Έκδοση ψηφίσματος και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με κοινοποίηση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, τους βουλευτές Κυκλάδων και λοιπούς αρμόδιους φορείς

Αγωνία για την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Άνδρου

Στην έκδοση ψηφίσματος και στην αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας, προς υψηλά κλιμάκια, οδηγήθηκε με απόφασή του ο Δήμος Άνδρου, σχετικά με την επείγουσα στελέχωση του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Άνδρου, που ανήκει στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων μετά την κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Δήμου Άνδρου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του Εθνικού Κτηματολογίου.

Εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, συζυτήθηκαν έξι θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, με έκτο στη σειρά να είναι η απόφαση ή μη για έκδοση ψηφίσματος από τον Δήμο, σχετικά με την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Άνδρου

Όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αθηνά Τσατσομοίρου, "το κατεπείγον για το έκτο θέμα συνίσταται στην αποφυγή της δυσάρεστης κατάστασης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επαγγελματιών και να μεριμνήσουν, οι αρμόδιοι φορείς να στελεχωθεί επαρκώς η ανωτέρω Υπηρεσία, ώστε να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστέρηση οι καταχωρίσεις των εγγραπτέων πράξεων, να είναι ευχερής και ανεμπόδιστη χωρίς καθυστέρηση η έρευνα τίτλων και λοιπών εγγραφών επί των ακινήτων, και να αποφευχθεί η δυσλειτουργία των συναλλαγών επί των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη να στελεχωθεί διότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση σε συμβόλαια, έκδοση οικοδομικών αδειών, έκδοση όρων δόμησης που όλα απαιτούν την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας".

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας

Το σχέδιο του ψηφίσματος που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρει, ότι, "το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, εκφράζει την διαμαρτυρία του για την δυσλειτουργία του κτηματολογικού υποκαταστήματος Άνδρου η οποία οφείλεται στην υποστελέχωση του και έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ασφάλεια των συναλλαγών καθώς τα αιτήματα μεταγραφών, πιστοποιητικών κλπ ικανοποιούνται με καθυστέρηση μηνών. Είναι αναγκαίο για την αποφυγή της ανωτέρω δυσάρεστης κατάστασης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επαγγελματιών, να μεριμνήσουν, οι αρμόδιοι φορεις να στελεχωθεί επαρκώς η ανωτέρω Υπηρεσία, ώστε να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστέρηση οι καταχωρίσεις των εγγραπτέων πράξεων, να είναι ευχερής και ανεμπόδιστη χωρίς καθυστέρηση η έρευνα τίτλων και λοιπών εγγραφών επί των ακινήτων, και να αποφευχθεί η δυσλειτουργία των συναλλαγών επί των εμπραγμάτων δικαιωμάτων".

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Η επιστολή διαμαρτυρίας, που συντάχτηκε και θα αποσταλεί στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με κοινοποίηση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, τους βουλευτές Κυκλάδων και λοιπούς αρμόδιους φορείς, αναφέρει μεταξύ, άλλων, ότι: "Μετά την εσπευσμένη κατάργηση των τριών Υποθηκοφυλακείων του Δήμου Άνδρου, ενός έμμισθου (Υποθηκοφυλακείου Άνδρου) και δύο άμισθων (Κορθίου και Γαυρίου) και την ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως ήδη δραστηριοποιείται στο νησί μας με το Υποκατάστημα Άνδρου από την 01-01-2024, στο στάδιο ακόμη της κτηματογράφησης, χωρίς να έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των τίτλων και εγγράφων των καταργηθέντων Υποθηκοφυλακείων και ήδη Αρχειοφυλακείων και χωρίς να έχει ακόμη καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων, έχουν ήδη, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα, δεδομένου ότι αυτό είναι υποστελεχωμένο, παραμένει συχνά κλειστό και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των συναλλαγών του".

Καθυστέρηση μηνών για διεκπεραίωση των αιτημάτων

Συνεχίζει λέγοντας, ότι, "ενδεικτικά αναφέρουμε την καθυστέρηση για μήνες διεκπεραίωσης των αιτημάτων όπως πχ χορήγησης πιστοποιητικών ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ή αντιγράφων συμβολαίων που είναι απαραίτητα μεταξύ άλλων για υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καθώς το νησί είναι σε στάδιο κτηματογράφησης, ενώ τα βιβλία μεταγραφών, μερίδων κλπ δεν ενημερώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθίστανται έτσι δυσχερείς κι επισφαλείς οι νομικοί έλεγχοι. Εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας, έχουν εγερθεί αντιδράσεις τις οποίες προφανώς γνωρίζουν οι αρμόδιοι, αλλά φαίνεται ότι δεν αξιολογούν ορθά. Ειδικότερα, το Κτηματολογικό Υποκατάστημα Άνδρου, το οποίο αντικατέστησε τα τρία Υποθηκοφυλακεία, έχει αυξημένο όγκο εργασιών, στον οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί το υφιστάμενο ελλιπές προσωπικό. Ήδη πλέον περιορίζεται να παραλαμβάνει τις εγγραπτέες πράξεις, που είναι άγνωστο πότε θα ελεγχθούν και καταχωρηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις, λαμβάνοντας υπόψη μας τα σημερινά δεδομένα του του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Άνδρου, ότι ο επαγγελματίας δικηγόρος, μηχανικός, δικαστικός επιμελητής και ο κάθε πολίτης που συνδέεται με αυτούς ή ενεργεί αυτοτελώς, θα εξυπηρετηθεί σε χρόνο μελλοντικά αόριστο".

Οι δυσκολίες για τους πολίτες και τους επαγγελματίες

Η επιστολή αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες και επαγγελματίες, αναφέροντας, ότι, "η δυσλειτουργία μιας τόσο ζωτικής για το νησί Υπηρεσίας έχει δυσκολέψει έτι περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νησιού μας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι εάν δεν στελεχωθεί καταλλήλως το υποκατάστημα, θα είναι ορατός ο κίνδυνος ανασφάλειας εμπραγμάτων δικαιωμάτων, ανασφάλειας συναλλαγών, διατάραξης επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων. Επίσης, ένα νησί που έχει χαρακτηρισθεί άνω του 80% ως δασικής έκτασης, ήδη έχει καταστήσει αναγκαία την απρόσκοπτη λειτουργία των Αρχειοφυλακείων. Η στοιχειοθέτηση και των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί χρήζει έρευνας τίτλων και δη παλαιοτάτων στα αντίστοιχα τέως Υποθηκοφυλακεία και ήδη Αρχειοφυλακεία. Την έρευνα ακολουθεί εν συνεχεία και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών μεταγραφής και ιδιοκτησίας. Όλα αυτά, απαιτούν μεγάλη καθημερινή προσέλευση κοινού στο Υποκατάστημα και αυξημένο όγκο αιτημάτων προς διεκπεραίωση. Επομένως, στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται ο Δήμος Άνδρου να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζητώντας να προβούν στην άμεση στελέχωση του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος Άνδρου. Είναι αναγκαίο για την αποφυγή της ανωτέρω δυσάρεστης κατάστασης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επαγγελματιών, να ζητήσουμε να μεριμνήσουν, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς η Υπηρεσία".

Ετικέτες: