"Πιο βιώσιμη Τήνος με μηδενικά πλαστικά απόβλητα"
- Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024 - 06:18
Με σκοπό να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για το νησί της Τήνου, θα πραγματοποιηθεί, η ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα», στις 26 Ιουνίου στις 7μ.μ. στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Πρόκειται για τα εγκαίνια μιας δυναμικής πρωτοβουλίας, η οποία απευθύνεται τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης - φιλοξενίας, όσο και στους κατοίκους, προτείνοντας νέες λύσεις για τη δραστική αλλαγή στάσης απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες. Η πρωτοβουλία και η πρώτη της δημόσια εκδήλωση, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και έχει την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Beyond Plastic Med που αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο.
Π. Κροντηράς: "Καλούμαστε να διαχειριστούμε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων"
Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη σημαντική εκδήλωση και τους στόχους της, επισημαίνοντας πως "κάθε καλοκαίρι είμαστε χαρούμενοι που χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν το νησί μας για να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά και προσωπικότητα. Για τις δημοτικές υπηρεσίες όμως, αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης. Γι' αυτό ακριβώς, η νέα πρωτοβουλία "Για μια Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα" που ξεκινά το μήνα αυτό η ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά με την αιγίδα μας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί μας".
Τα οφέλη από αυτή τη πρωτοβουλία
Αναφερόμενος στα οφέλη του νησιού, ο κ. Κροντηράς, τόνισε πως, "καταρχάς θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, δίνοντας τα εργαλεία και θα προτείνει λύσεις ώστε να μειώσουν και γιατί όχι να απαλλαγούν από τα πλαστικά μιας χρήσης, το κοινό και τους τουρίστες να αλλάξουν στάση απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες, κάνοντας σταδιακά την Τήνο ένα νησί που πρωτοστατεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Στο επίπεδο της διαχείρισης αναμένουμε να μειώσει αισθητά τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών που καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα και να λαμβάνουμε πιο “καθαρή” ανακύκλωση στους κάδους των 4 ρευμάτων. Το βασικό όμως που αναμένουμε είναι να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες της Τήνου. Ένα νέο μοντέλο που θα συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής φύσης του νησιού μας και μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Τήνο. (και για τη Δημοτική Αρχή)".
Κλείνοντας, o κ. Κροντηράς υποστήριξε ότι, "η Τήνος είναι από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων όπου υπάρχει δίκτυο με κάδους χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών από διαφορετικά υλικά, μεταξύ των οποίων και το πλαστικό. Τα ανακυκλώσιμα οδηγούνται στην τοπική μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων που λειτουργεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή Κελλιά. Η Κοινσεπ Καλλονή εκτός από την διαλογή των ανακυκλώσιμων κάνει μεγάλη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος με δράσεις ενημέρωσης. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη καμπάνια που θα υλοποιήσει. Έχει ισχύ 18 μηνών και γίνεται με την υποστήριξη της BEMED".
Λ. Νταφούλη: "Οι τρεις άξονες των δράσεων"
Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε και με την Λήδα Νταφούλη, μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις τους, που θα κινηθούν σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, "ξεκινώντας από τον Ιούνιο 2024 οι δράσεις κινούνται σε 3 άξονες
α. Νέες βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις: θα δοθεί η ευκαιρία σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας να δοκιμάσουν δωρεάν μία σειρά από νέες βιώσιμες λύσεις (νέα καλαμάκια από φυτικά υλικά, είδη προσωπικής φροντίδας επισκεπτών χωρίς πλαστικό, υψηλής ποιότητας επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για ποτά takeaway, ειδικούς έξυπνους κάδους χωριστής συλλογής πλαστικών φιαλών νερού).
β. Ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των επισκεπτών: Θεματικές εκδηλώσεις, διοργάνωση βραδιών ευαισθητοποίησης σε τοπικά πανηγύρια, μία σειρά από βιωματικά σεμινάρια με συλλογικούς φορείς τους χειμερινούς μήνες, πρακτικός οδηγός με λύσεις για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων ειδικά σχεδιασμένος για το νησί της Τήνου, καθαρισμοί ακτών παρουσία κοινού και ανάδειξη των απορριμμάτων.
γ. Εκπαίδευση και ενημέρωση για να γίνεται πιο σωστός διαχωρισμός και ανακύκλωση των συσκευασιών μιας χρήσης από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Συμπαραστάτης σε αυτό είναι και ο ψηφιακός χάρτης με όλα τα σημεία χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης στο νησί της Τήνου, ώστε να μπορεί κάθε επισκέπτης να βρίσκει το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης ανάλογα με τις συσκευασίες που έχει. Ο χάρτης είναι ήδη προσβάσιμος μέσω της κινητής εφαρμογής Whywasteme (whywasteme.org) και σύντομα θα είναι διαθέσιμος και σε διαδικτυακή μορφή".
"Με ενημερωτικές καμπάνιες, σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση χτίζεται μια καλύτερη νοοτροπία"
Στο κλείσιμο της επικοινωνίας, τόνισε, ότι, "με ενημερωτικές καμπάνιες, σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση χτίζεται μια καλύτερη νοοτροπία και γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και η ανακύκλωση μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ηλεκτρικής ενέργειας, λιγότερη ανάγκη σε χωματερές, μείωση των εξόδων του Δήμου, δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση των συσκευασιών που καταλήγουν στην θάλασσα, καθαρότερο περιβάλλον). Το 2025 με την υλοποίηση του προγράμματος LIFE IP, η Κοινσεπ Καλλονή θα γίνει σύγχρονο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέγει ο Δήμος Τήνου από όλο το νησί".
Τι δράσεις θα γίνουν στην εκδήλωση
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πέντε επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν μία σειρά από βιώσιμες λύσεις (νέα καλαμάκια από φυτικά υλικά, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια καφέ, ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών νερού, είδη προσωπικής φροντίδας για επιχειρήσεις φιλοξενίας χωρίς πλαστικό). Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν οι δράσεις που σχεδιάζονται για την περίοδο 2024-25 από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Καλλονή-Κελλιά που ηγείται της πρωτοβουλίας, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντήρας.
Μεταξύ άλλων, θα δοθεί βήμα σε εκπροσώπους από δραστήριες επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας του νησιού για να εκφράσουν τις ανάγκες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.
Ποιοι θα μιλήσουν
Το πρώτο ελληνικό νησί που έκανε πράξη τα μηδενικά απόβλητα είναι η Τήλος, προστατεύοντας έτσι το μοναδικό της περιβάλλον και προσελκύοντας επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Τα βήματα που οδήγησαν στο σημαντικό αυτό επίτευγμα συνεργασίας, θα παρουσιαστούν από τον ιδρυτή της Polygreen κ. Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο.
Επίσης, για τον ρόλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα μιλήσει εκπρόσωπος της πλατφόρμας NoWaste 21, ενώ θα παρουσιαστεί και ο ψηφιακός χάρτης της εφαρμογής Whywasteme με τα ενεργά σημεία χωριστής συλλογής στην Τήνο για τη σωστή ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πεδίο αντιπαράθεσης η στατική επάρκεια του Γυμνασίου
6 Νοε. 2024 - 6:18 - Αναβαθμίζονται πέντε σχολικές μονάδες
16 Σεπ. 2024 - 6:17 - Νέο μέτωπο με φόντο τον βιολογικό και το Κοσσίνι
4 Σεπ. 2024 - 6:18 - Στο προσκήνιο οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
2 Σεπ. 2024 - 6:17 - Στα "χέρια" των Τηνιακών το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
5 Αυγ. 2024 - 6:18