Προγραμματική σύμβαση, μεταξύ Δήμου Θήρας και Αναπτυξιακού Οργανισμού Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε., για την παροχή υπηρεσιών διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης

"Χείρα βοηθείας" κατά της υποστελέχωσης

Η υποστελέχωση στις Υπηρεσίες των νησιωτικών Δήμων, έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και άπαντες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες των περιοχών τους.

Στη Σαντορίνη, η λύση φαίνεται ότι βρίσκεται στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Θήρας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Θήρας - Σικίνου - Ανάφης -Φολεγάνδρου - Ίου (Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε), προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Θήρας για τα έτη 2024 -2025, συνολικά 18 μηνών.

Ι. Σαρρής: "Όλοι οι Δήμοι προσπαθούν να δουν πως να αντιμετωπίσουν, την ακραία υποστελέχωση που έχουν"

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, του Αναπτυξιακού Οργανισμού "ΘΗΡΑ Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.", Ιωάννης Σαρρής, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και αρχικά αναφέρθηκε στον ρόλο των Αναπτυξιακών Οργανισμών, τονίζοντας, ότι, "οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι ένα νεοπαγές εργαλείο, που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια, θεσμικά. Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όλες τους οι αποφάσεις ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, μία νομολογία, σχετικά με το τι κάνουν και το τι δεν μπορούν να κάνουν. Αξιοποιώντας αυτό το πλαίσιο, όλοι οι Δήμοι οι οποίοι έχουν Αναπτυξιακές Εταιρίες, προσπαθούν να δουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν, την ακραία υποστελέχωση που έχουν".

"Το συγκεκριμένο προσωπικό, ενισχύει τις δομές των Δήμων, στο κομμάτι της υποστήριξης"

Στην συνέχεια, μίλησε για την προγραμματική μεταξύ του Δήμου Θήρας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού, λέγοντας, ότι, "έτσι και ο Δήμος Θήρας, όπως και πληθώρα άλλων Δήμων στη χώρα, αναζητούν τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να έχουν ένα προσωπικό, το οποίο είναι κατά βάσει επιστημονικό, όπως αναφέρει και η προγραμματική σύμβαση. Το συγκεκριμένο προσωπικό, ενισχύει τις δομές των Δήμων, στο κομμάτι της υποστήριξης. Οι υπάλληλοι αυτοί, τα στελέχη αυτά, δεν αναλαμβάνουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, αλλά βοηθούν τους ίδιους τους υπαλλήλους του Δήμου σε πιο διαδικαστικά θέματα, όπως στην υποδοχή αιτημάτων από τους πολίτες, κυρίως σε κομμάτια διοικητικής υποστήριξης. Η βάση των υπαλλήλων αυτών είναι η εκάστοτε πόλη που χρειάζεται ενίσχυση, στην προκειμένη περίπτωση, η Σαντορίνη. Τονίζω ξανά, ότι δεν καλύπτουν τον ρόλο τον δημοσίων λειτουργών, αλλά υποβοηθούν το ήδη υπάρχον προσωπικό του Δήμου, με ότι ανάγκες έχει ο Δήμος. Οι μισθοδοσίες, είναι σαν τις μισθοδοσίες Δημοσίου και καλύπτονται από τις πιστώσεις της προγραμματικής σύμβασης, την οποία χρηματοδοτεί ο Δήμος”.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η τεχνική και διοικητική υποστήριξη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Τοπικής Ανάπτυξης, στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων των τμημάτων:

α) Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Πρασίνου & Ενέργειας και συγκεκριμένα οι Μονάδες:

αα) Αγροτικής Ανάπτυξης, αβ) Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων και αγ) Αστικού Πρασίνου

β) Τμήμα Εξυπηρέτησης Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης

γ) Τμήμα Κίνησης, Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και Εξοπλισμού

δ) Τμήμα Καθαριότητας.

Η υποστήριξη αφορά στη συνεργατική υλοποίηση των αρμοδιοτήτων των τεσσάρων τμημάτων της Διεύθυνσης και συνίσταται σε διοικητική - γραμματειακή και επιστημονική υποστήριξη με ρητό όρο ότι οποιαδήποτε διοικητική πράξη απαιτείται να εκδοθεί στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης, αυτή εκδίδεται σύμφωνα με τα ισχύοντα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Θήρας, το δε υποστηρικτικό προσωπικό δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ή προσυπογραφής δημοσίων εγγράφων.

Η σύναψη της σύμβασης έχει σκοπό τη βέλτιστη οργάνωση και διαχείριση των δημοτικών υπηρεσιών έως τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό ώστε να λειτουργήσει ακώλυτα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Θήρας και να ασκήσει απρόσκοπτα τις αρμοδιότητές της για το διάστημα της υποστήριξης. Με βάση τα όσα διαλαμβάνονται, ο Δήμος Θήρας και η «ΘΗΡΑ - Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.» προβαίνουν νομότυπα στη σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.

Ο ρόλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Τοπικής Ανάπτυξης

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Τοπικής Ανάπτυξης είναι αρμόδια για την προστασία και αναβάθμιση του τοπικού φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και για την εξασφάλιση της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων, της χωριστής αποκομιδής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών, την εξασφάλιση της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων, τη συντήρηση των οχημάτων του Δήμου καθώς και για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου, τη λειτουργία των κοιμητηρίων και της ενεργειακής διαχείρισης. Είναι επίσης αρμόδια για την προστασία και ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και της αλιείας στην περιοχή του Δήμου, καθώς και για την ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του νησιού.

Η Διεύθυνση συνεργάζεται με τον αρμόδιο Φ.Ο.Δ.Σ.Α. στο σχεδιασμό της καθαριότητας του δήμου και στηρίζει επικουρικά δράσεις και ενέργειες προκειμένου να λειτουργεί το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων συνολικά (ανακυκλώσιμων και μη υλικών).

Τι αναλαμβάνει ο Δήμος Θήρας

Ο Δήμος Θήρας, δια των υποστηριζόμενων Υπηρεσιών του, αναλαμβάνει:

• Να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να διευκολύνει με πνεύμα συνεργατικής αντίληψης το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης.

• Να ορίσει τους εκπροσώπους με τους αναπληρωτές τους στα συλλογικά όργανα.

• Να μεριμνά για την τακτοποίηση του οικονομικού αντιμένου της σύμβασης.

• Να διαθέτει τον αναγκαίο χώρο στα γραφεία του ή αλλού για την υλοποίηση του έργου.

• Να ασκεί τη διοίκηση του προσωπικού που θα παρέχει το έργο της υποστήριξης

Τι αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΘΗΡΑ - Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.», δια των Υπηρεσιών του, αναλαμβάνει:

• Να υποστηρίζει τεχνικά και διοικητικά – επιστημονικά τις προαναφερθείσες Υπηρεσίες του Δήμου Θήρας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως ενδεικτικά: υποδοχή αιτημάτων πολιτών, προετοιμασία σχεδίων ενεργειών κλπ.

• Να ορίσει τους εκπροσώπους με τους αναπληρωτές τους στα συλλογικά όργανα.

• Να οργανώσει την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης σε διαδικαστικό επίπεδο.

• Να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να διευκολύνει με πνεύμα συνεργατικής αντίληψης το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης.