Ο Δήμος υπέβαλλε πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού

Η Κίμωλος στοχεύει σε προσβάσιμες παραλίες

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει ήδη αρχίσει, αλλά η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού με αντικείμενο τις προσβάσιμες παραλίες, το οποίο πρόσφατα τροποποιήθηκε. Η πρόταση του Δήμου έχει προϋπολογισμό 279.392 ευρώ και αφορά σε τέσσερις παραλίες και συγκεκριμένα τον Άγιο Γεώργιο Πρασσών, την Ψάθη, την Αλυκή και τη Μπονάτσα.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ανακοινώσει ότι για τη δράση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει υπερκαλυφθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ελέγχου πληρότητας και αξιολόγησης των αιτήσεων, με βάση την ημερομηνία και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, μέσα στα οποία φιλοδοξεί να βρίσκεται και η Κίμωλος.

Κ. Βεντούρης: "Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να ενταχθούν και ας τις έχουμε έτοιμες για την επόμενη χρονιά"

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο, με σκοπό την ένταξη των τεσσάρων παραλιών του νησιού. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "είναι ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Τουρισμού, που μετά την τελευταία τροποποίηση αξιοποιήθηκε και από εμάς, καθώς μπορούν να μπουν και οι παραλίες του νησιού μας, γιατί αρχικά το πρόγραμμα προορίζονταν για παραλίες με "Γαλάζια Σημαία". Άνοιξε λοιπόν ο δρόμος και για μας και κάναμε πρόταση για χρηματοδότηση για τέσσερις παραλίες που έχουμε το δικαίωμα, με 70 χιλ. ευρώ προϋπολογισμό για την κάθε παραλία. Σκοπός είναι να τοποθετήσουμε και Seatrac για τα ΑΜΕΑ, αλλά και διάφορες ακόμη εργασίες, όπως τοποθέτηση χημικών τουαλετών. Η μόνη παραλία που μας προβληματίζει γιατί χρειάζεται ειδικό βάθος για να τοποθετηθεί το Seatrac είναι η Μπονάτσα, αλλά πιστεύω θα βρούμε ένα σημείο να το τοποθετήσουμε."

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή καθυστέρηση της πρότασης, μιας και έχει αρχίσει ήδη η καλοκαιρινή περίοδος, ο κ. Βεντούρης, ανέφερε, ότι, "η τροποποίηση έγινε και είχαμε περιθώριο να κάνουμε την πρόταση μέχρι τέλος Μαΐου. Το ζήτημα είναι ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα προλαβαίναμε, μέχρι να γίνουν οι δημοπρατήσεις, αλλά σχεδιάζουμε για το μέλλον. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να ενταχθούν και ας τις έχουμε έτοιμες για την επόμενη χρονιά".

Συνοπτική περιγραφή του έργου

Η ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση στην παραλία και τη θάλασσα από όλους τους επισκέπτες. Με το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα. Το έργο βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει το πλούσιο παραλιακό μέτωπο της Ελλάδας και έχει ως στόχο:

- Τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και

- Την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων

Επιλέξιμες δαπάνες ανά παραλία

Οι επενδύσεις οφείλουν να έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη. Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης κάθε δυνητικός δικαιούχος δύναται να αιτηθεί δαπάνες:

  • για την κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία

  • για την προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι (sea tracks) αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους

  • γα εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο,

  • χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων

  • προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού

  • ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.

Ειδικοί όροι για την προσβασιμότητα

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες δαπανών που αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Κάθε δικαιούχος οφείλει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της πρόσβασης από το οδικό δίκτυο σε κάθε σημείο παρέμβασης/παραλία που περιλαμβάνεται στην αίτηση χρηματοδότησής του. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σύννομες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής και λοιπής σχετικής νομοθεσίας. Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός στο σύνολό του θα πρέπει να φέρει τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας και συμβατότητας με τα όρια ασφαλείας που επιβάλλονται από οδηγίες, κανονισμούς και το εθνικό πλαίσιο. Σε κάθε περιοχή παρέμβασης/παραλία πρέπει να τοποθετηθούν ενημερωτικές πληροφοριακές πινακίδες για την ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία της παραλίας που είναι προσβάσιμα, τους χώρους υγιεινής κ.ά.

Όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της παραλίας. Τα όρια του προς παρέμβαση χώρου θα πρέπει να είναι εντός των ορίων της παραλίας. Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις που θα ενισχυθούν, θα πρέπει να υπηρετούν το σκοπό της διευκόλυνσης της πρόσβασης των εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα και να αφορούν σε εξοπλισμό και όχι σε μόνιμες παρεμβάσεις.

Υποχρεωτική η ράμπα αυτόνομης πρόσβασης και οι ειδικές ξαπλώστρες

Κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ράμπας αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα σε κάθε αίτημα ενίσχυσης από τους δικαιούχους. Η παρούσα ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό και ειδικά των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα. Συνεπώς, η μη συμπερίληψη ράμπας αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων αυτών στη θάλασσα, και επομένως το σχετικό αίτημα θα καθίσταται απορριπτέο.

Παράλληλα, στους όρους αναφέρεται ότι οι ξαπλώστρες με ειδικές προδιαγραφές για χρήση από ΑμεΑ, αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη. Η παρούσα ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό και ειδικά των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα. Συνεπώς, ξαπλώστρες οι οποίες θα έχουν ειδικές προδιαγραφές και θα φέρουν σχετική πιστοποίηση για χρήση από ΑμεΑ, είναι επιλέξιμες.

Τι είναι το SEATRAC

Το SEATRAC αποτελεί τη μοναδική λύση παγκοσμίως που επιτρέπει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα αυτόνομα. Το SEATRAC είναι ένα κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία να επισκεφτούν παραλίες, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Επίσης, είναι βοηθητικό εργαλείο για τις οικογένειες και τους φροντιστές των ατόμων με αναπηρία να απολαύσουν πιο εύκολα την θάλασσα μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.