροπές καταργούνται, οι αρμοδιότητες αυτές περνούν στον Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία. Η μελέτη που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή για το ΕΠΑΛ είναι επιδοτούμενη και έχει να κάνει με σημαντικές εργασίες που αναμένονται να γίνουν στο κτήριο. Δεν έχει πολλές οικοδομικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτήριο."

Όσο για την γενικότερη κατάσταση των σχολικών μονάδων του νησιού, ο κ. Νάζος, τόνισε, ότι, "ειδικά το Γυμνάσιο που είναι καινούργιο, δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στα υπόλοιπα, είναι απαραίτητες κάποιες συντηρήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αλλά δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μετρήσεις." Σε ερώτηση για το αν χρειάστηκε, λόγω καύσωνα, να ενισχυθεί το εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις, με κλιματιστικά σώματα, όπως συνέβη σε άλλα νησιά, απάντησε ότι, "δεν ζήτησε κάποιος παρέμβαση για κάτι τέτοιο στη Μύκονο, η οποία δεν είναι το πιο ζεστό νησί. Είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ξέρω ότι υπάρχει αντλία θερμότητας στο Γυμνάσιο στην Άνω Μερά, οπότε λογικά δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, εφόσον δεν επικοινώνησαν μαζί μας".

Γενικά χαρακτηριστικά του έργου και είδη εργασιών

Με την υλοποίηση του έργου, που θα δημοπρατηθεί άμεσα, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο δημοτικό κτήριο που στεγάζει το ΕΠΑΛ του Δήμου Μυκόνου. Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

1) Αντικατάσταση των κουφωμάτων. Η παρέμβαση στα κουφώματα του κτηρίου εντάσσεται μαζί με την επόμενη στη θωράκιση του κτηρίου στα σημεία που θεωρείται ότι έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα και που μπορούν να δεχτούν παρεμβάσεις. Προτείνεται η αντικατάστασή αυτών με αντίστοιχων διαστάσεων κουφώματα ξύλινου πλαισίου ώστε με την παρέμβαση αυτή ο συντελεστής θερμικών απωλειών (U value) θα μειωθεί δραστικά ενώ παράλληλα η αεροστεγανότητα θα βελτιωθεί μειώνοντας έτσι την διείσδυση εξωτερικού αέρα στον χώρο και κατ' επέκταση τις ενεργειακές δαπάνες.

2) Τοποθέτηση θέρμο-υγρομόνωσης δώματος.

3) Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα, νερού προς αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λεβήτων πετρελαίου, που παραμένουν επικουρικά και συστημάτων βελτίωσης απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.

4) Αντικατάσταση φωτιστικών και εγκατάσταση αισθητήρων φωτός. Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τον φωτισμό καθώς και τη βελτίωση της οπτικής άνεσης των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας προτείνεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων τους. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων πυράκτωσης θα γίνει με φωτιστικά φθορισμού γραμμικών λαμπτήρων. Για την καλύτερη χρήση του τεχνητού φωτισμού (χρόνος λειτουργίας) και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται επίσης η τοποθέτηση διάταξης αυτοματισμού για την ρύθμιση των χρόνων λειτουργίας του τεχνητού φωτισμού και τη σύζευξή του με το φυσικό.

5) Εγκατάσταση Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης (ΒΕΜS) με ελεγκτές Άμεσου Ψηφιακού Ελέγχου DDC (Direct Digital Control) για τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου και χειρισμού του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων κάθε κτιρίου θα εγκατασταθεί. Το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης ΒΕΜS των Η/Μ εγκαταστάσεων θα συλλέγει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία για την ορθή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργική αποτίμηση των εγκαταστάσεων αυτών. Θα προσφέρει την ομαλή λειτουργία όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις του κτηρίου και τη βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω εκτεταμένων μετρήσεων, παρακολούθησης και ελέγχου των λειτουργιών των εγκαταστάσεων.

Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Μεράς, που ήταν ένα από τα σχολεία, στα οποία έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις. Ενδεικτικά κάποιες από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν:

Εργασίες αποκατάστασης στις οροφές των τριών αιθουσών

Στις οροφές των τριών αιθουσών πραγματοποιήθηκε: 1) Αποκατάσταση των πλακών οροφής τριών αιθουσών με επεμβάσεις στο άνω μέρος των πλακών (δώμα) μέσω έγχυσης ρητίνων στις ρωγμές και εφαρμογής ελαστομερούς στεγανωτικού, καθώς και στο κάτω μέρος των πλακών (οροφές) μέσω σφράγισης με στόκο και σοβάντισμα με αντιδιαβρωτικό κονίαμα. 2) Χρωματισμοί των εσωτερικών επιφανειών (οροφών) όπου έχουν εφαρμοστεί τα επισκευαστικά επιχρίσματα με χρώματα ακρυλικής ή βινυλικής βάσεως σε δύο επιστρώσεις κι αφού έχει προηγηθεί εφαρμογή ακρυλικού ή σιλικονούχου υποστρώματος ασταριού σε δύο στρώσεις με ενδιάμεσο τρίψιμο για εξομάλυνση των επιφανειών. Με ανάλογο τρόπο και οι χρωματισμοί των εξωτερικών επιφανειών όπου έχουν προηγηθεί επεμβάσεις αποκατάστασης με χρήση όμως χρωμάτων ακρυλικής βάσης νερού ή διαλύτου.

Καθαιρέσεις

Στο κομμάτι των καθαιρέσεων έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

1) Καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων και σκυροδέματος στις οροφές των τριών αιθουσών,σε έκταση περίπου 60τμ με χρήση ικριωμάτων. Αποκομιδή και απομάκρυνση των προϊόντων καθαίρεσης .

2) Καθαίρεση της πλακόστρωσης του συνδετικού κονιάματος αυτής και της υπόβασης (τσιμεντοκονίας) στον αύλειο χώρο (δώμα αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) - έκτασης περίπου 250m2, με χρήση μηχανικών μέσων καθώς και αποκομιδή και απομάκρυσνη των προϊόντων καθαίρεσης .

3) Καθαίρεση των θερμομονωτικών πλακών και αποξήλωση της ασφαλτικής μεμβράνης στο δώμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε έκταση περίπου 250τμ, αποκομιδή/απομάκρυνση των καθαιρεμένων στοιχείων καθώς και εξομάλυνση της επιφάνειας με απόξεση και εφαρμογή υδροβολής στα σημεία που απαιτείται,

4) Καθαίρεση επιχρισμάτων στους τοίχους και στα στηθαία περιμετρικά του δώματος σε ύψος 30cm από το επάνω μέρος της φέρουσας πλάκας και σε βάθος έως πλήρους απόξεσης του επιχρίσματος και αποκάλυψης πλίνθου, πέτρας ή σκυροδέματος. Εξομάλυνση των αποξεσμένων επιφανειών έτσι ώστε να επιτευχθεί απόλυτη πρόσφυση της ασφαλτικής μεμβράνης όπως περιγράφεται στα ακόλουθα άρθρα.