Συνέντευξη του μέλους και ταμία του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Μιχάλη Πελέκη, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του, αλλά και τις πιθανές λύσεις

Αγωνία από τους επαγγελματίες για το μέλλον της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη, βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα η ζήτηση για το νησί να αυξάνεται διαρκώς, όπως και η επισκεψιμότητα.

Έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα τα τελευταία χρόνια για τον λεγόμενο υπερτουρισμό και για το αν έχει περιθώρια η Σαντορίνη, να δέχεται τόσο κόσμο και να προσφέρει παράλληλα, ποιοτικές υπηρεσίες. Ο Δήμος, αντιδρά συχνά, τονίζοντας με κάθε τρόπο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χτιστεί ούτε ένα επιπλέον δωμάτιο στο νησί.

Ένας από τους κλάδους, που επηρεάζεται άμεσα από το πλήθος τον επισκεπτών, είναι αυτός των επαγγελματιών και των εμπόρων, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια των αυξημένων αναγκών, που προκύπτουν κατά τις περιόδους αιχμής της τουριστικής κίνησης, ιδίως το καλοκαίρι.

Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε με το έμπειρο μέλος και ταμία του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Μιχάλη Πελέκη, ο οποίος και απάντησε σε μία σειρά από καίρια ερωτήματα, που αφορούν στον κλάδο του, αλλά και τη Σαντορίνη γενικότερα.

Αρχικά ανέφερε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών, παραθέτοντας και τις πιθανές λύσεις, ενώ σχολίασε τη στήριξη ή μη της πολιτείας. Παράλληλα, μίλησε για τους στόχους του Συλλόγου, ενώ για τον υπερτουρισμό, τόνισε, ότι "δεν υπάρχει η λέξη υπερτουρισμός για το νησί μας. Υπάρχει η λέξη έλλειψη υποδομών".

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας τα τελευταία χρόνια και πως θεωρείτε ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν;

"Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι:

1) Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού εργασίας, με τη λύση να είναι η προσέλευση εργατικού δυνατού από άλλες χώρες με πιο γρήγορες διαδικασίες, καθώς και κίνητρα για τους εσωτερικούς μετανάστες εργασίας.

2) Το μεταφορικό ισοδύναμο που ουσιαστικά είναι ανεπαρκές λόγω της εφαρμογής του. Η λύση είναι η πιο γρήγορη διαδικασία απόδοσης του.

3) Έλλειψη υποδομών.

4) Ελλιπής χώρος Σκουπιδιών, με τη λύση να είναι η άμεση λειτουργία του ΧΑΔΑ για αποκομιδή συγκέντρωση διαχωρισμό και απομάκρυνση αυτών.

5)Το λιμάνι με τη λύση να είναι ένας νέος λιμένας αλλά και όρμος διαφυγής σε έκτακτη περίπτωση, που πλέον θεωρείται απαραίτητος.

6) Νέο οδικό δίκτυο προς τον λιμένα Αθηνιού

7) Διατήρηση οδικού δικτύου

8) Αναβάθμιση του υπάρχοντος τελεφερίκ

9) Έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού με τη λύση να είναι η ίδρυση τουριστικού παραρτήματος εδώ στο νησί μας.

10) Υπέρογκες και παράνομες απαιτήσεις των εργαζομένων που απαιτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τους συναδέλφους εργοδότες, πχ. Ζητούν υπέρογκους μισθούς και με τις μισές αποδοχές να μην δηλώνονται.

11) Ενεργειακό πρόβλημα, με τη λύση να είναι η σύνδεση με καλώδιο αλλά και υποστήριξη δικτύου καθώς και υπογειοποίηση του δικτύου γιατί είναι απαρχαιωμένο".

Η πολιτεία βρίσκεται στο πλάι σας στην προσπάθεια που κάνετε ή νιώθετε απροστάτευτοι; Τι είναι αυτό που ζητάτε ή απαιτείτε από το κράτος;

"Ο Σύλλογος μας απαρτίζεται περίπου με 4000 εγγεγραμμένα μέλη στο επιμελητήριο Κυκλάδων με απόδοση φόρων πάνω από 5 δισ. ευρώ και με πάνω από 7000 εργαζόμενους, οπότε η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να σκύψει πάνω από το νησί μας καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας είχε εξαγγείλει στρατηγικό σχεδιασμό του νησιού μας από εδώ και περιμένουμε την εκτέλεση του. Αν εκτελεστεί πολλά από τα προβλήματα της Σαντορίνης μας θα λυθούν. Σε δεύτερη φάση μέχρι να εκτελεστεί πρέπει να έχουμε υποδομές για τα σώματα ασφαλείας για τους εκπαιδευτικούς και το νοσηλευτικό προσωπικό μας".

Με αφορμή και την πρόσφατη απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος στο νησί, αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε συχνά; Ποιες είναι οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο;

"Οι άπειρες διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές και οικονομικές ζημιές σε όλο το κλάδο. Στην εστίαση ακόμα χειρότερα. Ως Σύλλογος στείλαμε εγγραφή εξώδικη διαμαρτυρία προς ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις και μη καταβολή του ειδικού τέλους χρήσης για 6 μήνες προς όλους τους συναδέλφους μέχρι να συνδεθούμε με το καλώδιο και μέχρι να υπογειοποιηθεί όλο το δίκτυο το οποίο είναι απαρχαιωμένο".

Ποιος είναι ο στόχος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου για τα επόμενα χρόνια και πως πιστεύετε ότι θα τον πετύχετε;

“Ο Σύλλογος μας εκπροσωπείται άξια από τον πρόεδρο του, Νίκο Νομικό στα ανώτερα συλλογικά σώματα ως εκλεγμένο μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια τους. Με τον εκπρόσωπο μας λοιπόν μονίμως απαιτούμε για την υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου μας από το ανώτερο συλλογικό όργανο της Ελλάδος Γ.Σ.Σ.Ε. καθώς και καινοτομούμε με εφαρμογές στην καθημερινότητα των συναδέλφων μας, όπως για παράδειγμα με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που ξεκίνησε στο νησί μας από τον Σύλλογο μας και εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα τώρα. Και πολλά άλλα καθημερινά προβλήματα. Στόχος του Συλλόγου είναι η καλύτερη καθημερινότητα των συνάδελφων καθώς και η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του νησιού μας".

Κλείνοντας, πείτε μας λίγα λόγια για τον υπερτουρισμό, που είναι η μάστιγα της εποχής και πλήττει αρκετά νησιά, με ένα από αυτά, να είναι η Σαντορίνη; Πως αντιμετωπίζει ο κλάδος σας το πρόβλημα και πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και αν ναι, με ποιον τρόπο;

"Δεν υπάρχει η λέξη υπερτουρισμός για το νησί μας. Υπάρχει η λέξη έλλειψη υποδομών. Δεν είναι δυνατόν η Βενετία να έχει 365 μέρες τουρισμό και η Σαντορίνη όχι. Δεν υπάρχει η λέξη υπερτουρισμός υπάρχει η λέξη μη συντονισμός και μη οργάνωση των φορέων-πρακτόρων για την διάχυση της κρουαζιέρας σε όλο το νησί. Όλα τα ΜΜΕ μιλούν για υπερτουρισμό και τα επίσημα στοιχεία που έχουμε μιλούν για πτώση τουλάχιστον 20% σε πληρότητα καταλυμάτων αλλά και 30% στην εστίαση. Ο Σύλλογος μας, έχει ως σημαία τα δημόσια στοιχεία και όχι οτιδήποτε άλλο. Με βάση αυτά υπερτουρισμός δεν υφίσταται".