Πρόταση για μελέτη ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης και ελέγχου ασφάλειας τροφίμων για τον παιδικό σταθμό του Δήμου Κέας

Με στόχο την ασφάλεια των παιδιών

Στην αποδοχή πρότασης της Φόρουμ Διεθνούς Επιμορφωτικής και Συμβουλευτικής ΕΠΕ, για την “Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Διαχείρισης & Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων για τον παιδικό σταθμό του Δήμου Κέας” χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, προχώρησε η Δημοτική Επιτροπή, στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Forum Consulting για την δωρεάν μελέτη που πρόκειται να υλοποιήσουν"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη σημαντική συμφωνία που αφορά στα παιδιά του παιδικού σταθμού, λέγοντας, ότι, "είναι καινούργιος παιδικός σταθμός και λειτούργησε φέτος για πρώτη χρονιά μετά από ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών μας. Περίπου 20 παιδάκια ηλικίας 2.5 και άνω έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στον παιδικό σταθμό. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά το HACCP του παιδικού σταθμού που αναλύει τρόπους τήρησης υγιεινής και ασφάλειας στην παραγωγή και συντήρηση του φαγητού. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Forum Consulting για τη δωρεάν μελέτη που πρόκειται να υλοποιήσουν για τον Παιδικό Σταθμό μας."

Η επιστολή της Forum Consulting

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών της Forum Consulting απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ολοκληρωμένη πρόταση και περιγραφή του έργου για τη "Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Διαχείρισης & Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων" για τον παιδικό σταθμό του Δήμου σας, λέγοντας παράλληλα, ότι, "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρέχουμε Υπηρεσίες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο Κέας. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση".

Η αναγκαιότητα των διαδικασιών

Οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που παρασκευάζουν και διαθέτουν γεύμα οφείλουν να θεσπίσουν, εφαρμόσουν και διατηρήσουν διαδικασίες. Οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν τις ευθύνες τους στο πεδίο της δραστηριότητας τους, όπως αυτές προκύπτουν από τις νομοθετικές απαιτήσεις Υγιεινής των Τροφίμων, καθώς επίσης και να τηρούνται ενήμεροι για τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας από τις Τοπικές Υγειονομικές Υπηρεσίες. Οι Υπεύθυνοι των Μονάδων πρέπει να μεριμνούν για την προετοιμασία και τον ορθό χειρισμό των τροφίμων. Η υγεία και η ευημερία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αποτελεί πεδίο υψίστης σημασίας.

Για λόγους προστασίας της Υγείας - ιδιαιτέρως των βρεφών και μικρών παιδιών - στους παιδικούς, βρεφικούς & βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να παρέχονται ασφαλή τρόφιμα. Εφόσον η παρασκευή των γευμάτων, γίνεται εντός του σταθμού, απαιτείται η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η υγιεινή των γευμάτων και να προλαμβάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για την υγιεινή παρασκευή & φύλαξη των τροφίμων, που προορίζονται νια την διατροφή του παιδικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου κατάλληλου εξοπλισμού αποστείρωσης για τα τρόφιμα των βρεφών. Είναι γνωστό πως για τους παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων επιβάλλονται κυρώσεις. σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η εμπειρία της εταιρίας

Στην επιστολή του ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών της Forum Consulting, τονίζει, ότι, "η εταιρεία μας, έχει εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών στην παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης συστημάτων Διαχείρισης & Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων, Συστημάτων Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στη Διαχείριση της Υγιεινής & της Ασφάλειας στην Εργασία κλπ. έχοντας αναλάβει έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον εξωτερικό καλύπτοντας μεγάλο φάσμα πελατών και ιδιαίτερα Φορέων Δημοσίου - Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δομικό στοιχείο της επιτυχίας μας είναι η ολοκλήρωση πολλών έργων σε Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. και η μεγάλη εμπειρία των Συμβούλων μας σε θέματα ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ασφάλειας τροφίμων - HACCP. σύμφωνα με το ισχύον Πρότυπο και το Νομοθετικό Πλαίσιο.

Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων

Το HACCP, είναι ένα σύνολο αρχών Υγιεινής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η λέξη "HACCP". προέρχεται από αρχικά γράμματα Αγγλικών λέξεων που σημαίνουν "Αξιολόγηση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου".

Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος, στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και ειδικότερα:

  • Αναγνώριση & Αξιολόγηση των κινδύνων σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας & εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ελέγχου

  • Αναγνώριση των κρίσιμων σημείων ελέγχου

  • Προσδιορισμός κρίσιμων ορίων για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου

  • Καθορισμός διαδικασία παρακολούθησης για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου

  • Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου

  • Καθορισμός διαδικασιών επαλήθευσης του Συστήματος HACCP

  • Καθορισμός Συστήματος καταγραφής & δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος

Τα οφέλη από το σύστημα ελέγχου

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στηρίζεται στα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Διασφαλίζει πως τα τρόφιμα που παρασκευάζονται & διακινούνται είναι ασφαλή για κατανάλωση

  • Παρακολουθεί συνεχώς τα κρίσιμα σημεία που εξασφαλίζουν την Ασφάλεια των Τροφίμων

  • Διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Ασφάλεια των παρεχομένων προϊόντων & υπηρεσιών

  • Ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων για την Ασφάλεια Τροφίμων & αυξάνει την εμπιστοσύνη των γονιών

  • Ικανοποιεί όλες τις προβλεπόμενες νομοθετικές απαιτήσεις για την Ασφάλεια των Τροφίμων

  • Προσφέρει εξοικονόμηση δαπανών στους παιδικούς. βρεφικούς & βρεφονηπιακούς σταθμούς

Η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει αξιόπιστες Υπηρεσίες για την ανάπτυξη των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP), την εναρμόνιση των υπαρχόντων συστημάτων με τις νέες εκδόσεις του Προτύπου, τη συνεχή παρακολούθηση εφαρμογής του Προτύπου Ασφάλειας των Τροφίμων -HACCP και την εκπαίδευση στην εφαρμογή και τήρηση των απαιτήσεων του HACCP - Προτύπου Ασφάλειας Τροφίμων

Μελέτη και εφαρμογή του συστήματος

Η Forum Training & Consulting, αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία εφαρμογής συστήματος HACCP, από τη σχεδίαση, εκπόνηση του εγχειριδίου, εκπαίδευση του προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κατά την πιστοποίηση του συστήματος, μέχρι τον έλεγχο της εφαρμογής του. Τα κυριότερα στάδια υλοποίησης του 'Εργου είναι:

Η Διαγνωστική επιθεώρηση: Επίσκεψη του ειδικού Συμβούλου στην έδρα των παιδικών σταθμών, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρούσα κατάσταση και οι πιθανές βελτιωτικές ενέργειες ανά παιδικό σταθμό. Εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα της κάθε παιδικού σταθμού καταλήγουμε σε προτάσεις βελτίωσης των υποδομών και του εξοπλισμού για την πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών οδηγιών.

Ανάλυση επικινδυνότητας: Η ανάλυση γίνεται με βάση τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και τα σύγχρονα επιδημιολογικά στατιστικά δεδομένα.