Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας: Παρέμβαση για την κάλυψη των αναγκών σχετικά με τους βρεφονηπιακούς

  • Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024 - 11:38

Σχετικά με τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Θήρας και την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών σε αυτόν τον τομέα, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει τα εξής: 

"Ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αναπτύσσεται ταχύτατα. Η αγάπη και η προσοχή και η ενασχόληση των γονιών είναι ο ένας παράγοντας που βοηθά αυτή την ανάπτυξη, όμως άλλο τόσο, κομβικής σημασίας είναι η επιστημονική παιδαγωγική στήριξη για να αναπτυχθεί ολόπλευρα ένα παιδί, έξω από το οικογενειακό περιβάλλον. ,

Αν και η επιστήμη έχει αποδείξει τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη του παιδιού η ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, διαχρονικά οι κυβερνήσεις ασχολούνται με τους παιδικούς σταθμούς με όρους υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης, χωρίς να καλύπτουν με ουσιαστικό τρόπο τις ανάγκες των παιδιών.

Οι αρμοδιότητες αυτού του ευαίσθητου τομέα έχουν περάσει στο Δήμο χωρίς την ανάλογη μέριμνα για χρηματοδότηση και προσωπικό. Οι λιγοστοί υπάλληλοι που με μεράκι και αγάπη προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση, γενικά την κτιριακή, υλικοτεχνική υποβάθμιση. Ακόμα και αυτοί, οι λιγοστοί υπάλληλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο Δήμο Θήρας, παρότι δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταμέτρηση, στατιστικά ζουν πάνω από 1000 βρέφη και νήπια που έχουν ανάγκη από δομές βρεφονηπιακών σταθμών. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις τέτοιων δομών είναι μόλις τρεις με μόνο αυτόν στο Εμπορείο να έχει 2 βρεφικά τμήματα. Η συνολική δυνατότητα αυτών των κτιριακών υποδομών δεν καλύπτει ούτε το 20% των παιδιών.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι με την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση που καλούνται να καλύψουν αυτές τις ανάγκες είναι μόλις 5 και  δεν επαρκούν ούτε για την στελέχωση των υπαρχόντων τμημάτων. Παρόλες τις προσπάθειες που κάνουν αντικειμενικά είναι αμφίβολη η λειτουργία όλων των τμημάτων. Ήδη δεν λειτουργεί το ένα βρεφικό τμήμα στο Εμπορείο ενώ για την χρονιά που έρχεται είναι αμφίβολη και η λειτουργία ακόμα και του μοναδικού τμήματος βρεφών. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι σε αυτό τον τομέα, 4 στον αριθμό είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που όμως ούτε με αυτούς μπορούν να καλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις, πόσο μάλλον οι ανάγκες. Το σίγουρο είναι ότι η προκήρυξη μόλις 3 θέσεων και μάλιστα ορισμένου χρόνου δεν αρκούν. Απαιτείται η προκήρυξη μόνιμων θέσεων και η μελέτη για την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών.

Οι πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η ζωή στο νησί της Σαντορίνης, με την έλλειψη στέγης, την ακρίβεια κλπ, καθιστά ακόμα και αυτή την προβληματική προκήρυξη πιθανά άγονη, γιγαντώνοντας το πρόβλημα. Για να δοθεί κίνητρο σε ένα νέο επιστήμονα να έρθει ίσως και από την άλλη άκρη της Ελλάδας, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις και όχι συμβάσεις 8 ή 12 μηνών.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί γενναία ώστε να υλοποιηθεί με επιστημονικούς όρους η Προσχολική Αγωγή. Αυτό που προκρίνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις είναι τρόποι παιδοφύλαξης, φθηνοί για το κράτος και χρήσιμοι για τους εργοδότες. Ετσι, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" προβλέπεται να επιδοτείται η φύλαξη των παιδιών, από πιστοποιημένες νταντάδες, στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας! Ήδη το βλέπουμε να συμβαίνει ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι εργαζόμενοι γονείς πασχίζουν να βρουν μία λύση για το τι θα γίνει το παιδί όσο εκείνοι δουλεύουν. Σε αυτή την κρατική ανυπαρξία οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούν υπερογκα ποσά από τους γονείς που αγγίζουν σχεδόν το 100% του βασικού μισθού! Ταυτόχρονα λειτουργούν και χώροι φύλαξης νηπίων με επίσης υψηλό κόστος, που δεν προσφέρουν ωστόσο  την αναγκαία για την ανάπτυξη των νηπίων επιστημονική παιδαγωγική στήριξη.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορούμε να πάμε πίσω από την ανάγκη για ολόπλευρη, παιδαγωγική παρέμβαση στα κρίσιμα χρόνια της προσχολικής ηλικίας. Γιατί σε αυτά τα χρόνια μπαίνουν τα θεμέλια για την πιο στέρεη κοινωνική, γνωστική, κοινωνική, σωματική ανάπτυξη. Και αυτό απαιτεί κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, κατάλληλους σύγχρονους χώρους και κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε τι μέτρα θα πάρετε ώστε:

1. Να πιέσετε το υπουργείο και την κυβέρνηση ώστε προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες  θέσεις ώστε να καλυφθούν όλα τα τμήματα που προβλέπονται στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις

2. Να προκηρυχθούν περισσότερες από τις 3 θέσεις ΟΧ καθώς όπως γνωρίζετε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κενά στο προσωπικό να είναι περισσότερα με τη νέα χρονιά.

3. Να πραγματοποιηθεί μελέτη για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών στο νησί.".