Αγωγή του Φιλοζωικού Σωματείου της Πάρου PAWS που απαιτεί να του καταβληθεί οφειλόμενο ποσό, ύψους 35.996,80 ευρώ

Στα δικαστήρια Φιλοζωικό Σωματείο και Δήμος Πάρου

Στα δικαστήρια οδηγείται το Φιλοζωικό Σωματείο της Πάρου PAWS με τον Δήμο Πάρου, μετά και την πρόσφατη αγωγή του Σωματείου, αναφορικά με χρήματα που, όπως υποστηρίζουν, τους χρωστάει ο Δήμος. Συγκεκριμένα, με αγωγή που κατέθεσε στις 21 Ιουνίου 2024 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εναντίον του Δήμου Πάρου, ο Σύλλογος PAWS απαιτεί να του καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου ποσού της από 08/11/23 σύμβασης (35.996,80 ευρώ).

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αγωγή

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο PAWS, διαδοχική σειρά γεγονότων, οδήγησαν στην αναπόφευκτη προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

  • Αφού το έργο που του είχε ανατεθεί, όχι μόνο ολοκληρώθηκε έγκαιρα και με απόλυτη συνέπεια, αλλά έχει ήδη πιστοποιηθεί και ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία και επιβεβαίωσε την ορθότητα και εγκυρότητα όλων των δικαιολογητικών και τιμολογίων (μέσω ΑΑΔΕ) που της υποβλήθηκαν.

  • Η πρόσφατη έγγραφη άρνηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου (04/06/24) να καταβάλει τα χρήματα που ο Δήμος οφείλει εδώ και 7 μήνες στο νόμιμο μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο PAWS, δεν υποστηρίζεται νομικά από ό,τι φαίνεται, με τα επιχειρήματα που αναφέρονται σε αυτή να είναι αβάσιμα και ανυπόστατα. Σε αντίθεση με την εν λόγω Σύμβαση, η οποία είχε εγκριθεί από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου, την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, η δημοτική αρχή Πάρου φέρεται με ασυνέπεια, ανευθυνότητα και παντελή αδιαφορία, απέναντι σε ένα καθόλα νόμιμο σωματείο, που εδώ και 25 χρόνια εκτελεί για λογαριασμό του Δήμου το πρόγραμμα αδέσποτων στο νησί, με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα! Όπως συνέβη εξάλλου και με τη συγκεκριμένη σύμβαση, που αφορούσε στην περίοδο 11/23-06/24. Τη στιγμή μάλιστα, που ο ίδιος ο Δήμος, όχι μόνο στερείται παντελώς υποδομών φιλοξενίας και υπηρεσιών περισυλλογής, περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους, όπως το απαιτεί ο νόμος 4830/21, αλλά ούτε φαίνεται να κάνει κάτι στην κατεύθυνση αυτή, εξακολουθώντας να παραβιάζει τον Νόμο!

  • Η αθέτηση της παρούσας δημοτικής αρχής να εφαρμόσει μια υπογεγραμμένη και ήδη υλοποιημένη-πιστοποιημένη Σύμβαση αλλά, και η μη συμμόρφωση της με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, θεωρούμε ότι αποτελούν παράβαση καθήκοντος!

  • Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος PAWS θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και πράξεις μέχρι την οριστική του δικαίωση. Έως τότε, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ο Σύλλογος PAWS αδυνατεί να δέχεται νέα αιτήματα για αδέσποτα του Δήμου Πάρου στο καταφύγιο του και όλα τα περιστατικά αδέσποτων παραπέμπονται πλέον στο Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του. Οι οποίες, στο εξής, οφείλουν να τα διαχειρίζονται οι ίδιες και όχι να τα παραπέμπουν πίσω στις φιλοζωικές, ταλαιπωρώντας έτσι πολίτες και ζώα!

Η απάντηση του Δήμου περί νομιμότητος

Ο Δήμος, από την πλευρά του, μέσω ανακοίνωσης - απάντησης, αναφέρει ότι το ποσό δεν μπορεί να εκκαθαριστεί και να πληρωθεί, για λόγους νομιμότητας και κανονικότητας. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Σύμφωνα με ανακοίνωση του μη κερδοσκοπικού φιλοζωικού σωματείου PAWS, που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό τους στο Facebook, πληροφορηθήκαμε πως στις 21 Ιουνίου 2024, κατατέθηκε αγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εναντίον του Δήμου Πάρου, με την οποία απαιτεί να του καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου ποσού της με αρ. πρωτ. 18646/08-11-23 σύμβασης, ύψους 35.996,80 ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής για το παραπάνω γεγονός δεν έχουμε λάβει επισήμως ουδεμία ενημέρωση. Η εν λόγω δαπάνη δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016, που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου, η δαπάνη με δεδομένο ότι αφορά σε φιλοζωικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα άπτεται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 και όχι του Ν. 4412/2016, καθώς δεν θεωρείται «Οικονομικός Φορέας» που δύναται να συνάπτει συμβάσεις, αλλά σωματείο που μπορεί να επιχορηγείται.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 10795/04-06-24 επιστολή – ενημέρωση προς το Σύλλογο Προστασίας Ζώων Πάρου, γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις, η εν λόγω δαπάνη, δεν μπορεί να εκκαθαριστεί και να πληρωθεί, για λόγους νομιμότητας και κανονικότητας. Συγκεκριμένα αντιβαίνει μεταξύ άλλων, στις διατάξεις της εγκυκλίου 39937/28-04-2023 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου αναφέρει ότι, προϋπόθεση για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο του άρθρου 78 Α.Κ. για συμμετοχή σε διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, είναι η εγγραφή του σε επαγγελματικό μητρώο και το εν λόγω σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Γ.ΕΜ.Η. Επίσης στο προσκομισθέν δικαιολογητικό του Διαγωνισμού, στο καταστατικό του εν λόγω συλλόγου, στο άρθρο 9 δεν προβλέπονται στους πόρους του, συμβάσεις με Δημόσιο ή έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως πόροι από δωρεές και επιχορηγήσεις".

Οι ενέργειες του δημάρχου Πάρου

Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, ήδη από τις 24-05-2024 απέστειλε την υπ’ αρ. πρωτ. 9283 επιστολή, στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων του Υπουργείου Εσωτερικών και στο τμήμα Αναθετουσών Αρχών και Καινοτομίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαβιβάζοντας το ερώτημα του Προϊσταμένου Οικονομικών του Δήμου Πάρου περί νομιμότητας και κανονικότητας της δαπάνης που αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών για τη Φιλοξενία αδέσποτων Ζώων» του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου PAWS. Στην επιστολή (η οποία συνοδεύει το παρόν), απαριθμήθηκαν αναλυτικά οι λόγοι που οδήγησαν στην άρνηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ζητήθηκε η έγγραφη γνωμοδότηση, σχετικά με την νομιμότητα της εν λόγω δαπάνης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων.

Κ. Μπιζάς: "Ο Δήμος Πάρου στηρίζεται πάντα, πάνω στις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν την εύνομη λειτουργία των υπηρεσιών του"

Ο δήμαρχος Πάρου, με σχετική δήλωσή του αναφέρει, ότι, "σεβόμαστε την απόφαση της φιλοζωικής οργάνωσης PAWS να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Ο Δήμος Πάρου στηρίζεται πάντα, πάνω στις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν την εύνομη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας. Από την στιγμή που η προϊσταμένη του λογιστηρίου διατύπωσε διαφωνία για την πληρωμή και κατόπιν ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας εξέδωσε άρνηση, ο Δήμος όφειλε να σεβαστεί τις σχετικές αρνητικές εισηγήσεις. Αναγνωρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο που επιτέλουν όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις. Έχουμε υποχρέωση να τις στηρίζουμε, αλλά με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες πληρωμής, αφού πρώτα εγκριθούν από τις Υπηρεσίες του Δήμου μας. Ο δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για τα αδέσποτα ζώα, θα είναι πάντα ανοικτός. Δεν είμαστε απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά διπλά τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και σεβόμενοι πάντα το γράμμα του νόμου".

Ετικέτες: