Προγραμματική σύμβαση για προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης

Προχωρά ένα ζωτικής σημασίας έργο για την Τήνο

Στην τελική ευθεία, με μία σημαντική συνεργασία, μπαίνει η υλοποίηση των έργων ύδρευσης στην Τήνο. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ομόφωνα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) για την επίβλεψη του έργου του Δήμου Τήνου, που αφορά στις υποδομές ύδρευσης του νησιού, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, με κύριο υποέργο την «προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Τήνου».

Π. Κροντηράς: "Το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας και η άμεση ολοκλήρωσή του, θα συμβάλει αποφασιστικά στην διαχείριση των υδάτων σε όλο το νησί"

Για το εν λόγω θέμα ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Παναγιώτης Κροντηράς, ανέφερε, μιλώντας στο Συμβούλιο, ότι, "με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών είχαμε την ένταξη του έργου με τίτλο «Υποδομές 'Υδρευσης Δήμου Τήνου» στον Άξονα «Περιβάλλον», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, ο Δήμος Τήνου, προχώρησε στην ανάθεση του έργου. Το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας και η άμεση ολοκλήρωσή του, θα συμβάλει αποφασιστικά στην διαχείριση των υδάτων σε όλο το νησί. Όμως όπως γνωρίζετε οι υπηρεσίες του Δήμου μας είναι υποστελεχωμένες και για αυτό το λόγο προτείνω να προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης σύμβασης με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) για την επίβλεψη του έργου του Δήμου Τήνου για την προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών των δικτύων ύδρευσης στο νησί".

Ο στόχος του έργου και οι απαραίτητες εργασίες

Στόχος του συστήματος είναι ο διαρκής έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Δήμου, με την συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων του συστήματος ύδρευσης. Το προτεινόμενο σύστημα, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του συστήματος ελέγχου των εξωτερικών δικτύων και του συνόλου των εσωτερικών δικτύων του Δήμου Τήνου, οδηγώντας σε ζωνοποίηση των δικτύων. Με την προτεινόμενη προμήθεια, προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης των δεδομένων, από κατάλληλα λογισμικά (συμπεριλαμβανομένων των λογισμικών υδατικού ισοζυγίου και μηχανικής μάθησης - ευφυές), σε συνδυασμό με τα ψηφιοποιημένα δίκτυα ύδρευσης.Οι διεργασίες αυτές θα πραγματοποιούνται από λογισμικά εγκατεστημένα στο Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ), και θα συμβάλλουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το συνολικά προτεινόμενο δίκτυο θα περιλαμβάνει 10.000 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Κατανάλωσης (ΤΣΕΚ), οι οποίοι περιλαμβάνουν Ψηφιακούς Υδρομετρητές Ασύρματης Μετάδοσης Κατανάλωσης και 7 Σταθμούς Τοπικού Ελέγχου δεξαμενών.

Αναλυτικότερα το σύστημα παρέχει στην υπηρεσία:

  • Την κατοχή και τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων της εγκατάστασης.

  • Να προλαμβάνει την άσκοπη σπατάλη του νερού.

  • Να μειώνει τους χρόνους αποκατάστασης των βλαβών.

  • Να αποφεύγει τις υπερχειλίσεις καθώς και την υπεράντληση των γεωτρήσεων.

  • Να εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και υδάτινους πόρους.

  • Να διαχειρίζεται καλύτερα και αποδοτικότερα το προσωπικό της.

Αντικείμενο της προγραμματικής

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί η ανάληψη αρμοδιότητας Διευθύνουσας Υπηρεσίας από τον φορέα υλοποίησης, για λογαριασμό του κυρίου της πράξης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της σύμβασης, ο φορέας υλοποίησης (ΔΕΠΑΝ) αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του Κυρίου της Πράξης (Δήμος Τήνου), της αρμοδιότητας να λειτουργήσει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία έναντι του Υπουργείου Εσωτερικών για την πράξη με τίτλο «Υποδομές 'Υδρευσης Δήμου Τήνου» και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):

  • Παρακολούθηση και διοίκηση της υλοποίησης του Έργου (επίβλεψη).

  • Παρακολούθηση χρηματορροών και υποστήριξη του Κυρίου του Έργου στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου.

  • Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή).

  • Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο της Πράξης με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση (ολοκληρωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο).

Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα του έργου

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του υποέργου 1, ανέρχεται σε 3.908.498,10 ευρώ. Η υλοποίηση του Έργου θα γίνει με την διαδικασία περί Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του αντικειμένου του υποέργου 1 της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την εκχώρηση αρμοδιότητας Διευθύνουσας Υπηρεσίας, ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% του προϋπολογισμού δημοπράτησης του υποέργου 1, σε 58.627,47 ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση των υποέργων και την παράδοσή τους σε πλήρη λειτουργία από το φορέα υλοποίησης στον κύριο της πράξης. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου καθορίζεται στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης, χωρίς να περιλαμβάνεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την παραλαβή των παραδοτέων από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του χρονοδιαγράμματος γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Οι σκοποί του ΔΕΠΑΝ

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του ΔΕΠΑΝ είναι να παρέχει Τεχνική Υποστήριξη σε Φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση αυτών έως και την ολοκλήρωσή τους. Για τον σκοπό αυτό το ΔΕΠΑΝ επένδυσε στην ανάπτυξη της απαραίτητης Επιχειρησιακής του Επάρκειας και Ικανότητας διαθέτοντας σήμερα την απαραίτητη οργανωτική διάρθρωση και στελέχωση για την υποστήριξη των παρακάτω:

  • Άρτια στελέχωση με τακτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την Επιχειρησιακή Ικανότητα Ωρίμανσης και Υλοποίησης «Έργων», καθώς και των επιμέρους Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων βάσει του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας και του οργανογράμματος του Δικτύου.

  • Ολοκληρωμένη υλικοτεχνική επάρκεια σε Λογισμικά σχεδιασμού και υπολογισμού Μελετών Τεχνικών Έργων αλλά και Χωρικού Σχεδιασμού και διαχείρισης γεωχωρικών πληροφοριών μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

  • Το ΔΕΠΑΝ εφαρμόζει σύστημα διαχειριστικής επάρκειας για τη διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Το σύστημα διαχειριστικής επάρκειας περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες που απαιτεί το Πρότυπο ήτοι το εγχειρίδιο διαχειριστικής επάρκειας, τις διαδικασίες διαχειριστικής επάρκειας και τα έντυπα που με τη συμπλήρωσή τους τεκμηριώνουν τις διαδικασίες επάρκειας.